ANKARA 

Sağlık Bakanlığı, ileri yaşlı kişilerin misafir edildiği huzurevi, bakımevi gibi tesislerin bir kısmının, "İleri Yaş Sağlık Bakım Tesisi" olarak hizmet vermesi için yeni bir düzenleme yaptı.

Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de yaşlı nüfusun her geçen gün artış gösterdiğini söyledi.

İleri yaş ve engellilerin dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25'ini oluşturduğuna dikkati çeken Tontuş, tanı ve tedavide elde edilen başarılarla birlikte ortalama yaşam süresinin uzadığını, bu nedenle söz konusu guruba yönelik sağlık hizmetlerindeki ihtiyacın da arttığını dile getirdi.

Kronik hastalıkların görülme sıklığının yaşlılarda daha sık olduğunu, bu nedenle tedaviden bakıma kadar zorlu bir süreç yaşandığını vurgulayan Tontuş, bu kapsamda yaşlı ve engelli turizmine ağırlık verilmesi gerektiğini ifade etti.

"Yaşlı ve Engelli Turizmi"nin tek bir çatı altında ele alındığını belirten Tontuş, Türkiye'de yaşlı ve engellilere hitap eden merkezlerin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ruhsatlandırıldığını anımsattı. Tontuş, "Burada sağlık personeli ve hekim çalışıyor olmasına rağmen, uluslararası arenaya bakıldığında, Sağlık Bakanlığı'nın buraların ruhsatlandırılmasında yaptırımı olmadığından sağlık tesisi olarak kabul edilmiyor, yaşlılar özel konaklama tesisi gibi düşünülüyor. Bu nedenle, yurt dışından Türkiye'ye kronik hastalığı olanların gelip kalabilme imkanı olmuyor. Çünkü, kişilerin sigortaları, bunun ödemesini yapmıyor" dedi.

Bakım Merkezi, hastalığın özelliğine göre seçilecek

Tontuş, bunun uygulanabilmesi için yeni bir düzenlemeye gidildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şimdi, yeni bir tanımla, ileri yaşlı kişileri misafir eden huzurevi, bakımevi gibi tesislerin bir kısmı, 'İleri Yaş Sağlık Bakım Tesisi' olacak. Buraların içine, ayrıca klinikler açılacak. Dolayısıyla, İleri Yaş Sağlık Bakım Merkezlerinde kronik bir hastalığı olan yaşlıların, konaklamasına imkan sağlanacak. 

Kanser, diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, kanser gibi hastalıklarına sahip olan yaşlılar ile sağlıklı aynı yaş grubundakilerin bakımı ve sağlık ihtiyaçları oldukça farklıdır. Bu kişiler, sık sık kriz riski ile karşı karşıyadır ve ilaçlarının kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu kişiler, açılacak bu merkezlerde, kaliteli bir hizmet alabilme imkanına kavuşacak. 

Yeni yapılacak tanımla, kronik hastalığı olan ve bakıma ihtiyaç duyulan yaşlılar, bu merkezlerde kalabilecek. Bu yerler, lokal ihtiyaçlara göre yapılandırılacak. Kalp ve hipertansiyon gibi kronik hastalığı olan bir yaşlı, mümkün olduğunca daha serin havası olan Türkiye'nin kuzey taraflarındaki Yaşlı Sağlık Bakım Merkezlerinde kalacak. Romatizma sorunu olan ve eklem rahatsızlıkları bulunan yaşlılar da daha çok termal bölgelerdeki İleri Yaş Sağlık Bakım Merkezlerinden hizmet alacak."

Hastanın, hangi tür tesiste konaklaması gerektiğine ilgili hekimin karar vereceğinin altını çizen Tontuş, şu anda İstanbul'daki bir tesisin tamamlandığını ve hizmete hazır olduğunu, Antalya'da ise bir tesis yapılmasının planlandığını açıkladı.