Astım, atopik dermatit, alerjik rinit,ürtiker, allerjik barsak hastalıkları, besin allerjileri giderek artış eğilimindedir. Yaklaşık beş çocuğun bir tanesinde allerjiye rastlanmaktadır. Allerjik sorunlar beraberinde beslenme, enfeksiyon veya psikolojik sorunlarada yol açmaktadır. Aşırı hijyen, aşırı koruma, aile içinde nüfus azalması alerjik hastalıkların artışına neden olmaktadır.
Barsak mikroflorasında bulunan probiyotikler ile allerjik hastalıklar arasında olan ilişkiler üzerinde gittikçe artan çalışmalar yapılmaktadır.
PROBİYOTİKLER: Lakto basillus ve bifidobakteriler probiyotik olarak allerjik hastalıların önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabilmektedir. Çünkü probiyotikler konağın savunma mekanizmaların güçlendirmektedir. Bu sayede allerjik hastalıklar da dahil olmak üzere bir çok hastalık önlenmekte ve tedavi edilebilmektedir.
ALLERJİK HASTALIKLAR NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?
Bebeklik döneminde ilk ortaya çıkan allerjik hastalık besin allerjisidir. Özellikle inek sütü proteinine karşı ortaya çıkan inek sütü allerjisi baza çok önem arzetmekte ve birçok sorunlar ortaya çıkarabilmektedir. Bebeklerin mide barsak sistemlerinde yerleşmiş olan hertürlü hastalığa karşı savunma yapabilen özel hücreler bulunmaktadır. Probiyotikler buna en güzel örnektir.
Probiyotiklerin allerjik hastalıklarda yeri ve önemi gittikçe artmaktadır.
GEBELİKTE VE EMZİRME DÖNEMİNDE PROBİYOTİKLER
Gebelikte annelere probiyotik verilirse doğan bebeklerinde cilt allerjileri daha az görülmektedir. Yeni doğan bebeklere probiyotik verildiğin de benzer şekilde daha az allerjik sorunlar görülmektedir. Ayrıca kolik dediğimiz gaz sancılarına da daha az rastlanmakadır.
PROBİYOTİK İÇEREN MAMALAR
Probiyotik içeren bebek mamaları günümüzde kullanılmaktadır. Bu sayede solunum ve cilt allerjilerinin azaldığı ve daha az gaz sancısı çektikleri gösterilmiştir.
PROBİYOTİKLERİN ETKİ MEKANİZMASI
Probiyotikler çocukların bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyon ve allerjik sorunlara karşı koruma yapmaktadır. Özellikle inek sütü allerjisi atopik dermtitte probiyotiklrin yara sağladığına ilişkin çalışmalar vardır.
Bir önemli durum ise normal doğum yapan bebİlerin annelerin vajinal florasından yararlanarak probiyotik etkiden yarar sağlamalarıdır. Bu nedenşle normal doğum desteklenmelidir. Bu sayede çocuklar enfeksiyon ve allerjik hastalıklara karşı daha dirençli olurlar ve daha sağlıklı büyürler.
Probiyotiklerin polen allerjilerinin önlenmesi üzerine de yapılmış çalışmalar vardır. Probiyotiklerin bu yöndede önemli yararlarının olabileceği gösterilmiştir.
SONUÇ:
1. Probiyotikler barsak mikroflorasını güçlenirerek enfeksiyon ve allerji hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde yarar sağlamaktadır. 
2. Bağışıklık sistemine destek olmaktadır.
3. Lenfositlerin fonksiyonlarını destekler ve düzenlerler.
4. İnek sütü protein allerjisini azaltırlar.
5. Bilinen yan etki ve zararı yoktur.
5. Kullanması kolaydır.
6. Bu konuda çalışmalar devam etmektedir.
7. Güncel tedavide yeri vardır.
KAYNAKLAR
1 Probiyotikler, prebiyotikler, simbiyotikler: Hacettepe Katkı Peiatri Dergisi 2004
2. Probiotics in te management of atopic eczema.Clin.Exp.Allergy 2000
3. Allergy development and intestinal microflora:J.allergy and immunology2001