ANKARA - Dünyada 5 milyon, Türkiye'de 100 bin civarında Parkinson hastası bulunduğu, her yıl yaklaşık 10 bin yeni teşhis konulduğu bildirildi. 

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Emre, Dünya Parkinson Günü nedeniyle AA muhabirine yaptığı açıklamada, Parkinson hastalığının ülkede hala tam olarak tanınmadığını, özellikle Alzheimer ve başka nörolojik hastalıklarla karıştırıldığını söyledi.

Parkinson hastalığının, beyinde yer alan ve "dopamin" adı verilen maddeyi üreten hücrelerin yavaş yavaş kaybıyla ortaya çıktığını, dopaminin, hücreler arası iletişimde kullanıldığını, hareketlerin başlatılması, hızlı ve ahenkli yapılabilmesinde rol oynadığını aktaran Emre, "Dopamin yeterli miktarda üretilemeyince Parkinson belirtileri ortaya çıkar. Parkinson hastaları, teşhis konduktan sonra 20 yıl veya daha fazla süreyle hastalıkla yaşamlarını sürdürür ancak yaşam kaliteleri özellikle ilerleyen yıllarda olumsuz etkilenir" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Emre, hastaların büyük çoğunluğunda aile öyküsü bulunmadığını, vakaların yaklaşık yüzde 10'unda ise genetik bozukluk tespit edildiğini ifade ederek, "Genç yaştaki hastaların büyük kısmında akraba evlilikleri sonucu ortaya çıkan kalıtımsal bir Parkinson çeşidi ortaya çıkıyor" dedi. 

Bu yılın teması: "Yaşayacak daha çok yıllarınız var" 

Dünya Parkinson Günü'nde hastalıkla ilgili farkındalığın artması için etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Emre, bu yılki sloganın "Parkinson son değildir. Yaşayacak daha çok yıllarınız var" olarak belirlendiğini bildirdi.

Bu sloganla hastalarının erken teşhis ve doğru tedaviyle uzun yıllar kaliteli bir hayat sürdürebileceklerini vurgulamayı amaçladıklarını dile getiren Emre, "Bu yüzden de hastalığın belirtilerinin ve doğasının iyi tanınmasını, Parkinson teşhisi konulduğunda hastalarımızın hastalığa pozitif yaklaşım ve hekimleriyle işbirliği içinde olmalarını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Her yıl 10 bin yeni teşhis konuluyor"

"Hastalığın Türkiye'de görülme sıklığı ve diğer ülkelerdeki verilerle benzerlik taşıyıp taşımadığı" sorulan Emre, dünyada 5 milyon, Türkiye'de 100 bin civarında Parkinson hastası bulunduğunu, her yıl yaklaşık 10 bin yeni teşhis konulduğunu belirtti.

Parkinson hastalığının görülme sıklığı yaşla arttığı için yaşlı nüfusun çok olduğu ülkelerdeki rakamların daha fazla olduğunu anlatan Emre, "Elimizde somut veriler olmamasına karşın ülkemizde görülme sıklığının dünyada görülme sıklığından farklı olmadığını düşünüyoruz" dedi. 

Prof. Dr. Emre, Parkinson ile mücadelede erken teşhis, fizyoterapi ve egzersiz, uygun ilaçlarla doğru tedavi seçiminin uzmanlarca yapılmasının çok önemli olduğunu, böylece hastalığın önemli ölçüde kontrol altına alınarak yaşam kalitesi yükseltildiğini söyledi.