Merhabalar sevgili dostlar,

Bu haftanın bir diğer yemeği, bir Sefarad yemeği olan ''KAŞKARİKAS''

(Sefarad İbrani dilinde İspanya anlamına gelmektedir.)

Sefarad Mutfağı her göç mutfağında olduğu gibi yaşadıkları coğrafyanın bir adaptasyonu niteliğinde... Ve doğal olarak Akdeniz Mutfağının etkisiyle de sebze kullanımı bir hayli fazla.

Kaşkarikas; Türk Yahudi Mutfağının sembollerinden birisidir. Bu mutfağın en büyük özelliklerinden birisi de mutfakta hiç bir şeyin atılmadan değerlendirilmesidir. Ve bu yemek buradan yola çıkılarak yani bir nevi sıfır atık mutfaklar olarak bilinen deyimiyle ortaya çıkmıştır. Ve kabak'ın atılan kabuk kısımlarının değerlendirilmesi sonucu bir lezzet sofralara taşınmıştır. 

Günümüzde hali hazır da Türk/Yahudi Mutfağına bakıldığında ve bu kültüre sahip bireylerin halen o geleneği sürdürdüğü ve muftağa giren sebzenin her türlü değerlendirildiği görülür. Kabak da bunlardan biridir ve kabukları ile kaşkarikas,içinden kabak dolması,dolmayı oyarken çıkan kısmından da bu yemeğin kardeşi gibi görülen,kaşkarikas'ı tamamlayıcısı olarak bilinen (almodrote) kabak böreğidir. Dolma için oyulan kabağın iç kısımlarına yumurta,eski kaşar/yada beyaz peynir ve ekmek içi ilavesiyle de bu börek hazırlanır. 

Yada kabak sufle de yapılabilir. 

Besinleri değerlendirme ve sıfır atık projesinde bakıldığında aslında günümüzde de çok dikkat etmemiz gereken bir husustur. 

Gelin bu hafta bir büyük kabakla yada dolma için pişirmeyi düşündüğünüz kabakların dış kısımları ile bu lezzetli yemeği pişirelim. 

• MALZEMELER:

• 1 ad büyükçe Kabak

• 2 0rta boy domatesin rendesi

• 1/2 çay bardağı zeytinyağ

• 2 diş sarımsak

• Tuz & Karabiber & Dereotu

• HAZIRLANMASI:

• Kabağı güzelce yıkayın ve sadece tepe kısımlarını keserek ayırın. 

• Dış kabuk kısımlarını şeritler halinde (parmak büyüklüğünde) keserek alın. 

• Bir tavaya zeytinyağını alın ve orta ateşte yağı ısıtın. 

• Kabakları ekleyerek soteleyin. 

• Domatesleri rendeleyin ve sarımsakları doğrayın yada havanda dövün. 

• Sotelenen kabakların üzerine sarımsaklı domatesi ekleyin. 

• Tuz ve karabiber serpin. 

• Kapağını kapatın ve kısık ateşte domatesler suyunu çekene kadar ve kabak yumuşayana kadar pişirin. 

• Servis tabağına alın ve üzerine ince kıyılmış dereotu serpin. 

• Ilık yada soğuk olarak tüketebilirsiniz. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle…