Sırrı Bektaş deyince aklıma ünlü bir tıp doktorunun yanında, daima gülen yüzü, tatlı dili, sıcak yaklaşımları geliyor. Kendisi 20 yıldır bizim doktorumuz, ailemizin büyüğü artık, her konuda mutlaka danışır, fikrini alırım çünkü hep isabetlidir kararları, O’nu çok seviyor ve güveniyoruz. Sırrı Bey, iki çocuğumu da büyütürken destek olmanın yanında, Papatya Dergimizde, Önce Vatan Gazetemizde her zaman yazılarıyla yanımızda yer aldı. Vatan TV’de, Papatyalı Sabahlar Programıma konuk oldu, AVM’lerde düzenlediğim etkinliklerde söyleşilerimize katıldı, sağ olsun. Yıllar sonra tekrar Prof. Dr.Sırrı Bektaş ile hem sımsıcacık hem de yararlı bilgiler aktaracağımız, güzel röportaja buyurun.

Sayın Sırrı Bektaş, sizi herkes medya aracılığıyla, çalışmalarınızla tanıyor, hastalarınız binlerce ve siz her birini takip ediyorsunuz, bir de sizin ağzınızdan sizi dinleyebilir miyiz?

Önce kısaca özgeçmişimi anlatayım. 1972 Hacettepe Tıp Fakültesi mezunuyum. 1976 yılında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Hastanesinden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanlığını aldım. Fransa, Almanya ve Kanada Üniversite Hastanelerinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları üzerinde doentlik çalışması ve araştırmalarda bulundum. 1981 yılında doçentlik, 1986 yılında Profesörlük ünvanlarını aldım. Akdeniz Üniv., Fırat Üniv., İnternatonal ve Memorial Hastanelerinde Çocuk Kliniği direktörlüğü yaptım.
1994 yılından beri ise Ataköy’de özel muayenehanemde çocuk hastalarıma bakmayı sürdürüyorum. Bu sene Pediatride 42 yılımı doldurdum. Çok sevdiğim bu mesleğe henüz yeni başlamış gibi çalışmalarımı sürdürüyorum.

Sırrı Bektaş bu derin bilgi birikimini, tecrübelerinizi hastalara nasıl aktarıyorsunuz, size gelen bir hasta nasıl huzurla ve rahat ayrılıyor yanınızdan? (biz hep öyleydik)

Çocuk büyütmek, iyi ve sağlıklı gelişmesini sağlamak hem anne baba hemde onun doktoru için çok önemlidir. Bebekler daha annelerinin karnında iken çocuk doktorunun bilgilendirilmesi çocukların doğumdan sonra sağlıklı büyüme ve gelişmelerinde çok önemlidir. Doğumdan sonra ilk 6 ayda her ay muayene edilen çocukların boy, kilo, başçevresi, beslenmesi, aşıları ve çok iyi muayeneden geçirilmesi, bazı önlenebilir ve tam taedavi edilebilir hastalıkların erken tesbiti bakımından çok önemlidir. Çocuk Doktorluğunda güler yüz, samimiyet, alçak gönüllülük ve empati yeteneği temel özelliklerdendir. Anne babalar dikkatle dinlenmeli, onlar sade ve açık bir dille bilgilendirilmelidir. Çocuk doktoru çocuklara kendi çocuğu ve torununa nasıl davranıyor ve yaklaşımda bulunuyorsa aynısını tüm çocuklara da göstermelidir. Biz buna empati diyoruz. Tüm bunlara rağmen tüm anne ve babaları memnun etmek mümkün olmayabilir. Bu durum aslında tüm insani ilişkilerdede böyledir.

Sırrı Bey, hasta kabul yaş aralığınız yeni doğan-18 yaş mı? Tam takip ediyorsunuz değil mi, aşılarından tutun da psikolojik desteğe kadar?


Ben muayenehanemde 0-18 yaş gurubunda tüm çocuk ve adolasan grubuna bakıyorum. Onların fiziksel, psikolojik, sosyal her türlü sorunları ile ilgileniyorum. Daha çok annesütü, aşılar, düzenli ve sağlıklı beslenme gibi koruyucu hekimliğe önem veriyorum.
Çocuk Doktoru aslında aile hekimi gibi oluyor. Aileler aslında tüm sağlık sorunlarını bizlere anlatırlar. Güvenleri tamdır.

Sizi telaşla arayan annelere nasıl tavsiyelerde bulunuyorsunuz, diyelim çocuk hastalıklarından biri bulaştı, anne anlamadan yanlış tedaviyi uygulamaması için, nasıl yönlendiriyorsunuz?

