Ülkemizde, yaklaşık yılda yirmi bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Düzensiz beslenme, yapay yiyecekler ve sigara-alkol kullanımı, şişmanlık gibi etkenler mide kanserinin oluşumunda önemli rol oynuyor. Bu hafta Avrasya Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Coşkun Görmüş mide kanseri hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sizler için cevaplıyor. Unutmayın erken teşhis hayat kurtarıyor. Herkese sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.  

En çok kimlerde görülür?
Karnın sol üst bölgesinde mide bulunur ve çeşitli sebeplerden dolayı midenin mukoza zarından tümörler gelişebilir. Bu tümörlerden kötü huylu olanları, kansere neden olur. Mide kanseri sıklıkla midenin küçük kenarında ortaya çıkar. Mide kanseri bilhassa da, A kan grubuna sahip olan kişilerde, kadınlara nazaran erkeklerde ve elli yaş üstü yetişkinlerde daha sık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde, Karadeniz bölgesinde mide kanseri diğer bölgere göre biraz daha fazladır.

Nedenleri nelerdir?
Mide kanserinin görülmesinde, beslenme alışkanlığı önemli bir yer tutmaktadır. Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, sebze ve meyve beslenmesinde yetersizlik, beslenme ile ilgili en sık görülen kanser nedenlerindendir. Nitrat ve nitrit tuzları da midede kanserojen maddeye dönüşebilmektedir. Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir. Çünkü, yanmış et kanserojen madde içerir. Çiğ etle beslenmek de aynı şekilde kanser riskini artırır. Midede gastrit ya da ülsere neden olan, H.pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir. Bu bakteriyi ortadan kaldırmak, kanser riskini azaltır. Sigara kullanmak, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır. Sigara, midede iltihap oluşmasında rol oynar. Aynı şekilde alkol tüketimi de mide kanserinin nedenlerindendir. Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülenlerde, kanser riski artmaktadır. Kalıtsal faktörler, mide kanserinin gelişmesinde etkendir. Beslenme önemli bir faktör olduğundan, sosyoekonomik düzey de kanserin oluşmasında etkilidir. Ayrıca evre şartları, geçirilmiş bazı hastalıklar da mide kanserin sebepleri arasında yer alır.

Belirtilerinden bahseder misiniz?
Erken mide kanserinde belirti olmaz. Risk taşıyan kişilere yapılan endoskopik incelemeyle hastalık teşhis edilebilir. Mide tümörü olan kişilerde gıda akışının engellenmesi sonucu ya da tümörün yayılması sonucu belirtiler ortaya çıkar.
* Hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir.
* Mide bölgesinde ağrı ve midenin ağırlaştığı hissi
* İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi (şiddetli ve kısa sürede ortaya çıkar)
* Yemekten sonra rahatsızlık hissi ve mide şişliği,
* Bulantı, kusma,
* Mide kanseri olan kişilerin büyük bir kısmında kansızlık da görülür.
* Yorgunluk,
* Mide ya da bağırsakta kanama olması (gizli şekilde seyredebilir),

Nasıl teşhis edilir?
Mide kanserinde en etkili teşhis yöntemi endoskopidir. Ucunda kamera olan bir sistem ile  mideye girilir ve  midenin her yeri rahatlıkla görebilir. Tümör oluşumu varsa gözlenebilir. Kesin teşhis konması için midenin şüphelenilen yerlerinden parça alınır ve mikroskobik olarak incelenir. Kanser hücreleri mikroskopta rahatlıkla gözlenir.
Baryumlu mide grafisiyle de tümörler görülebilir ama kesin teşhis koymak için mikroskobik inceleme gerekir.

Midemizi bu besinlerle koruyalım! 
Düzenli beslenme, kanser hastalığından korunmak için gereklidir. Bazı besinler kanserin oluşma ihtimalini azaltmaktadır. Özellikle nar, kayısı, havuç gibi meyve suları, sarımsak, üzüm, peynir, yoğurt, şalgam, muz, karnıbahar kanseri önlemede faydalıdır. Hastalara domates yemeleri tavsiye edilir. Omega 3, kanserden koruyucu özelliğe sahiptir. Özellikle balık, omega 3 yönünden zengindir.

Şişmanlık kanser riskini artırıyor! 
Şişmanlık, kanser riskini arttırır. İdeal kiloya yakın olmak gerekir. Fazla kırmızı et tüketiminden kaçınmak lazım. C vitamini, birçok meyve ve sebzede bulunur ve vücudun direncini arttırır. Böylece kansere karşı etkili olur. Kansere tedavisinde önemli bir yer tutmaktadır. Havuçun içinde bulunan betakaroten, vücut direncini arttırır ve genlerimizin bulunduğu DNA da hasar oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir. Düzenli bir hayat sürme, birçok hastalıkta olduğu gibi kanser hastalığında da etkendir.

Mide kanserinin tedavisinde hangi yöntemleri kullanmaktasınız?
Mide kanserinin tedavisi ameliyattır. Yapılan ameliyatla midenin ya bir bölümü ya da tamamı çıkarılır. Kanserin şekline göre, bundan sonra ışın tedavisi ve ilaç tedavisi uygulanır. Hastalığın seyrine ve şiddetine göre doktor tarafından hastanın durumu da göz önüne alınarak yapılır.
Tedaviden sonra hastalar tümörden kurtulur. Fakat kanser nüksedebilir. Bundan sonraki amaç hastalığın tekrar ortaya çıkmasını önlemeye çalışmaktır. Bunun içinde düzenli kontrollerin mutlaka yapılması gerekir.

Mide Kanserinden korunmak için bunları yapın!
* Kanserde erken teşhis çok önemlidir. Bunun için düzenli kontrole gitmenizde fayda var.
* Sigara ve alkol kullanıyorsanız mutlaka bırakmalısınız.
* Sıcak ve soğuk içecekler, yapay yiyecekler mide kanserine yol açabilir.
* Hayvansal yağ kullanımı azaltılmalıdır.
* Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
* Şehir hayatının sebep olduğu yorgunluk, kansere neden olabilir. İstirahat şarttır. Sessiz yerler tercih edilmelidir.