BURSA (VHA) – Hatice DURDU

Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle düzenlenen festival, sanatçı söyleşileri, portfolyo değerlendirmeleri, seminerler ve panellerle devam ediyor. Dünyaca ünlü usta İngiliz fotoğraf sanatçısı Chris Steele-Perkins, bu yıl dördüncüsü düzenlenen Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’nde (BursaFotoFest), fotoğraf severlerle buluştu.  Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’ndaki festivalin ilk sanatçı söyleşisinde Magnum Photos’dan usta İngiliz fotoğraf sanatçısı Chris Steele-Perkins, fotoğraf tutkunlarıyla biraraya geldi.
Fotoğraflarının hikayelerini sunum eşliğinde anlatan Chris Steele-Perkins, proje için bulunduğu ülkelerde oraları anlamaya çalıştığını aktardı. Türkiye’de de çalışmalar yapabileceğini anlatan Perkins, dünyayı gezmenin bir sanatçı için önemli olduğunu belirtti. Dinleyicilerin sorularını da cevaplayan Perkins, “Son yıllarda fotoğrafa büyük ilgi var. Bu elbette fotoğraf çekerek hayatınızı kazanmayı zorlaştırıyor. İnsanlar artık para ödemeden fotoğraflarını tüketiyor. Kendimi şanslı hissediyorum. Dergi gazeteciliğinin en zirve döneminde fotoğraf çekerek çok iyi para kazandım. Dergilerin artık foto muhabiri istihdam etmediğini, videonun bunu daha iyi becerebildiğini söyleyen Perkins, insanların da artık video izlemek istediğine dikkat çekti. Videonun en güçlü tarafının içerisinde açıklamayı barındırması olarak gösteren Perkins, ilgi çekici fotoğrafın zaman ayrıldığı vakit daha fazla geri dönüşümü olacağını anlattı. Günümüzde insanlar sosyal medyayı kullanarak para kazanabiliyor. İnstagram sayesinde tanımadığım insanlarla iletişim kurabiliyorum. Fotoğraf  çekmek  artık çok kolay. Herkes kafiyeli cümle yazabilir, ancak şiir yazamaz. Dolayısıyla fotoğrafta bu şekilde görülebilir” dedi.                                                                                                  
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle düzenlenen ‘4. Uluslararası BursaFotoFest, Cumhuriyet Caddesi’ndeki coşkulu festival yürüyüşünün ardından Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ndeki (Merinos AKKM) programlarla devam etti.  Bu yıl dördüncüsü yapılan ‘Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’ (BursaFotoFest) kapsamında düzenlenen uluslararası fotoğraf yarışmasında dereceye giren eserlerin sahiplerine ödülleri verildi.                                             Merinos AKKM Hüdavendigar Salonu’ndaki programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa ile özdeşlesen ve 5 kıtadan katılımın olduğu önemli bir organizasyon olduğunu söyledi. Cumhuriyet Caddesi’ndeki yürüyüşüyle festivalin başladığını aktaran Altepe, “Festival dördüncü yaşına girdi. Ceyhun İrgil bu festivali teklif ettiğinde hemen kabul ettik. Dünyada pek örneği olmayan festivali Bursa’ya kazandırdık. Usta isimlerle BursaFotoFest’i yürütüyoruz. Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının katılımıyla fotoğraf sanatının kalbi artık Bursa’da atıyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren şehrimizin doğal güzelliklerini ve kültürel zenginliklerini dünyayla paylaşıyoruz. Tarih başkenti Bursa’nın dünyaya tanıtımına katkı sağlayan organizasyonu her sene yapmak istedik. Suyun gücü değil, damlaların sürekliliği önemlidir. Biz de sürekli yaparak amacına ulaşalım istedik” dedi.
Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik ise, BursaFotoFest’in şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diledi. Anı ölümsüzleştiren fotoğrafın derin anlamlar taşıdığını anlatan Çelik, sanatçıların Bursa’da en iyi kareleri yakalayacağına inandığını ifade etti. 
Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta ise, ‘Birlikte Yaşamak’ temasıyla düzenlenen BursaFotoFest’in hayırlı olmasını diledi. Kalıcı yaşamın sırrı, birlikte yaşamaktır. İnsan, parçası olduğu doğayı korumak zorunda olduğunun farkına varmalıdır. Bir hafta boyunca sessiz gibi duran fotoğraf kareleri ne yapmamız gerektiğini haykıracak. Algılarımız açıksa festival sonunda farklı bir formatta olabiliriz. Bursalıların vakit ayırarak festivali takip etmesini, dünyaca ünlü sanatçıların da kültür ve medeniyet şehri Bursa’yı gezmesini ve tanımasını isterim” dedi.
