BURSA - HATİCE DURDU

Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki restorasyon ve yenileme çalışmaları ile bölgenin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, çarşının daha çok müşteri çekmesi ve AVM mantığında işlemesi için düğmeye bastı. Kayhan’daki Döner Sofrası’nda çarşı esnafıyla bir araya gelen ve yapılacak çalışmaları anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, tarihi aksta esnafın görüşleri doğrultusunda lokal bir yönetmelik oluşturacaklarını, sosyal alanları artırarak mağazaların gece geç saatlere kadar açık kalmasını sağlayacaklarını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ndeki yüzde 80’lik alanın tamamen yenilendiğini, Reyhan Pazarı, Gelinlikçiler Çarşısı ve Kayhan’daki bir kısım alandaki çalışmaların ise sürdüğünü ifade etti. Devam eden çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Bursa’nın 14. yüzyılda oluşturulmuş tarihi aks üzerinden dünyanın gözbebeği haline geleceğini belirten Başkan Altepe, esnafın da ‘çizilen yol haritasına karşı hassasiyet göstermesi karşılığında’ bölgenin ciddi bir turizm potansiyeli elde edeceğini anlattı.
Başkan Altepe, konuşmasında, çarşıdaki düzenlemelerin nedenlerine de değindi. Dünyadaki alışveriş trendinin kapalı mekanlardan açık alanlara kaydığını, insanların kahvelerini içip sohbetlerini yaptıktan sonra alışverişe çıktığını söyleyen Başkan Altepe, 14. yüzyılda yapılmış muhteşem bir agoraya sahip Bursa’nın bu anlamda çok şanslı olduğunu dile getirdi. Yapılacak düzenlemeler ve getirilen çalışma sistemiyle hem kentin yaşanabileceği hem de alışveriş imkanının bulunduğu yeni trendin çok rahat yakalanacağını vurgulayan Başkan Altepe, “Hedefimiz, çarşının çalışma düzenini sağlamak ve kaliteyi artırmak. Bugün vatandaş gidiyor, gününü bölmeden gece yarısı AVM’lerde alışverişini yapabiliyor. Bizim de buna göre kendimizi dizayn etmemiz gerekiyor. Çarşıyı AVM mantığıyla canlandırmamız gerekiyor. Çalışma saatlerinden tertip düzene kadar, AVM’lerde hangi kurallar varsa burada da o kuralların olması gerekiyor. Bu düzeni sağlarsak, vatandaş alışverişini başka yerde yapmaz. Çarşı da ayağa kalkmış olur” dedi. Bursa Tarihi Çarşı ve Hanlar Birliği Başkanı Muhsin Özyıldırım, buluşma sonrasında Başkan Altepe’ye ‘esnafın Büyükşehir’den beklentilerini içeren’ dosya takdim etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çarşıda ilk olarak çalışma saatlerinin düzenlenmesi gerektiğini hatırlattı. Bugün AVM’lerin gece 11’lere kadar açık kaldığını, kapalı mekan ve sosyalleşme alanlarıyla birlikte gündüz alışveriş yapma imkanı bulunmayan vatandaşların buralara akın ettiğini vurgulayan Başkan Altepe, çarşının da mutlak surette bu kimliğe bürünmesi gerektiğini belirtti. Belediye olarak bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını, ‘yönetmeliklerde karşılığı bulunmamasına rağmen’ çarşı düzenleme çalışmalarını ‘yıllarca mücadele ederek’ büyük ölçüde tamamladıklarını söyleyen Başkan Altepe, Reyhan Pazarı, Gelinlikçiler Çarşısı ve Kayhan’daki bir kısım alandaki çalışmaların da en kısa zamanda tamamlanacağını açıkladı. Restorasyon ve yenileme çalışmalarının ardından sosyal alanlarda iyileştirmeye gideceklerini, çarşıya gelen vatandaşların kahvelerini yudumlayıp sohbet edebilecekleri mekanlarla WC gibi ihtiyaçların giderilebileceği bölümlerin zenginleştirileceğini belirten Başkan Altepe, çarşı için çarşı esnafıyla birlikte çarşıya özel bir yönetmelik oluşturarak, çarşıyı saat gibi işleyen bir hukuk sistemine kavuşturacaklarını hatırlattı.
BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise, Başkan Altepe’nin Bursa ve çarşı açısından büyük şans olduğunu ifade etti. Türkiye’nin birçok kentini bildiğini ve hiçbirisinde Bursa kadar hassas tarihi yatırımların olmadığını bildiren Burkay, son yıllarda yapılan çalışmalarla çarşının siluetinin baştan aşağıya değiştiğini hatırlattı. Çarşı esnafına Başkan Altepe’nin kıymetini bilmeleri ve heyecanını anlamaları tavsiyesinde bulunan Burkay, “Eğer bu dönemi kaçırırsak, bir daha böyle fırsat gelmeyebilir. Bizim çarşılarımız 40-50 değil 600-700 yıllık bir geçmişe sahip. Burası bize Allah’ın bir lütfu. Dolayısıyla çarşının AVM’ler karşısında bu kadar geriye düşmesi çarşıdan kaynaklı olamaz. Belki bizlerde biraz gayret eksikliği var. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi’nin getireceği düzenlemelere hasassiyetle yaklaşmamız gerekiyor” diye konuştu.