Merhabalar sevgili dostlar,
Ülkemizin hemen her yerinde sıcak havalar kendini belli ederken ,beslenmemize de mümkün olduğunca dikkat etmeye çalışıyoruz.Genellikle de akşam yemeklerinde hafif yemekler tercih edenler için ilk sırayı lezzetli ve besleyici bir çorba ile başlamak sanırım midelerimizi rahatlatmak için elverişli bir yemek..
Kabak'ın tarihine ve faydalarına kısaca göz atacak olursak da;Orta Amerikanın kuzeyi ve Meksika'nın özellikle kuzeydoğusunda ki yüksek yerleri Kabak'ın ana vatanı olarak bilinmektedir.
15.Yüzyıl sonrasında Osmanlı Mutfağına girmiştir.İki öğün tüketen Padişahlar kahvaltı olarak da genellikle etli sebzeler ve pilavlar tüketmişlerdir.
Hazret-i Aişe'den rivayet edildiğine göre de ,Peygamberimizin sevdiği bir yemek olup,buyurmuşlardır ki; Kabak aşı yiyin.Kabak aklı arttırır ve beyine kuvvet verir.
Yeşil Kabak faydaları ile de tercih edilen özellikle de diyet yapanların seçeneği sebzeler arasındadır.İçerdiği vitamin,mineraller nedeniyle sağlık açısından faydalı bir sebzedir. A vit,C vit.K vit.B 6 vit.E vit.açısından zengindir.Bunun yanı sıra karbonhidrat,protein,bol miktarda potasyum içerir.
Ülkemizde Adapazarı,Isparta ve Düzce de üretilmektedir.Haziran ,Eylül aylarında yetiştirilen Kabak,son yıllarda örtü altında yapılan yetiştiricilik ile kış ayları da dahil olmak üzee bütün yıl boyunca bulabileceğimiz bir sebzedir.
Şimdi gelelim bu lezzetli KABAK ÇORBASI'nın tarifine.
Hepinize bereketli sofralar..
    •    MALZEMELER:
    •    4 ad büyük Yeşil Kabak
    •    1 ad Kuru Soğan
    •    1 kahve fincanı Zeytinyağ
    •    SOSU İÇİN:
    •    2 dolu yem.kaş.Un
    •    1 yem.kaş.Tereyağ
    •    1 su bar.Süt
    •    1/2 su bar.Yoğurt
    •    1lt Tavuk suyu
    •    ÜZERİNE:
    •    Kroton ekmek
    •    Dereotu
    •    HAZIRLANMASI: Kuru soğanı küçük doğrayın.
    •    Kabakların iç çekirdek kısımlarını çıkardıktan sonra küpler halinde doğrayın.
    •    Tencereye zeytinyağını alın ve soğanları kavurun.
    •    Yumuşamaya başlayan soğanlara kabakları da ekleyin ve sotelemeye devam edin.
    •    Diğer tarafta sos için tereyağını tavada eritin.
    •    Unu ekleyerek kavurun.
    •    Süt ve yoğurdu bir kasede çırpın ve una ilave ederek karıştırın.
    •    Tavuk suyunu ,tuz ve karabiberini ekleyin.
    •    Bir taşım kaynattıktan sonra kavrulan soğan ve kabakları ekleyin.
    •    5 dakika birlikte pişirin.
    •    Daha sonra el brendırı ile pürüzsüz kıvam olana kadar karıştırın.
    •    Servis yaparken üzerine kroton ekmekler ve doğranmış dereotu serpin.
    •    Afiyet olsun.
    •    Sevgiyle...

BARBUNYA PİLAKİ

Merhabalar sevgili dostlar,
Türk Mutfağının zeytinyağlı yemekler kategorisinde ''PİLAKİLER''ilk sıralarda yerini alır.Soğanı ,sarımsağı,havuç ve maydonozu ile pişirilen müstesna zeytinyağlılardır.En çok bilinen ve ''Barbunya''ile pişirilen ve yazın Levrek ,kışın Palamut yada Uskumru ile yapılanlarıdır.
Eski Yunancadan alır ismini ve doğduğu yer Balkanlar olarak bilinir.
Osmanlı Döneminde Türk Mutfağında çok sağlam bir yer edindiği,yemek pişirme yöntemi,İmparatorluğun özellikle Başkentin de büyük beğeni kazanmış ve o günlerden bugüne Türk Mutfağının ayrılmaz bir parçası olmuştur.
Bir genelleme yaparsak  ,PİLAKİ'lerin tümünün bir tür ''Breze etme''yani çok az su ile pişirme tekniği ile yapılan,ana malzemelerin pişme esnasında suyunu bırakıp lezzetini yemeğin suyuna katması,çok ağır ateşte uzun süreli pişimlerdir.
Osmanlı Döneminde Pilaki'ler de asla kullanılmayan malzeme Domates'dir.
Daha sonraları yemeğin rengini değiştirmeyecek şekilde domates ilave edilmiştir.Salça asla ama asla kullanılmaz.
Yaz sebzelerinin bolca olduğu şu günlerde taze Barbunya ile bir ''PİLAKİ''yapalım mı ?
Hepinize kolay gelsin.
    •    MALZEMELER:
    •    3 su bar. Taze Barbunya
    •    1 çay bar.Zeytinyağ
    •    3 ad Domatesin rendesi
    •    1 ad Büyük Kuru Soğan
    •    1 ad Havuç
    •    1 ad Patates
    •    2 ad Sivri biber
    •    5 diş Sarımsak
    •    1/2 yem.kaş.Tuz + 1 yem.kaş.Toz şeker
    •    1,5 su bar.Su
    •    HAZIRLANMASI: Kuru soğanı piyazlık doğrayın ve zeytinyağ ile birlikte tencereye alın.
    •    Bu arada ayıkladığınız Barbunyaları üzerini geçecek kadar su ilavesi ile orta ateşte bir taşım kaynatın kara suyu çıksın.
    •    Kavrulan soğanlara halka kesilmiş sarımsakları ekleyin.
    •    Havuçları ve biberleri halka doğrayın.
    •    Patatesi küp doğrayın.
    •    Kavrulan soğan ve sarımsaklara önce havçları daha sonra biberler ve patatesi ekleyerek 5 dakika birlikte soteleyin.
    •    Barbunyalar kara suyunu çıkardıktan sonra soğuk sudan geçirin ve süzdürün.
    •    Sotelenen sebzelere barbunyaları ve domates rendesini ilave edin,karıştırın.
    •    tuzunu,şekerini ve suyunu vererek ateşi kısın,kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
    •    Barbunyaları ön kaynatma yaptığınız için yarı yumuşak halde olacağından,sebzelerle birlikte daha kısa sürede pişecektir.
    •    Pişen yemeğinizi servis tabağına alın ve üzerini maydanoz ile süsleyin.
    •    Soğuduktan sonra sofranıza alarak ikram edebilirsiniz.
    •    Afiyet olsun.
    •    Sevgiyle...