DİYARBAKIR

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, plakası ve sürücüsünün kimliği henüz belirlenmeyen LPG yüklü tanker, Diyarbakır-Bingöl karayolunun 90'ıncı kilometresinde devrildi.

Alev alan tankerin patlaması sonucu yoldan geçen iki yolcu otobüsü ile bazı araçlardaki 66 kişi yaralandı. Yaralılar askeri helikopterler ve ambulanslarla Diyarbakır ve Bingöl'deki hastanelere getirildi.

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde ilk müdahaleleri yapılan ve vücutlarında yanıtlar olduğu gözlenen yaralılardan bir kısmı Batman ve Şanlıurfa'ya sevk edildi.

"Üzerimizden alev topu geçti"

Yolcu otobüsünden yara almadan kurtulan Müslüm Görmüş, AA muhabirine, olay yerine yaklaşık 300 metre mesafede bulunan otobüste seyahat ettiğini söyledi.

Aracı durduran şoförün kapıları açarak yolcuları tahliye etmeye başladığını kaydeden Görmüş, şunları söyledi:

''Önümüzde seyreden başka bir yolcu otobüsü vardı. İçeride yoğun bir gaz kokusu oluştu. Aracı durduran şoför kapıları açarak yolcuları tahliye etti. Otobüsten inerek korku içinde geriye doğru koşmaya başladığımız sırada şiddetli bir patlama sesi duyduk. Hemen ardından üzerimizden bir alev topu geçti. Kendimi yere atarak bekledim. Yanımdan kaçarak uzaklaşan insanların elbiselerinin yandığını gördüm. Bizim önümüzdeki otobüste bulunan yolcuların kıyafetleri neredeyse tamamen yanmıştı.''

Görgü tanığı Haluk Doster da patlamayı, olayın yaşandığı bölgeden 15 kilometre uzaklıktaki vatandaşların deprem etkisi şeklinde hissettiğini söyledi.

Gökyüzünde büyük bir kıvılcımın olduğunu gördükten sonra aracıyla olay bölgesine gittiğini anlatan Doster, şöyle dedi:

"Köylülerden önce olay yerine ilk ben yetiştim. 4 aracın yandığını gördüm. Yaralıların hepsi yandıkları için çıplak haldeydi. Bazı yaralılar olası bir patlamanın endişesiyle çıplak halde dağa kaçıyorlardı. Her yerden telefon sesleri geliyordu. Korkunç bir durum söz konusuydu. Olay yeri adete cehennem gibiydi."

Tanker şoförünün sızıntıyı fark edince karşı yönden gelen araçları uyardığını belirten Doster, otobüsteki yolcuların araçtan inmeye başladığı sırada patlamanın yaşandığını söyledi.

Kriz masası oluşturuldu

Lice ilçesinde yaşanan olay nedeniyle Diyarbakır Valiliği'nde Vali Mustafa Cahit Kıraç başkanlığında kriz masası oluşturuldu.

Valilik, Sağlık Bakanlığı'ndan olası gelişmelere karşın ambulans uçak talebinde bulundu.

Alev alan araçlar söndürüldü

Patlama nedeniyle alev alan yolcu otobüsleri ile araçlar itfaiye ekiplerince söndürüldü. Araçlarda soğutma çalışması yapıldı.

Olay nedeniyle kapanan Diyarbakır-Bingöl karayolunda trafik, soğutma işleminin ardından kontrollü sağlanmaya başlandı.

Kışanak ve Anlı yaralıları ziyaret etti

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eş Başkan Fırat Anlı da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine getirilen yaralıları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Kışanak, yaptığı açıklamada, yaşanan olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Umarım can kaybı yaşanmadan bu kazayı, faciayı atlatabiliriz. Acilen yapılması gerekenler hızlı bir şekilde özellikle yanık ünitesi olan çevre illerdeki hastanelerde yer açılması ve çok hızlı bir şekilde uygun koşullarda sevklerin gerçekleşmesidir" dedi.

Anlı da 20'yi aşkın yaralının durumunun ağır olduğunu belirterek, bunların Adana'ya sevk edilmesi gerektiğini vurguladı.