Yeni bir salgın kapıda mı? Kıymetli Okurlarımız tedirginliğinizi, endişelerinizi anlıyorum. Sizleri biraz olsun rahatlatmak ve aydınlatmak için konuya dair yaptığım araştırmalarımı sizlere aktarmak istiyorum.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel DirectörüTedrosAdhanomGhebreyesus birçok ülkede aniden ortaya çıkan virüsün yıllardır sessizce yayıldığı anlamına geldiğini ve pek çok ülkede henüz tespit edilmemiş çok sayıda vaka olabileceği konusunda uyardı.

İlk olarak 1958'de  maymun kolonilerinde çiçek benzeri bir hastalık salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedilmiş ve "Maymun Çiçeği" adı verilmiştir.

Maymun Çiçeği Virüsü  vakası insanda ilk kez 1970'de Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde  daha sonra diğer Orta ve Batı Afrika ülkelerindeki insanlarda görülmüştür. 2003'te Amerika Birleşik Devletleri'nde tespit edilen virüsler hastalık ilk kez Afrika dışına sıçramıştır. Vakaların ülkeye ithal köpeklere temas sonucu bulaştığı belirlenmiştir. 2017'de Nijerya'da büyük bir salgına yol açmıştır. Kırsal bölgelerde enfekte sıçanlarla ve sincaplarla temas bu salgına sebebiyet vermiştir. 2018'de İngiltere ve İsrail'de, 2019'da Singapur'da görülmüştür. 2021'de ABD'de seyahat edenlerde virüs görülmüştür.

Son bilgilere göre ise en fazla vaka sayısının İngiltere'de görüldüğü, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'yı da kapsayan Birleşik Krallık genelinde toplam 225 vaka olduğu açıklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü son vaka sayısının 1285'e ulaştığını bildirmiştir.

Batı ve Afrika 'da endemik bir virüs olan Maymun Çiçeğinin çeşitli memelilerde görülebileceği ancak asıl hayvan kaynağının bilinmediği de belirtilmiştir.

Peki bu hastalığın belirtileri nelerdir?

Ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinin şişmesi, kas ağrısı, halsizlik. Ateşin çıkmasından sonra bir kaç gün içerisinde deri döküntüsü başlar. Ciltte su çiçeğine benzeyen, içi su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülür. Bazı yeni vakalar da tüm vücuda yayılan kızarıklık ve kabarcıklar yerine sivilceye benzer deformasyonlar oluşabilir. Maalesef bu da hastalığın teşhisini zorlaştırabilir.

Maymun Çiçeği Virüsünün spesifik bir tedavisi yoktur. Genelde 2 ila 4 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bağışıklığı düşük kişilerde ve küçük çocuklar da ağır seyredebilir. Salgını kontrol altına almak için çiçek hastalığı aşısı, antiviraller ve VIG kullanılabilir.

Virüsün yeni varyantları mümkün mü? Mümkün ama DSÖ salgın tehdidi hususunda ne der?

Hadi sizleri biraz rahatlatayım da içine düştüğünüz kasvetten birazcık olsun sıyrılın olur mu? DSÖ'nün uzmanları  Maymun Çiçeği Virüsünün yeni bir salgın başlatmasını beklemiyorlarmış.

Unutmadan söylemek isterim ki DSÖ virüsün Afrikalı olduğuna dair atıflarda bulunulmasını "yanlış, ayrımcı ve damgalayıcı" buldukları için virüse yeni bir resmi ad arayışına girmişler.

Kıymetli Okurlarımız, gerilmiyoruz sadece temkinli oluyoruz değil mi? Yurtdışına çıkanlar seyahatlerinde maske kullanmayı lütfen unutmasınlar, et ürünlerini iyice pişirip tüketelim, bağışıklık sistemimizi güçlü tutalım, kişisel bakımımıza her zaman ki gibi dikkat edelim, vahşi hayvanlarla, kemirgenlerle temas etmeyelim. ("etmiyoruz zaten" deyip güldüğünüz sanki gördüm)

Hepinize sağlıklı, bol gülücüklü günler diliyorum.