SAMSUN

Türk Kızılayı ve Sağlık Bakanlığı'nın imzaladığı protokol çerçevesinde, ailesinde vericisi bulunmayan kan kanseri hastaları için umut olacak Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi'nden, dünyadaki kök hücre bekleyen hastalar da yararlanabilecek.

Türk Kızılayı Samsun Kan Bağışı Merkezi Müdürü Serdar Bayram, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜRKÖK Projesi'nin Sağlık Bakanlığı ile Türk Kızılayı arasında imzalanmış bir protokol kapsamında yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Dünyada bir yılda 60 bin kök hücre nakli gerçekleştiğini söyleyen Bayram, Türkiye'de 2013 yılında 2 bin 500 kök hücre nakli yapıldığını, 2014 verilerinin ise henüz ellerine ulaşmadığını belirtti.

Kök hücre nakli yapmak üzere dünyada onay veren milyonlarca insan olduğunu dile getiren Bayram, şöyle konuştu:

"Ülkemizde ise bu sayı 38 bin civarında. Bu sayı da aslında münferit. Ülkemizde nakillerin çoğu aslında yurt dışından geliyor. Biz bu vesileyle kendi ülkemizdeki verimizi oluşturduğumuzda kendi vatandaşımıza yeteceğimiz gibi dünyayla da entegre olacağız. Burada kök hücre vermek için onayını aldığımız bir kişi gerekirse dünyanın başka bir ülkesinde de doku tiplemesi uyan bir çocuk olursa ona da gidip kök hücre bağışı yapabilecek. Bütün bunlar Sağlık Bakanlığı tarafından koordine edilecek. Bütün masrafları, prosedürün nasıl olacağı... Aylar süren hazırlıklarla olacak işler bunlar. Bunlarla ilgili hiçbir sorun yok."

"Belki Samsunlu gencimiz Brezilya'daki hastaya umut olacak"

TÜRKÖK ile yurt dışındaki kök hücre koordinasyon merkezlerinin ilintili olacağını ifade eden Bayram, "Zaten bir konfederasyona ortaklar. Oradan kök hücre alışverişi gerçekleşebilecek. Dünyaya da umut olacağız. Belki Samsun'un ilçesindeki bir genç kardeşimiz Brezilya'da bir hastaya umut olacak. O yüzden bu projeyi önemsiyoruz" dedi.

Kök hücre bağışçısının yaş aralığının da önemli olduğuna değinen Bayram, üst sınırın 50, alt sınırın ise 18 yaşından gün almış kişilerden oluştuğunu açıkladı.

TÜRKÖK Projesi ile ilk yıl 65 bin gönüllüye ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Bayram, 2014 Ağustos ayında başlanılan projede nihai hedeflerinin 500 bin gönüllü olduğunu, veri tabanının sürekli güncellenecek bilgilerden oluştuğunu aktardı.

Bayram, şunları kaydetti:

"Ayrıca bağışçının bilgileri de çok iyi alınmalı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi de kullanılarak bilgiler güncellenmeli. Çünkü telefonlar ve adresler değişebiliyor. Şöyle bir örnek vereyim. Dünyada en fazla kök hücre bağışı yapmak için gönüllüsü olan Brezilya'da devlet başkanlarından birinin bir rahatsızlığı için adaylar başvuruda bulundu ama çoğunun o dönem kayıtları düzgün tutulmamış. Geçenlerde duyduğum, bir çocuğa lazım olduğunda, Brezilya'dan çıkmış aday ancak kişiye ulaşılmamış. Biz o yüzden verilerimizi de çok sağlam tutuyoruz ve güncelleme yapıyoruz."