https://mustafagoztok.com/

Hemen hemen herhangi bir dönem semptomu söz konusu olduğunda, suçu hormonlara atabilirsiniz. Değişen hormon seviyeleri vücutta çeşitli değişikliklere yol açar. Hamile kalmadığınız her ay vücudunuzun östrojen ve progesteron seviyeleri önemli ölçüde düşer. Hormonlardaki bu hızlı düşüş su tutulmasına ve şişkinliğe neden olabilir. Regl döneminizden birkaç gün sonra bu hormonlar tekrar artmaya başlar ve regl semptomlarının çoğunu hafifletir. Regl şişkinliği rahatsız edici olabilir ancak bu rahatsız edici semptomla mücadele etmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Fiziksel aktivitede bulunmak, bol miktarda uyumak ve stres düzeylerini azaltmak, regl döneminiz öncesinde ve sırasında şişkinliği gidermenize yardımcı olabilir. Ek ev ilaçları arasında B6 vitamini takviyesi almak ve gün boyunca su içmek sayılabilir. Şişkinlik, karın bölgesinde rahatsız edici bir gerginlik hissine neden olabilir. Şişkinliğe kabızlık, hava yutma, irritabl bağırsak sendromu, gastroözofageal reflü, sindirim sorunları ve çölyak hastalığı gibi çeşitli faktörler neden olabilir. Bazı kanserler de şişkinliğe neden olabilir.  

Regl şişkinliğini azaltmak için ipuçları

Fiziksel aktivite: Düzenli fiziksel aktivite yapmanın şişkinlik gibi PMS semptomlarını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Ayın çoğu gününde egzersiz yapmayı hedefleyin.

Diyet: Şişkinliğe neden olabilecek veya şişkinliği kötüleştirebilecek yiyeceklerden kaçının. Adet öncesi ve döneminde kafein, tuz ve şeker içeren yiyeceklerden uzak durun.

Yavaş yiyin: Çok hızlı yemek, hava yutulmasına ve şişkinliğe neden olabilir. Yemek zamanlarını yavaşlatmaya çalışın ve sakız ve gazlı içeceklerden kaçının çünkü bu yiyecekler aynı zamanda hava yutmaya da neden olabilir.

Uyku: Uyku eksikliği artan PMS semptomlarıyla ilişkilendirilmiştir. Mümkünse yedi ila dokuz saat kesintisiz uykuyu hedefleyin.

Stresi azaltma: Stresli hissettiğini bildiren kadınların PMS belirtileri yaşama olasılığı daha yüksektir. Belirtilerinizi iyileştirmek için yoga, meditasyon ve masaj gibi rahatlama tekniklerini deneyin.

Tütünden kaçının: Sigara içmek şişkinlik gibi PMS semptomlarını kötüleştirebilir.

Şişkinliği azaltmak için neler yemeliyiz?

Diyetinizdeki değişiklikler regl şişkinliğini ve diğer regl semptomlarını iyileştirebilir. Üç büyük öğün yerine altı küçük öğün yemeyi düşünün. Bu, şişkinliği azaltmaya ve gün boyunca kan şekeri seviyenizi sabit tutmaya yardımcı olabilir. Denenecek diğer diyet değişiklikleri şunları içerir:

Kabızlığı önlemek için sebze, meyve ve tam tahıllar gibi lif açısından zengin gıdaları tercih edin. Lif takviyelerinden kaçının çünkü bunlar daha fazla şişkinliğe yol açabilir.

Gün boyunca vücudunuza enerji ve lif sağlamak için karmaşık karbonhidratlar yiyin. Örnekler arasında tam tahıllı ekmek, kahverengi pirinç ve arpa bulunur.

Yoğurt, peynir ve yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyeceklerden yeterince kalsiyum aldığınızdan emin olun.

Şeker, tuz ve yağlı yiyecek alımınızı sınırlayın.

Regl dönemi öncesinde ve sırasında kafein ve alkolden kaçının.

Adet dönemi şişkinliğini azaltmak için ev çareleri

Yaşam tarzı değişiklikleriyle regl şişkinliğini iyileştirmeye çalıştıysanız ve hâlâ rahatsızlık duyuyorsanız, evde uygulayabileceğiniz bir tedaviyi düşünüyor olabilirsiniz. Yeni bir besin takviyesine başlamadan önce daima sağlık uzmanınızla konuşmanız gerektiğini unutmamak önemlidir. Regl şişkinliğini iyileştirebilecek ev ilaçları şunları içerir:

Su: Sulu kalmak şişkinliği iyileştirmenin basit bir yoludur. Yeterli miktarda su içmek, su tutulmasını iyileştirmeye ve kabızlığı önlemeye yardımcı olabilir. Kabızlık şişkinliğin yaygın bir nedenidir.

B6 Vitamini: B6 vitamini takviyesi almak adet döneminiz boyunca şişkinliği hafifletebilir. B6 vitamini balıkta, kümes hayvanlarında, patateste, bazı meyvelerde ve zenginleştirilmiş tahıllarda bulunur.

Magnezyum: Magnezyum takviyesi adet döneminiz boyunca su tutulmasını azaltabilir ve şişkinlik semptomlarını iyileştirebilir.

Adet şişkinliği ne kadar sürer?

Regl şişkinliği herkesi farklı şekilde etkileyebilir. Bununla birlikte, regl şişkinliği yaşayan çoğu kişi, regl dönemi başlamadan yaklaşık bir hafta önce bunu hissetmeye başlayacaktır.
Şişkinlik genellikle adet döneminizden birkaç gün sonra kendi kendine düzelir. Bunun nedeni değişen hormon seviyeleridir.

Bir sağlık uzmanına ne zaman başvurulmalı?

Regl şişkinliği, yaşam tarzı değişikliklerinin işe yaramayacağı kadar şiddetli hale geldiyse ve günlük aktivitelerinize ayak uyduramıyorsanız, sağlık uzmanınız veya jinekoloğunuzla konuşun. Şişkinliğin ne zaman başladığını ve (varsa) neyin yardımcı olduğunu anlamak için muhtemelen sizden bir semptom günlüğü tutmanızı isteyeceklerdir.

Sağlık uzmanınız, su tutulmasını ve şişkinliği gidermek için regl döneminiz civarında idrar söktürücü ilaç almanızı önerebilir. Böbrek hasarı riski nedeniyle  diüretiklerin asla steroid olmayan antiinflamatuar ilaçlarla (NSAID'ler) birlikte alınmaması gerektiğini unutmamak önemlidir.