ANKARA - Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan, Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı'nın Güney Kore'de gösterdiği başarılı performansla tarihlerinde ilk kez dünya şampiyonasında madalya kazandığını hatırlatarak, bunun haklı gururunu yaşadıklarını söyledi. 

Şampiyonaya iyi bir hazırlık dönemi sonrasında gittiklerini ve takım halinde madalya alacaklarına inandıklarını ifade eden Şerefhan, "2013 Avrupa Şampiyonası'nın finalinde İngiltere'ye 2 sayıyla kaybederek ikinci olmuştuk. Finali kaybetmemize rağmen elde edilen sonuç bizi çok ümitlendirmişti. Milli takımın yarısından çoğu Galatasaray ve Beşiktaş sporcusu. Bu iki kulübümüzün Avrupa kupalarındaki performanslarına bakınca iyi işler yaptıklarını görüyoruz. Bu nedenle iyi bir derece alacağımıza inanmıştık. Tekerlekli sandalye basketbolunda büyük bir yükseliş içindeyiz. Artık tüm uluslararası organizasyonlarda madalyalara talibiz" diye konuştu.

"Çok önemli bir başarı elde ettik"

Demirhan Şerefhan, grup müsabakalarında 4 maçta iki galibiyet aldıklarını sonrasında ise inişli çıkışlı bir grafik sergilediklerini belirtti. 

Şampiyonanın son günlerinde ümitlerini kaybetmeye başladıklarının altını çizen Şerefhan, şöyle devam etti:

"Grubumuzda yer alan ve yendiğimiz Kolombiya'nın Almanya'yı yenmesi, bizim de İtalya maçını kazanmamız gerekiyordu. Kolombiya'nın sürpriz şekilde Almanya'yı yenmesinin ardından İtalya maçını kazandık ve gruptan çıktık. Daha sonra İspanya maçını da kazandık ve son 4 takım arasına kaldık. Avustralya kıtasından Avustralya, Amerika kıtasından ABD ve Avrupa kıtasından Türkiye ilk 3 sırada yer aldı. Gerçekten önemli bir başarı elde ettik. Tarihimizde ilk kez dünya şampiyonasında madalya kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

"Dünya ve Avrupa ülkeleri yükselişimizi konuşuyor"

Demirhan Şerefhan, hedeflerini giderek yükselteceklerine dikkati çekerek, "Gelecek sene yapılacak Avrupa Şampiyonası'nda ilk 5 ülke arasında yer alarak Rio Paralimpik Oyunları'na katılma hakkını elde etmek istiyoruz" dedi. 

Türkiye'nin tekerlekli sandalye basketbolunda belli bir seviyeye geldiğini belirterek, "Diğer ülkelerden 45-50 sene sonra bu spora başlamamamıza rağmen dünya ve Avrupa ülkeleri Türkiye'nin gösterdiği yükselişi konuşuyor. Yerimizde saymamalı, elde edilenlerle yetinmemeli ve üstüne katarak yolumuza devam etmeliyiz" ifadesini kullandı. 

"IWBF yönetiminde olmak elimizi güçlendiriyor"

Demirhan Şerefhan, Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Federasyonu (IWBF) Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmesinin kendisini ayrıca mutlu ettiğini vurgulayarak, ülke olarak da ellerinin güçlendiğini söyledi. 

Tekerlekli sandalya basketbolunda öğrenen pozisyonundan öğreten pozisyonuna geçtiklerini kaydeden Şerefhan, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Uluslararası organizasyonları başarıyla yapan ülkelerin başında geliyoruz. Artık uluslararası platformlarda yer almamız gerekiyordu. IWBF Yönetim Kurulu üyeliğine ben dahil 11 kişi aday oldu. 6. turun sonunda en çok oyu alarak yönetim kuruluna seçildim. Bu ülkemiz açısından da çok önemli. Yaptığımız tanıtımların beğenilmesi sonrasında delegeler bize 'Sizi Avrupa federasyonunda da görmek istiyoruz' dedi. Geldiğim bu görev, Türkiye'nin elini hem Avrupa hem dünya hem de paralimpik oyunlarında güçlendiriyor."