Saygıdeğer Önce Vatan Gazetesi olurlarım, kış mevsimini yaşadığımız şu günlerde ve de metrolojiden edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, ülkemizin büyük bir bölümü, hatta tamamına yakınında kar yağışı beklenilmektedir. Tahminim odur ki, sizler için hazırlamış olduğum yazım elinize geçtiğinde ülkemiz yağan karın, çevreyi bembeyaz temiz bir örtüyle kaplaması sonucu, vücudumuzda adrenalin ve mutluluk hormonu salgılanmasına neden olacak, bizler de böylelikle mutlu bir şekilde yaşamımıza beyaz ve temiz (!) bir sayfa açmış olacağız. Biliyoruz ki, yağan kar yağışı yetişkinlerin yanında özellikle çocukları çok sevindirecektir.  Aslına bakacak olursak, üşüten, hatta donduran soğuğuyla hasta eden bu kar yağışının çok sevilmesinin nedeni, ender görülmesine bağlanmaktadır.  İnsan nadir olan bir şeyi görünce, algıda bir değişim oluşmakta bu değişim adrenalin hormonunu artırmakta ve mutluluk hormonu salgılanmasına neden olmaktadır. Ayrıca kar yağışı insan metabolizmasında bir harekette getirmekte, hareket olduğu zaman insanlar daha mutlu olmaktadır. Nerede hareket, orada bereket sözü böylelikle hayat bulmaktadır.
Ancak bu tabiat olayının farklı coğrafi bölgelere göre değişiklik gösterdiğini de unutmamamız gerekir. Şöyle ki, Norveç’te veya Kanada’da insanlar kar yağdığı zaman sevinmemekte, hatta üzülmekte, çünkü bu ve benzeri ülkelerde ise güneş açınca insanlar büyük bir mutluluk yaşamaktadırlar. Önemli olan ve mutlu olmamız gereken husus, kar yağışı sayesinde barajlar dolmakta, rezervler oluşmakta ve enerji olarak bizlere geri dönmektedir. Kar suyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlamakta, ayrıca karda bulunan amonyak, karın erimesiyle birlikte toprakta kalmakta bu amonyak ise azot bakterileri tarafından kalsiyum nitrat gibi azot tuzlarına çevrilerek bitkilerin azot ihtiyacını karşılamaktadır. Bununla birlikte, havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanlarının önemli bir bölümü, karla birlikte ortadan kalkmaktadır. Bilinen diğer bir husus, kar yağdığı zaman, havanın yumuşaması ve havanın aşırı soğumasının engellenmiş olmasıdır. Bitkiler üzerinde koruyucu bir örtü oluşturması da ayrı bir yarar ı olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benim şahsi görüşüm, kartopu oynayalım, kardan adam yapalım, kayak kayalım, pencereden yağan lapa lapa karı seyredelim, mutlu olalım ve stres atalım. Hatta okullar kar tatili (!) bile yapsın.  Ancak bu kış günü sokakta yaşamak zorunda olan insanlarımızı, canlarımızı unutmayalım ve hayvancıklarımıza da sahip çıkalım.
Sağlıklı bir kış mevsimi diliyor, saygılar sunuyorum.