ANKARA

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) yapılan yazılı açıklamaya göre, Başkanlık, Irak'taki iç karışıklıkların neden olduğu insani krizin mağdurlarına yapılan yardımların süratle ulaşmasını sağlamak ve bölgede ihtiyaç duyulan koordinasyonu yürütmek için 12 Haziran'dan bu yana faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor.

Başkanlık, bugüne kadar toplam 41 bin kişilik gıda kolisi, 12 bin 500 kişilik çadır, 10 bin battaniye, 441 bin 539 kutu ilaç, 2 bin mutfak seti ve yaklaşık 2 bin yataklık insani yardım malzemesini Irak'ta yerinden edilen ihtiyaç sahiplerine ulaştırdı.

AFAD koordinasyonunda diğer kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin Irak'a yaptığı insani yardımlar da ilk günden beri el birliğiyle sürdürülüyor.

Türk Kızılayı, bölgeye 17 çok amaçlı çadır, 3 bin battaniye, 748 yatak, 1,5 litrelik 59 bin 232 su, 232 bin 262 bisküvi, 282 bin 240 kek, 120 bin çikolata, 2 bin 106 muhtelif ev malzemesi, 192 giyim, 327 ayakkabı, 8 bin paket kadın pedi ve 21 bin 600 paket süt sevk etti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, yerelden temin edilen 3 bin ailelik gıda ve hijyen malzemesini, bölgedeki AFAD ekibiyle Tilkeyf ve çevresinde ihtiyaç sahiplerine dağıttı.

Sağlık Bakanlığı da Irak'taki iç karışıklıklardan etkilenenlerin sağlık ihtiyaçlarının karşılanması için 441 bin 539 kutu ilaç gönderdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Konya Sanayi Odası, bin 200 koli gıda paketi, Adana Büyükşehir Belediyesi 44 bin 800 kutu ilaç ve tıbbi malzeme ile 10 tekerlekli sandalye, Ülkü Ocakları Genel Merkezi ise 5 bin 500 gıda kolisi, bin 100 giysi kolisi, 275 battaniye ve 10 ton bulgurdan oluşan insani yardım malzemesi sağladı.

AFAD koordinasyonunda kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri, bugüne kadar toplam 71 tır insani yardım malzemesini Irak'taki ihtiyaç sahiplerine ulaştırarak, zor durumdakilere umut oldu.

Sahada ihtiyaç analizi yapıldı

Irak'taki iç karışıklıkların ardından 4 kişilik AFAD ekibi, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğundan aldığı brifing sonrası yerinden edilen insanların kaldıkları alanlara giderek yardımları organize etti ve ihtiyaç analizi yaptı.

Bölgedeki kamu yöneticileri ve temsilcilerle görüşen AFAD ekibi, evlerini terk etmek zorunda kalanların ihtiyaçlarını karşılamak için Kızılay ve TİKA ekipleriyle yerinde çalışarak, insani yardım, dağıtım organizasyonlarını gerçekleştirdi.

Habur'da insani yardım dağıtım merkezi kuruldu

AFAD, Irak'ta yaşanan iç karışıklıklar nedeniyle yerlerinden edilenlere yönelik insani yardım faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla Habur'da İnsani Yardım Dağıtım Merkezi kurdu.

Irak'taki mağdurlara yapılacak yardım faaliyetleri, AFAD koordinasyonunda sınırın sıfır noktasındaki İnsani Yardım Dağıtım Merkezindeki 4 lojistik çadır ve 1 Mobil Koordinasyon Merkezi aracılığıyla koordine ediliyor.

Bu çerçevede, Türkiye'deki hayırseverler ve sivil toplum kuruluşlarınca temin edilen kullanılmamış kıyafet, battaniye, gıda, temizlik, hijyen ve diğer tüm insani yardım malzemeleri, Habur'daki merkezde toplanarak, Irak'ın iç bölgelerinde yardıma muhtaç insanlara ulaştırılıyor.