Çocuk doktorluğu aslında acil doktoru gibidir. Aileler çocuklarının en küçük veya önemsiz bir sorununu bile acil olarak kabul eder ve doktoruna hemen ulaşmak ister. Aslında bu durumu doğal karşılamak gerekir. Onlara anlayışla yaklaşmak her sorusunu yanıtlamak önemlidir. Ateşli havale, yanma, zehirlenme, ağır ishal, zatürree gibi durumlar gerçekten acil olup bu durumda hasta yakınlarına daha özel ilgi ve yakınlık gösterilmelidir. Yapılacak tedavi yaklaşımlar iyice anlatılmalıdır. Yakın ilgi ve destek tedavi kadar önemlidir.

En çok bizler yoran Beta virüsü, yaz ishali, en önemlisi de bağışıklık sisteminin zayıflığı konusunda neler söylersiniz, önerileriniz neler?


Çocuklarda Beta enfeksiyonu adını verdiğimiz çok önemli bir bakteri hastalığı vardırki çok iyi tedavi edilmelidir. Çünkü bu mikrop iyi ve uygun tedavi edilmezse romatizma, kalp hastalığı, böbrek hastalığı  gibi ağır sorunlar ortaya çıkabilir. Beta enfeksiyonları uygun antibiyotikle tedavi edilir. Yaz ishalleri çoğunluka virüsler tarafından ortaya çıkar. Çok sık, yumuşak veya su gibi dışkılama, ateş, kusma ve sıvı-elektrolit kaybı ile kendini gösterir. Bol sıvı ve püre desteği ile kendiliğinden iyileşir. Genellikle ilaca gerek duyulmaz.
Bağışıklık Sistemi çocukları enfeksiyonlara, alerjik ve tümöral hastalıklara karşı korumada çok önemlidir. Bağışıklık sistemi zayıf çocuklar hemen her ay hastalanırlar. Basit enfeksiyon hastalıkları bu çocuklarda ağır seyredebilir. Şüphe durumunda bağışıklık testleri yapılıp kesin tanı konulmaldır.

Okullar açılmak üzere, çocukları çok sevdiğinizi biliyorum, yavrularımızın beslenme, uyku düzeni ve hastalıklara karşı korunmaları konusunda neler dersiniz?

Tüm eğitim gören çocuklarımıza mutlu ve başarılı bir yıl diliyorum. Özellikle İstanbul çocuklarımız için trafik yoğunluğu nedeniyle yorucu olabiliyor. Bu nedenle çocuklarımızın uyku ve gıdalarına dikkat etmek ve onlara psikolojik olarak destek vermek önemlidir. Özellikle iyi bir kahvaltı gün içindeki başarı ve aktivitelerini artırır.

Siz çok çalışkan bir insansınız, dünyadaki gelişmeleri de sürekli izliyorsunuz, bir gününüz nasıl geçiyor, ailenize zaman ayırabiliyor musunuz?


Ben haftanın 6 günü sabah 6 da kalkarım, banyo ve kahvaltıdan sonra yürüyerek muayenehaneme giderim. Asansör kullanmama. Dönerken de yürürüm. İş dönüşü oturduğum site havuzunda yüzerim. Muayenehanemde hergün 10 saat nonstop çalışırım. Bu 10 saat içinde randevulu hastalarıma bakar, tıbbi okumalarımı yapar, son gelişmeleri izler, çeşitli dergilere yazılarımı yazarım. Hafta sonları sanatsal ve kültürel aktivitelere katılırım. Okumayı ve müzik dinlemeyi severim. Bağlama, tambur ve neyi amatörce çalarım. Akşam saatlerinde mesleki toplantılarım olursa katılırım.

Yayınlanmış kitaplarınız da var, yeni projeleriniz nelerdir?


Çocuk Sağlığı ve hastalıkları üzerine anne babalr için hazırladığı bir kitabım basım için hazırlanıyor.

Duygusal bir insansınız, sanatçı yönünüz de var, bağlama çaldığınızı biliyoruz, bilinmez yönlerinizi de anlatır mısınız?


Müzik dışında felsefi kitapları okumayı ve bu konuda yapılan toplantıları severim. Katılmaktan zevk alırım.

Önce Vatan Gazetesi okurlarına; annelere, babalara, gençlere, çocuklara, bizlere neler söylemek istersiniz?


Önce Vatan Gazetesinin yayın içeriğini ve seçilmiş yazıları çok beğendiğimi söylemeliyim. Ben de zaman zaman yazı göndermekten çok zevk alıyorum. Size, tüm ailenize ve Önce Vatan okurlarına en iyi dileklerimi iletirim.

Çok teşekkürler, sevgiler, saygılar


İletişim Bilgileri:

Prof.Dr. Sırrı Bektaş (Çocuk Doktoru)
Adres:  11. Kısım. Orkide Apt. No:32 Ataköy İstanbul
Telefon : 0212 560 35 20 - Faks : 0212 560 51 35
www.sirribektas.com / e-mail: [email protected]