BURSA
Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, şeker hastalarının yaşamlarını diyabete göre şekillendirdiklerini belirterek, "Şeker tüketimini kısıyorlar, dışarıdan ek şekerli ürünleri alarak yemiyorlar, yürüyüşe başlıyorlar, hamurlu yiyecekleri hayatlarından büyük oranda çıkarıyorlar. Bundan dolayı şeker hastaları, sağlıklı görünenlerden daha uzun yaşayabiliyor" dedi.

Tümen, Uludağ Üniversitesinde düzenlenen bir program nedeniyle geldiği Bursa'da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şeker hastalığının insanlığın tarihinin en eski ve genel hastalıkları arasında yer aldığını vurgulayarak, Türkiye'de nüfusun yüzde 15'inin diyabet hastası olduğunu kaydetti.

Dikkat edilmesi durumunda bu hastalıkla uzun süreli bir ömür geçirilebileceğini ifade eden Gülendam Tümen, "İnsanın doğal olarak 40 yaşından sonra bir tek pankreası değil, tüm organları işlevini yavaşlatır. Göz az görür, pankreas daha az insülin sağlar gibi. İnsana düşen ise bunlara karşı tedbir almak, yaşlanan organlarına destek vermektir. Örneğin, 20'li yaşlarda 6 dilim baklava yiyen bir kişi, 40 yaşına geldiğinde bunu 2 dilime düşürebilmelidir. 60 yaşına geldiğinde ise 1 dilime" diye konuştu.

Genetik yapı diyabete yatkın

İnsanoğlunun genetik yapısında diyabete yatkınlık bulunduğuna işaret eden Gülendam Tümen, şeker hastalığı "TİP2" olan kişinin doğuştan gelen insülin eksikliği olduğunu, mutlaka ilaçla yaşaması gerektiğini bildirdi.

Diğer diyabet türünün ise "TİP1" olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tümen, şunları söyledi:

"Halk arasında en çok olan TİP1'dir. Bu tür olan diyabet, yaşam değişiklikleriyle geciktirilebilecek bir hastalık türüdür. Pankreas, insülin salgısını yavaş yavaş azaltmaya başlıyor. Yani vücudun herhangi bir organı nasıl yaşlandıkça işlevini yapmada yavaşlıyorsa, pankreas da öyle oluyor. Bu türe karşı beslenmemizi dengelersek, sağlıklı bir yaşama dikkat edersek ve doktorların önerilerine dikkat edersek, damar çeperlerindeki yıpranma azalacaktır. Böylece bu hastalığın zararlarını aza indirerek, birlikte yaşar hale gelmiş olabileceğiz. TİP1 diyabet türünde doğadaki bazı bitkilerden de destek alınabiliyor, bu da ancak doktorların bilgisi dahilinde olmalıdır."