HATİCE DURDU/BURSA/VHA  

Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru  Uzm. Dr. Engin Kutay, Meningekokal Menenjit hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Kutay, “Bu hastalık sırasında bazen oluşan kuru kangren nedeniyle el ve ayaklarda kesilmeler olabilir. Büyüme bozuklukları ve geç iskelet deformitelerine neden olur” dedi.
Meningekokal Menenjit hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Engin Kutay, hastalığın özellikle kış ve ilkbahar aylarında, hava, öksürme, öpüşme yolluyla bulaşabileceğini söyledi. 
Kutay, şöyle devam etti:
 “Nazofarinkste çoğalırlar. Burada ki çoğalma haftalar veya aylar boyunca bulgu vermeden durabilir. Meningekokal Menenjit hastalığında taşıyıcılık yüzde 5 ve 10 arasındadır. Ancak kreş ve diğer kalabalık ortamlarda yaygınlık artabiliyor. Salgın durumlarında kapalı alanlarda ki taşıyıcılık yüzde 100’e yaklaşabilir. Herkes meningokok hastalığına yakalanabilir. Fakat en çok 1 yaşın altındaki süt çocuklarında diğer yaşlara oranla çok ağır seyreder. Meningekokal Menenjit’in A, W135 türleri ülkemizde diğer tiplerine göre daha sık görülmekte. Ayrıca Meningekokal Menenjit’in W135 türü hac farizasından dönen hacılar yoluyla çevresindeki çocuklara bulaştırılma riski vardır.”
TANISI ÇOK ZOR…
Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk  Sağlığı ve Hastalıkları doktoru  Uzm.Dr. Engin Kutay, meningekokal menenjit hastalığında başlangıçta farenjit, ateş, kas ağrısı, halsizlik, kusma, ishal ve baş ağrısına neden olan virüsler veya diğer bakterilerin neden olduğu hastalıkları taklit edip menenjite hatta saatler içinde şok ve ölüme neden olabileceğini ifade etti. Kutay, hastalığın küçük çocuklardaki belirtileri arasında huzursuzluk, uyanma zorluğu, tiz bir sesle ağlama ve yemek yemeyi reddetme olabileceğini söyledi. Engin Kutay, ayrıca meningekokal menenjitin deri bulguları olmadan tanısının çok zor olduğunu belirtti.
“EL VE AYAKLARDA KESİLMELER OLABİLİR…”
Meningekokal menenjitte iyileşen hastalarda deride ki bozukluklara bağlı olarak deri nakli gerekebileceğini vurgulayan Kutay, “Bu hastalık sırasında bazen oluşan kuru kangren nedeniyle el ve ayaklarda kesilmeler olabilir. Büyüme bozuklukları ve geç iskelet deformitelerine neden olur. Çocukların yüzde 5-10’nunda sağırlık görülebilir. Yine nadir olarak körlük, havale geçirme ve felç vakaları meydana gelebilir” dedi. Amerika’da ağır meningekok vakaları gelişen tıbba rağmen ölüm oranı yüzde 5-10 civarında olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Engin Kutay, “Çocuklarda ölüm ağır vakalarda hastaneye yatıştan 48 saat içinde ortaya çıkabilir” şeklinde konuştu.
Medical Park Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru Uzm. Dr. Engin Kutay, meningekokal menenjit hastalığının A,C,Y,W 135 tiplerini içeren aşının Türkiye’de mevcut olduğunu sözlerine ekledi.