ANKARA - Kadınlar halterde Türkiye'ye önemli başarılar yaşatan Nurcan Taylan, doping cezasının ardından ilk kez bir dünya şampiyonasında podyuma çıkacak.

Bayanlar 48 kiloda 2004 Atina Olimpiyatları'nda rekor kırıp altın madalya kazanarak, "olimpiyat madalyası alan ilk Türk kadın halterci" unvanını alan, kariyerine bir dünya şampiyonluğu, bir dünya ikinciliği, iki dünya üçüncülüğü, 6 Avrupa şampiyonluğu, bir Avrupa ikinciliği, iki de Akdeniz Oyunları şampiyonluğu sığdıran sporcu, 6-16 Kasım'da Kazakistan'ın Almatı kentinde yapılacak Dünya Halter Şampiyonası'na katılacak.

Doping yaptığı gerekçesiyle 2011 yılında aldığı 4 yıl men cezası 2 yıla düşürülen ve podyumlara, nisan ayındaki Avrupa Şampiyonası ile dönen Taylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Şampiyonası'na hazırlık sürecini ve yaşadığı heyecanı anlattı.

Kariyerine ağır ama emin adımlarla devam ettiğini belirten Taylan, "Hazırlıklar çok iyi gidiyor. Tabii ki her zaman olduğu gibi aklımda madalya var ama öncelikli hedef, olimpiyat kotası almak. Kilom değişmedi, 48 kiloda yarışacağım. Özellikle koparmada madalya almayı hedefliyorum" dedi. 

"Bana kalsa eski gücümü yakalamadan yarışmazdım ama..."

Avrupa Şampiyonası'nda ikinci olduğunu hatırlatan Taylan, yine de performansının çok yüksek olmadığını belirterek, "Bana kalsa eski gücümü yakalamadan yarışmazdım ama takımın bana ihtiyacı var. Kota almak için mümkün olduğu kadar çok puan almamız gerek" diye konuştu.

Takım olarak motivasyonlarının yüksek olduğunu vurgulayan Taylan, "Arkadaşlarıma ablalık yapıyorum, moral veriyorum. Kişisel olarak asıl önem verdiğim yarışma, gelecek yılki Avrupa ve ardından Dünya Şampiyonası ile 2016 Rio Olimpiyatları. O zamana kadar eski halime dönmüş olurum. 1 yıla ihtiyacım var" ifadelerini kullandı.

"Toparlanma süreci geçiriyorum"

Birden bire eski dereceleri yakalamanın "mucize" olacağını dile getiren Taylan, toparlanma süreci geçirdiğini söyledi.  

Tecrübesine güvendiğini kaydeden Taylan, "Şu an milli takımı düşünüyorum, kendimi düşünsem bu yıl yarışmayabilirdim ama en kötü derecemi bile yapsam takıma puan getireceğim. Bu çok önemli" dedi. 

Podyumu çok özlediğini anlatan Taylan, "Dünya Şampiyonası'nda madalya olsun ya da olmasın, önemli değil. Kariyerimi olimpiyat zirvesinde kapatacağımı çok iyi biliyorum. 11 yaşından beri bu sporun içindeyim. Birçok başarıya imza attım. 30 yaşıma geldim, artık özel hayatıma vakit ayırmak istiyorum. Jübilemi, 2016 Rio Olimpiyatları'nda altın madalya kazanarak yapmak istiyorum. Ondan sonra da inşallah evlenip çocuk yapacağım" diye konuştu.

Kariyerini zirvede bırakacağına inandığını belirten Taylan, "Geriye dönüp kariyerime baktığımda 'neden olmasın' diyorum. Her sporcunun iniş ve çıkışları olur. Şu an zirvede olmayabilirim ama bu, yeniden zirvede olmayacağımı göstermiyor. Aksine beni daha çok kamçılıyor" ifadelerini kullandı.