BKK Başkanı Semih Pala ise, BursaFotoFest’in dördüncüsünü düzenlemenin gururunu yaşadıklarını söyledi. Bir ekip çalışmasıyla dünya çapında festival yapıldığına dikkat çeken Pala, Türkiye’nin en güçlü şehirlerinden olan Bursa’nın uluslararası çalışmalar yaptığını hatırlattı. Türkiye’de kent konseyi modelini ilk Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin ve Başkanı Recep Altepe’nin başlattığını anlatan Pala, “BKK, 4 Meclis, 30 çalışma grubu, ofisleri ve yüzlerce gönüllüsüyle beraber yılda 1500 etkinlik yapabiliyor. BursaFotoFest de bunlardan sadece bir tanesidir. Festivalin yarışma bölümüne 5 kıtadaki 39 ülkeden, 57 şehrimizden 1155 fotoğrafçı 3834 fotoğrafla katıldı. Bursa alarak büyük işler yapıyoruz. Festivalin sergi bölümünde ise 1600 fotoğraf, 160 sanatçının çalışması ve 60 sergi var. Kurumların koordineli çalışmasıyla Türkiye’ye örnek işler yapılıyor. Fotoğrafı seven ve gönül veren herkesi bir hafta süren festivale davet ediyorum” diye konuştu.
BKK ve BursaFotoFest Yürütme Kurulu üyesi Dr. Ceyhun İrgil de, festivalin 4 senedir yapılmasına rağmen 40 senelik yol aldıklarını söyledi. Tüm kurumların festivale destek verdiğini anlatan İrgil, dünyanın birçok yerinden usta fotoğrafçıyı Bursa’da ağırladıklarını belirtti. İrgil, “Festivalin arka planında birçok insanın fekadarca çalışıyor. Bunlar festivalin genel sekreterliğini yürüten Murat Başlar, BKK personeli ve gönüllülerimiz. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve BKK Başkanı Semih Pala zaten gerekli tüm desteği veriyor. Herkesin bir hafta boyunca görsel zaman geçirmesini diliyorum” dedi.
BUFSAD Başkanı İlhan Özer, festival coşkusunu dört senedir yaşatan Büyükşehir Belediyesi’ne, Bursa Kent Konseyi’ne ve fotoğrafa gönül verenlere teşekkür etti. 
“Festival, şehrin görsel hafızası olarak tarihe geçecek”
BursaFotoFest’in Kuratörü Hasan Şenyüksel ise, bu sene ‘Birlikte Yaşamak’ temasıyla festivali düzenlediklerini belirtti. Yöneticisinden fotoğrafçısına, mekandan dinleyiciye kadar birlikte yaşadıklarını ve bu senenin temasına uyduğunu söyleyen Şenyüksel, “Geçen sene ve bu sene ‘Acaba saniyede fotoğrafların paylaşıldığı ve silindiği ortamda sergi açmak neye denk düşüyor?’ dedim. Fotoğrafları astıkça serginin hiçbir dijital platformda olamayacağını gördük. Bunu başardığımız için mutluyum. BursaFotoFest’in dördüncüsünü yapıyoruz. Bu şehir ve yöneticiler festivale sahip çıktı. Yıllar sonra festival şehrin görsel hafızası olarak tarihe geçecektir” dedi.
Yarışma sonucu;
UPI Altın Madalya – Musa Talaşlı – Van/Türkiye
UPI Gümüş Madalya – Te Ha Trinh – Vietnam
UPI Bronz Madalya – Tufan Bilir – Zonguldak/Türkiye
Mansiyon 1 – Tayip Başak – İstanbul/Türkiye
Mansiyon 2 – Minh Thai Binh – Vietnam
Mansiyon 3 – Özgür Konur – Ordu/Türkiye
Mansiyon 4 – Nazım Tetik – Niğde/Türkiye
Mansiyon 5 – Emre Bostanoğlu – Samsun/Türkiye
Mansiyon 6 – Dilek Erim – İstanbul/Türkiye.
Yarışma özel ödülü: Mehmet Öztürk, Tran Thi Minh Nguyet, Tuğba Yüksel, Phuc Ngo Quang, Duong Quoc Dinh, Serkan Çolak, Arif Miletli, Faisal Azim, Le Nguyen, Dr. Rashid Un Nabi Konuşmalarından ardından uluslararası fotoğraf yarışmasının ödül törenine geçildi. Birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödülleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Milletvekili Canan Candemir Çelik, Vali Yardımcısı Ahmet Hamdi Usta, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, BKK Başkanı Semih Pala tarafından sahiplerine verildi.