ANKARA - Afgan uyruklu Halidin Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçük yaşta kanserden annesini kaybettiğini, babasının ise Avustralya'ya mülteci gittiğini söyledi. Türkiye'de yaşayan akrabalarının yanına gelen 15 yaşındaki Kurt, uzun süre amcasının yanında kaldıktan sonra maddi durumlarının yetersizliği nedeniyle yetiştirme yurduna yerleştiğini ifade etti.

İlk zamanlar Türkçe bilmediği için kendini ifade etmekte zorlandığını ve yalnızlık çektiğini dile getiren Halidin Kurt, Gazi Yetiştirme Yurdu'nun ardından Sincan Yetiştirme Yurdu'na yerleştiğinde içine kapandığını ve yeni ortama uyum sağlamakta zorlandığını anlattı.

"Lisansımı alıp antrenör olmak istiyorum"

Farsça, Urduca ve Hintçe bilen Kurt, Türkçe öğrenmek için eğitim hayatına okuma-yazma kursuyla başladığını ifade ederek, "Türkçeyi biraz öğrendim. Kendimi ifade edebildiğim için eskisi gibi çekinmiyorum. Bunda Mustafa Hocamın büyük etkisi var. Kurs tatil olduğu dönemde Mustafa Hocam beni halterle tanıştırdı. Zamanla halteri çok sevdim. Antrenmanlarımı her gün eksiksiz yapıyorum" diye konuştu.

Daha önce güreş yaptığını, İran'daki bazı turnuvalarda dereceler elde ettiğini anlatan Kurt, Türkiye'de güreşe devam edemediğini ancak halteri daha çok sevdiğini dile getirdi. Kurt, halterle hayatlarına yeni bir soluk geldiğini vurgulayarak, 6 ayda yoğun çalışma temposuyla 53 kiloda koparmada 45, silkme 60 ise kilo kaldırdığını söyledi.

Hayatını, halterle idame ettirmek istediğini belirten Kurt, sözlerine şöyle devam etti:

"Ne bir ailem ne de şimdilik elimde bir mesleğim var. En iyi yaptığım şey olan halteri bırakmak istemiyorum. Hayatımı halterle kurtarmak istiyorum. Öncelikli hedefim, Türkiye Cumhuriyeti kimliğime kavuşup lisans alabilmek, lisansı aldıktan sonra milli takıma girip, başarılarımı ay-yıldızlı bayrağın altında duyurmak istiyorum. Kimliğimin çıkmaması, eğitimimi de etkiliyor. Kendimi yetiştirmek, basamakları ikişer üçer çıkmak istiyorum. Kimliğimi aldıktan sonra BESYO'da antrenörlük okuyup Mustafa hocam gibi halter antrenörü olmak istiyorum."

"Disiplinli, çalışkan bir sporcu"

Sincan Yetiştirme Yurdu'nda halter antrenörü Mustafa Kavukçuoğlu da Halidin Kurt'u, yurda geldiği günden bu yana gözlemlediğini, sporcusunun diğer arkadaşlarına göre daha sessiz sakin, içine kapanık olduğunu söyledi. Yurtta sessizliğiyle dikkati çeken Kurt'un halter sayesinde açıldığını belirterek, azmi sayesinde 6 ayda hızlı bir gelişme gösterdiğini kaydetti.

Kurt'un yıldızlar milli takımında yer alabilecek seviyeye geldiğini vurgulayan Kavukçuoğlu, "Antrenmanlara göre gayet başarılı, devamsızlık yapmaz. Dışarıda gezmeyi pek sevmeyen bir sporcumuz. Disiplinli, çalışkan boş zamanlarında bile tek başına antrenman yapan bir gencimiz. Yapacak hiçbir şeyim yok benim diyor" ifadelerini kullandı.

Kavukçuoğlu, Kurt'un halter için çok istekli olduğunu, ancak Türk vatandaşı olarak halter lisansı çıkartmak istediğini hatırlatarak, "Federasyona yaptığımız başvurunun kararını bekliyoruz" dedi.