2011 yılında Erzurum’da gerçekleşen Üniversite Oyunları (Universiade 2011) için yapılan ve kentin neredeyse simgelerinden biri haline gelen kulelerde yaşanan felakete, her Türk insanı gibi ben de çok üzüldüm ve bir o kadar da şaşırdım. Üstelik o tesislerin yapımı sırasında tam üç kez gidip, inşaat ve gelişmeleri aşama, aşama gözleme şansı bulan, ayrıca da oyunlardan üç gün önce gittiğim kentte, oyunlardan iki gün sonrasına dek kalan ve tüm etkinliği anbean izlemiş bir spor adamı olarak, içim yandı dersem sanırım abartmış olmam.
İnanın, gerçekten içim yandı… Yüreğim parçalandı…
Gerek inşaatı sırasında, gerek oyunlar esnasında, içim geçerek baktığım o kulelerin kurulduğu Kiremitliktepe’de zemin etüdünün yapıldığı ve herhangi bir olumsuzluğun olmadığı söylenmişti. Oyunların Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz’la o dönemde yaptığım röportajda da bu konuya değinip, herhangi bir sorunun olup olmadığını sormuştum. Korkmaz, yapılan zemin etüdünde, gayet güvenli olduğuna değinmişti.
Aradan 3.5 yıl geçti ve yaşanan olaya bakın…
İnsanın içi yanmaz, ruhu daralmaz mı? Harcanan paralara mı, uçup giden emeğe mi, yoksa olayın uluslar arası spor platformunda hayli iyi sayılabilecek konumdaki karizmamızı çizmesine mi yanayım şaşırdım kaldım…

*** *** ***

Geçtiğimiz günlere bence damgasını vuran bir diğer konu da futbolda kulüplerin kadrolarında bulundurabileceği yabancı sayısındaki gelişmeydi.
Bu konuda geçtiğimiz yıl yaşananları ben unutmadım. Sanırım futbolseverlerin pek çoğu da benim gibi unutmamıştır.
Daha önce 6+2 olarak uygulanan bu durum, geçtiğimiz yıl hiç mi hiçbir anlam taşımayan 6+0’a dönüştürülmüş ve ortalığı birbirine katmıştı. Bu yıl 5+3 olarak deklare edilen yabancı sayısı, son anda, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından, saha içinde ve kulübedeki yabancı sayısının toplamı sekizi geçmemek şartıyla, bir de tribünde oturtulabilecek şekilde, 5+3+1 olarak, anlayabilmenin pek de mümkün olmadığı bir aritmetiğe dönüştü.
Federasyonun yetkili ağızlarınca, yalnızca bir yıl için uygulanacağı söylenen bu rakam dizininin gelecek yıl ne olacağını kestirmek hayli güç.
4+4+2, 5+2+2 ya da 4+3+3+1 gibi nümerik işaretler ihtiva eden bir sürü türev ortaya atılabilir.
Anlayamıyorum ki… Anlayabilmem mümkün de değil zaten. Ne kadar gariplik varsa federasyon ortaya atıp insanları şaşkınlık girdaplarına sokuyor. Normal sezon şampiyonluğu ardından Süper Final denilen ucube sistem mi dersiniz, yabancı futbolcu sayısındaki belirsizlikler mi dersiniz, yoksa ceza uygulamalarındaki çoklu standartları mı gözünüzün önüne getirirsiniz bilemem. Ancak ne kadar şaşırtıcı iş varsa bu federasyonun potansiyel olarak, o şaşırtıcı işi yapma ihtimali mevcuttur.
Federasyonca açıklanan +1 yabancı sayısı eklentisi kime, neye ve neden yarar bilinmez, lakin sezon boyunca hemen herkesin dilinde sakız olacağı kesin.
Spor medyasına, ‘jest’ olarak lanse edilen bu durumun, ‘jest’ mi, yoksa ‘rest’ mi olarak değerlendirileceğini bekleyip göreceğiz.
Kalın sağlıcakla…