İSTANBUL - Selçuklu ve Osmanlı döneminde yoksul, muhtaç, öğrenci ve yolcular için yeme içme, hatta barınma ihtiyacını karşılamak için kurulan imarethaneler, bugün de yaşatılıyor.

Eyüp'te Osmanlı imarethane kültürünün yaşayan temsilcisi Mihrişah Valide Sultan İmarethanesi, her gün yüzlerce yoksula kucak açıyor.

Kuran-ı Kerim'deki İnsan Suresi'nin 8. ayetinde yer alan "Onlar içleri çektiği halde yiyeceği yoksula, öksüze ve esire yedirirler" ifadelerinin yazılı olduğu imarethanenin kapısında, tarihte olduğu gibi bugün de genç, yaşlı ve çocuk yüzlerce kişi yemek için sırada bekliyor.

Yoksul vatandaşlardan bazıları sefer taslarına doldurdukları sıcak yemeği evine götürerek ailesiyle paylaşırken, kimileri de yemeğini imarethanede yiyor .

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürü Mürsel Sarı, yapının 1792 yılında Sultan III. Mustafa'nın eşi ve III. Selim'in annesi Mihrişah Valide Sultan tarafından yaptırıldığını ve 224 yıldır da aralıksız hizmet verdiğini söyledi. 

Osmanlı'daki imarethanelerde günde 2 çeşit yemek çıktığını aktaran Sarı, ramazanlar ve cuma günlerinde çeşit yönünden daha zengin yemek dağıtımı gerçekleştirildiğini söyledi.