ANKARA  -  Türk Hava Kurumu (THK) Müzesi yerleşkesinde yer alan atlama kulesi, adrenalin meraklılarının akınına uğruyor. 

THK tarafından kurulan ve 19 Mayıs 2002'de hizmete açılan müzeyi ziyaret edenler, Türk havacılık tarihini öğrenmekle kalmıyor, 40 metrelik kuleden paraşütle atlama imkanı da buluyor.

Müze Müdürü Selami Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel müze statüsüne sahip olduklarını belirterek, "Müzemiz hem ziyaretçi sayısı hem aktiviteleri hem de lokasyonu bakımından Ankara'da bir numaradır. Ücretsiz girilebilen yerleşkemizde, konuklarımızın en iyi şekilde vakit geçirmelerini sağlıyoruz" dedi.  

Paraşüt kulesinin "anıt eser" olduğunu kaydeden Yıldırım, "Kule, 1937 yılında Celal Bayar tarafından faaliyete geçirilmiş. Cumhuriyetin ilk yıllarından kaldığı için çok değerli. Geçen yıl bakımdan geçirdik ve tekrar hizmete sunduk. İlgiden çok memnunuz. Müze ve atlama kulemizi, yılda yaklaşık 15 bin kişi ziyaret ediyor" diye konuştu. 

Yerli ve yabancı turistler tarafından yıl boyu ziyaret edilen müzenin 3 bölümden oluştuğunu anlatan Yıldırım, "Müze, açık ve kapalı alanları ile atlama kulesinden oluşuyor. Gerekli şartlara uygunsa isteyen herkes kuleden atlayabiliyor. Ayrıca THK kursiyerleri de burada eğitimleri gereği atlayış yapıyorlar. Atlayışlar, paratonerle birlikte sayarsak toplam 41 metrelik kulenin 38 metrelik bölümünden gerçekleşiyor. Değişik bir deneyim yaşamak isteyen herkesi müzemize davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

"45 kilonun altı, 90 kilonun üstü"

Paraşüt eğitmeni ve müze şefi Özgür Kaynak ise müzenin pazartesi hariç her gün açık olduğunu  anlatarak, "Hava şartları uygunsa 10.00 ile 18.00 saatleri arasında atlayış yapılabiliyor. 16 yaşından küçük çocuklar ancak ailesinin onayıyla atlayabiliyor. Yaşta üst sınır yok ancak kişinin bir sağlık problemi varsa ve son 1 yıl içinde ağır bir ameliyat geçirdiyse atlayış yaptırmıyoruz. Ayrıca 45 kilonun altındakiler ve 90 kilonun üstündekiler atlayış yapamıyor" diye konuştu.

Atlayıştan önce kişiye kısaca kuralları anlattıklarını belirten Kaynak, "Paraşütte çift ağırlık sitemli bir mekanizma kullanıyoruz. Paraşüt, kuleye bağlı ve zaten açık oluyor. 38 metreden ilk atlayışta kişi, 3 metre kadar düşüyor ve bu da yaklaşık 1 saniye sürüyor. Bu düşüşten sonra kişi paraşüte asılı olarak inmeye başlıyor" dedi.

"Hazır olmayanı zorlamıyoruz"

"Atlayış için gelenler arasında adrenalin ve heyecan isteyen de var, yükseklik korkusunu yenmek isteyen de" diyen Kaynak, kişinin atlayıp atlamayacağına son olarak eğitmenin karar verdiğini dile getirdi.

Kişinin kendini psikolojik açıdan hazır hissedip hissetmesinin son derece önemli olduğunu ifade eden Kaynak, "Sonuçta bu, bizim doğamıza aykırı, her gün 38 metreden atlamıyoruz. Kişi buraya geliyor ama yukarı çıktığında tedirgin olabiliyor. Çok az da olsa atlamadan geri giden oluyor. Kişinin madde kullanıp kullanmadığını, psikolojik olarak hazır olup olmadığını anlamaya çalışıyoruz. Hazır olmayanı zorlamıyoruz ancak atlayanlar buradan çok mutlu ayrılıyorlar" diye konuştu.  

"Gençleri ve genç hissedenleri davet ediyoruz" 

Eğlencenin yanı sıra bir diğer amaçlarının, insanları paraşütçülük ve havacılıkla tanıştırmak ve bu alanlara yönlendirmek olduğunu kaydeden Kaynak, "İlk kez buradan atlayış yapıp daha sonra havacı olan çok insan var" dedi.

4 yıldır bu görev sürdürdüğünü ve bu süre içinde yaptırdığı yaklaşık 5 bin atlayışın hiçbirinde sorun yaşanmadığını kaydeden Kaynak, "Zaten biz sorun yaşanmaması için buradayız. Geçen yılki tadilattan sonra 3,5 ay içinde 822 kişi atlayış yaptı. Okullar ve üniversitelerden gruplar halinde atlamaya gelenler var. Gençleri ve kendini genç hisseden herkesi atlayış yapmak için buraya davet ediyorum" şeklinde sözlerini tamamladı.