Uçak yolculuğu sırasında neden kulaklarınızda sık sık ani bir basınç hissettiğinizi hiç merak ettiniz mi? Veya basınç hissetmediğiniz zaman neden kulak ağrınız olduğunu? Uçaklar inişe geçtiğinde çocukların neden ağladığını? Uçak yolculuklarının daha da sıklaştığı bu yaz günlerinde, yapılabilecek basit egzersizlerle daha rahat bir uçuş gerçekleştirmek mümkün. Uçak yolculuğu sırasında karşılaşılan ve en sık görülen sağlık sorunu kulak problemleridir. Çoğunlukla basit rahatsızlıklar olur, nadiren geçici ağrı ve işitme kaybı oluşur.
Kulak genel olarak üç bölüme ayrılır
Dış kulak: Başın yan tarafında görülen kulak kepçesi ile içeriye kulak zarına kadar devam eden dış kulak yolundan oluşur.
Orta kulak: Kulak zarı ile iç kulak arasında kalan ufak boşluktur. Burada üç adet kemikçik, kulak kemiğinin hava boşlukları bulunur.
İç kulak: Kulak kemiğinin iç kısmında bulunan ve işitme ile denge sinir uçlarını ihtiva eden bölümdür. 
Hava yolculuğu sırasında probleme yol açan, orta kulak bölümüdür. Ufak bir hava boşluğu olduğu için, basınç değişikliklerinden etkilenir. Normal olarak her yutkunulduğunda kulaklarda ufak bir çıt sesi veya basınç oynaması hissedilir. Bu esnada geniz ile orta kulak arasındaki östaki borusu vasıtası ile orta kulağa hava kabarcığı geçmiştir. Orta kulaktaki hava burayı döşeyen doku tarafından sürekli emilir ve diğer taraftan "östaki borusu" her yutkunuşta sürekli hava sağlar. Bu sayede kulak zarının her iki tarafındaki hava basıncı eşitlenir. Eğer bir şekilde basınç farkı oluşursa, kulaklar tıkalı gibi hissedilir. 
Östaki borusu ve kulakların tıkanıklığına neler sebep olur? 
Östaki borusu, birçok sebepten dolayı tıkanabilir veya ağzı kapanabilir. Bu durumda, orta kulak basıncı eşitlenemez.  Orta kulaktaki hava sürekli emilir ve yenilenemediği için vakum oluşur, kulak zarı içeri doğru çöker. Gergin kulak zarı normal olarak titreşemez ve sesler donuk, az gelir. Kulak zarının gerginleşmesi de ağrı oluşturabilir. Şayet bu durum bir süre devam ederse, orta kulaktaki basıncı eşitleyebilmek için, orta kulağı döşeyen dokudan kan serumuna benzer bir sıvı sızarak burayı doldurur. Bu duruma "orta kulakta sıvı", "seröz otit" veya "aero-otit" ismi verilir.  Östaki borusunun tıkanmasına yol açan en sık sebep basit soğuk algınlığıdır. Sinüs iltihapları ve burun alerjileri de (saman nezlesi gibi) sık sebeplerdendir. Östaki borusu ve onu döşeyen doku, burun ve genzin devamıdır. Bu devamlılıktan dolayı çoğunlukla burnun tıkalı olması, kulakların da tıkalı olmasına ve böyle hissedilmesine sebep olur.  Östaki borusunun tıkanmasının bir diğer sebebi dokularda şişliğe yol açan orta kulak iltihaplarıdır. Östaki borusu yetişkinlere göre daha dar olduğu için çocuklar tıkanıklığa daha yatkındırlar. 
Hava yolculuğu nasıl problem yaratır? 
Hava yolculuğu sırasında ani basınç değişiklikleri olur. Bu basınç değişikliklerinin eşitlenmesi için östaki borusunun o sırada hemen açılıp kapanabilmesi gerekir. Bu olay özellikle uçak inişe geçtiğinde görülür. Önceleri basınç eşitlenmesi sağlanamayan uçaklarda bu gerçek bir problem oluşturmaktaydı. Günümüzde bu olay en aza düşürülmüştür. Buna rağmen hâlâ bazı önlenemeyen basınç değişiklikleri olabilmektedir. 
Gerçekte basınç değişikliğine yol açan her türlü durum problem yaratır. Aynı durumla, yüksek binalarda hızla hareket eden asansörlerin içinde veya suya dalarken de karşılaşılabilir.