SİİRT/ANKARA

Alınan ilk bilgilere göre, özel bir şirkete ait hidroelektrik santralinden (HES) bırakılan su nedeniyle Botan Çayı'nda ani su yükselmesi oluştu. Yükselme esnasında Meydandere köyü mevkinde piknik yapan ve çayda yüzen bazı vatandaşlar suya kapıldı.

Suya kapılan vatandaşlardan 10'u Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekiplerince kurtarıldı.

Olayın, piknik yapmanın ve yüzmenin yasak olduğu alanda gerçekleştiği belirtilirken, bölgede konuyla ilgili uyarıcı levhaların bulunduğu bildirildi. Barajdan çaya su bırakıldığı anda da sesli ikaz sistemiyle uyarı yapıldığı kaydedildi.

3 kişinin cesedine ulaşıldı

Botan Çayı'nın sularına kapılan 6 kişinin bulunması için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri, Siirt Belediyesi ve jandarma ekiplerince başlatılan arama kurtarma çalışmalarında, daha önce cesedi bulunan 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer'den sonra Betül Parlaküşer (8) ile Fikret Tente'nin de cesetlerine ulaşıldı.

Betül Parlaküşer ve Fikret Tente'nin cesetleri, otopsi yapılmak üzere Siirt Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

Ekipler, suya kapılan Ahmet Tente, Osman Parlaküşer ile 5 yaşındaki Seval Parlaküşer'i arama ve kurtarma çalışmalarını sürdürüyor


Erdoğan yetkililerden bilgi aldı


Öte yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Botan Çayı'ndaki su yükselmesiyle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Erdoğan'ın, Yenimahalle Devlet Hastanesi'nde tedavi gören Gazzeli yaralıları ziyareti sırasında bölgedeki yetkililerle görüştüğü öğrenildi.

"Olağan çalışma prosedürü içinde üretime geçildi"

Limak Şirketler Grubu'ndan yapılan açıklamada ise Botan Çayı'nda bulunan, grup bünyesindeki Alkumru ve Kirazlık hidroelektrik santrallerinin, günlük üretimlerini TEİAŞ talimatlarına istinaden yaptıkları belirtildi.

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Bugün, sabah 06.00-10.00 saatleri arasında bir ünite devreye girmiş, saat 16.00'da TEİAŞ'tan gelen yeni talimata istinaden de iki ünite devreye alınmıştır. Santrallerin olağan çalışma prosedürü içerisinde üretime geçilmiş olup herhangi bir taşkın, baraj kapağı arızası ya da kapakların açılması söz konusu değildir.

Olaydan etkilenen vatandaşlarımızın baraj sahasında girilmesi yasak olan bölgede bulundukları anlaşılmış, prosedürlerimiz gereği siren ve anonslarla da uyarılar yapılmasına rağmen hiç istemediğimiz bu üzücü durum meydana gelmiştir.

Bölgede yaşanan gelişmeleri yetkili mercilerle irtibat halinde yakından takip etmekte olduğumuzu bildirir, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar dileriz.".