HATİCE DURDU
BURSA
‘Değişime İlham Veren Sanat, Kentsel Dönüşümde Müzelerin Rolü’ temalı sunumuyla katılımcıları bilgilendiren Pomery, müzelerin toplumsal ve ekonomik etkileri konusunda da düşüncelerini paylaştı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü organizasyonuyla hayata geçirilen programa müzelerle ilgili çalışmalar yapan katılımcıların yanı sıra vatandaşlar da ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Modern ve British Council işbirliğiyle düzenlenen ‘Müzeler Konuşuyor’ programının konuğu olan Turner Contemporary Direktörü Victoria Pomery, Birleşik Krallık’ta bir müzeci olarak çalışmalarını Bursa’da müzecilerle paylaştı. Çağdaş Görsel Sanatlar Ağı Başkanı (Güney Doğu) ve İngiltere Sanat Konseyi Güney Doğu Bölge Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi de olan Pomery, Bursa’da bilgi ve deneyimlerini paylaşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Pomery, sunumunda Doğu Kent’te turist ilgisini kaybeden bir sahil kasabası olan Margate’in kentsel dönüşümünde bir katalizör görevi üstlenen Turner Contemporary’nin rolünü işledi, mekanın tasarlanan ilk konsepti ile ilk yıllarda karşılaşılan zorlukları paylaştı.
British Council Sanat Direktörü Esra Aysun, organizasyonun Bursa’da gerçekleştirilmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Victoria Pomery, Birleşik Krallık’taki bilgi birikimini paylaşıyor. Bursa’nın tanıtımına katkı sağlayacak olan programı İstanbul’da İstanbul Modern ile başlattık. Nisan’a kadar sürecek olan projeyi Bursa’ya taşımaktan dolayı heyecanlıyız. Programı karşılıklı deneyim paylaşımının ilk adımı olarak görüyoruz” şeklinde konuştu.      
Türkiye’nin müzecilik alanında kendi çözümlerini getireceğini düşünen Pomery, “Her ülkenin farklı bir uygulaması var. Pomery, Bursa’daki müzeleri de değerlendirerek, “Çok kısa bir zamanım olduğundan Göç Müzesi’ni kısaca gezebildim, gördüklerimden çok etkilendim. Bursa’da göç tarihinin önemini görmüş oldum. Bu harika bir başlangıç, bu müzeyle birlikte çok güzel uygulamaların başarı göreceğinden eminim” şeklinde konuştu. Pomery, müzelerin toplumla iletişime geçmek ve değişimin öncüsü olmaları açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, müzelerin şehirlere ekonomik katkısının da olduğuna dikkati çekti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık ise ‘Müzeler Konuşuyor’ projesinin müze profesyonellerinin yanı sıra akademisyenlerin ve konuya ilgi duyan kişilerin de uzmanlar ile bir araya getirileceğini, tecrübe paylaşımının sağlanacağını sözlerine ekledi. Karlık, projede Birleşik Krallık’ta bulunan Tate Modern’den Victoria Albert Müzesi’ne kadar farklı müzelerden uzmanların koleksiyon oluşturmaktan müzelerde eğitim ve öğrenme programlarına, ziyaretçi deneyimlerinden görsel sanatlarda kültürel çeşitliliğin yerine kadar farklı alanlarındaki tecrübelerini paylaşmak üzere İstanbul Modern ve Bursa’ya geleceklerini belirtti. Karlık, yaklaşık 6 ay sürecek olan program kapsamında ‘Koleksiyon Oluşturmak: Satın Alma Stratejileri’, ‘Müze Yönetimi ve Finansmanı’, ‘Müzelerin Geleceği’, ‘Müzelerde Eğitim ve Öğrenme Programları’, ‘Ziyaretçi Deneyimi’ ve ‘Görsel Sanatlarda Kültürel Çeşitliliğin Yeri’ temalarının da ele alınacağını vurguladı.                                       
Victoria Pomery kimdir? Victoria Pomery, 2002 yılında Margate, Kent bölgesinde kentsel dönüşümü bir kültür strateijisi olarak ele alan sanat organizasyonu geliştirmek üzere Turner Contemporary’nin direktörlüğüne getirildi. Küçük bir ekiple çalışan Victoria, fonu Kent Bölge Konseyi ve İngiltere Sanat Konseyi’nden alarak, sergiler, komisyonlar ve etkinliklerden oluşan seyirci - ziyaretçi geliştirme üzerine kurulu olan bir program geliştirdi. 2006 yazında David Chipperfield Architects şirketi tarafından bütçesi £17.4 milyon (pound) olan galerinin kurulmasında çalışan seçici bir ekibin içerisinde yer aldı. Victoria, David ve onun ekibiyle tasarım geliştirmede yakın çalıştı. Açılışından bu yana galeri aralarında Kraliçe ve Başbakan’ın da olduğu 1.3 milyon ziyaretçi ağırladı ve şu anda 50 çalışanı bulunmakta. Turner Contemporary içinde JMW Turner eserlerinin de bulunduğu Tate Koleksiyonundan sergiler sağlayan Plus Tate ağının aktif bir üyesidir. Victoria 2012’de sanata yaptığı katkılardan dolayı ‘Britanya İmparatorluğu Onursal Mükemmeliyet Nişanı’ ile ödüllendirilmiştir. 2013’te Kent Büyükelçisi olarak Yaratıcı Sanatlar Üniversitesi’nden Onursal Yüksek Lisans derecesi almış ve National Portrait Gallery Ulusal Portre Galerisi’nde Portre Ödülü’nde jüride yer almıştır. Pomery, Çağdaş Görsel Sanatlar Ağı Başkanı (Güney Doğu) ve İngiltere Sanat Konseyi Güney Doğu Bölge Konseyi yönetim kurulu üyesidir.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Bursa’da müzeciliğin gelişiminden bahsettiği açıklamasında, “Büyükşehir Belediyesi, şu anda 8 müzede ihtisasını sürdürüyor. Avrupa Müze Akademisi’nin Türkiye temsilciliği de yürütüldüğünden bu proje Bursa’da gerçekleştiriliyor. Dünyanın en büyük müzelerinden uzmanların deneyimlerini paylaşacağı toplantılarla, kentin müzesinin halkla bütünleşmesini, bu sayede de eğitim ve kültürel gelişimin sağlanmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.