ANKARA - Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr Recep Akdur, İstanbul'da son 10 günde Ebola şüphesiyle gözlem altına alınan Nijerya'dan gelen hastalarda sıtma tespit edilmesinin kimseyi sevindirmemesi gerektiğini belirterek, "Çünkü Batı Afrika'da görülen sıtma, eskiden Türkiye'de görülen gibi değil, öldürücülüğü yüksek olan sıtmadır" dedi.

Akdur, son 10 günde Nijerya'dan gelen iki yolcunun İstanbul'da Ebola şüphesiyle gözlem altına alınması ve bu hastalara sıtma tanısı konulması üzerine yazılı açıklama yaptı.

Her iki olayda da titiz davranılarak karantina uygulanması ve Ebola açısından inceleme yapılmasının yerinde ve doğru olduğunu belirten Akdur, hastalığın görüldüğü ülkelerden gelen tüm kuşkulu kişilere  bu işlemlerin titizlikle uygulanması gerektiğini savundu.

Prof. Dr. Akdur, her iki hastaya sıtma tanısı konulmasını da değerlendirerek, "THY seferlerinde kuşkulanılan olguların Ebola değil de sıtma çıkması kimseyi sevindirmemeli. Çünkü Batı Afrika'da görülen sıtma, eskiden Türkiye'de görülen gibi değil, öldürücülüğü yüksek olan sıtmadır" ifadesini kullandı.

Sıtma görülen 17 Batı Afrika ülkesine havayoluyla gidiş gelişlerde ciddi önlemler alınmasını öneren Akdur, uçaklarda sivrisinek ilaçlaması yapılması, bu ülkelerden gelen, Türkiye'de kalacak olup sıtma koruma tedavisi almayanlardan bir damla kan alınarak sıtma parazitine bakılması, yüksek ateşi olan, seyahatinin herhangi bir aşamasında ateş nöbeti geçiren hastaların  tedaviye alınması gerektiğini ifade etti.