3 yıl önce yaptığı ameliyat ile nefes almamı sağlayan doktorum, KBB uzmanı başarılı doktor Mehmet Sucubaşı ile mesleği hakkında sohbet ettik. Kendisine bana sağlıklı bir burun yaptığı için ve röportajıma konuk olduğu için çok teşekkür ediyorum… KBB uzmanına niçin gitmeliyiz, gelin hep birlikte öğrenelim.

Sevgili Mehmet Sucubaşı, siz Ege Bölgesinin sayılı doktorlarından birisiniz. Sizi hem biraz daha yakından tanıyalım hem de başarı öykünüzü tüm okurlarla paylaşalım istiyorum. Doktor olma öykünüzden, kendinizden ve sizi başarıya götüren yoldan biraz bahseder misiniz?
Hatay Reyhanlı’da doğdum. İlk ve ortaöğretimim Reyhanlı’da gerçekleşti.Daha sonra Türkiye'nin sayılı üniversitelerinden olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp fakültesini kazandım. Küçük bir ilçeden Türkiye'nin en büyük şehrine ilk kez bu sayede gitmiş bulundum. Doktor olma öyküm böylece başlamış oldu. 1999-2003 yılları arasında 9 Eylül Üniversitesi’nde kulak burun boğaz ihtisasımı tamamladım. Mecburi hizmetimi tamamladıktan sonra farklı özel hastanelerde çalıştım. 2010 yılından beri İzmir'de Kbb uzmanı olarak çalışıyorum.

Hemen her çocuğun hayalidir doktor olmak. Sizin de çocukluk hayaliniz neydi? Doktor olmaya nasıl karar verdiniz?
Doğduğum ve lise son sınıfa kadar yaşadığım Hatay Reyhanlı ilçesi küçük bir ilçedir. Benim zamanımda çok fazla doktor, heleki uzman doktor neredeyse yoktu. Doktorların sağlığımız ve geleceğimiz için ne kadar önemli olduğu çevremdeki insanların doktorlara ve doktorluk mesleğine verdiği önem ve duyulan saygıdan dolayı bu mesleğe 9-10
yaşlarımda ilgi duymaya başladım.Yani o zamanlar daha itibarlı bir meslekti. Bu saygı duyulan mesleğe sahip olmayı hayal ediyordum bende. Ve sonunda oldu.

Mesleğiniz oldukça hassas ve zor. Duygusal olarak etkilendiğiniz ya da yıprandığınız anlarınız oldu mu?
Bu meslek insana her duyguyu yaşatabiliyor. Bazı ameliyatlarda mucizeler yaratıyorken, bazı durumlarda ciddi savaşlar verebiliyoruz. Mesela benim uzmanlık alanım için örnek vermem gerekirse; estetik operasyonlarda insanları kısa sürede mutlu edebiliyorken, doğuştan kulakları duymayan yada çok az duyan çocuklar için maalesef faydamız sınırlı oluyor. Yani bu işi yapıyorsan duygusallığa yer olmadan herkesi mutlu görmek istiyorsun ama bazen olmayabiliyor.

Doktor olmak onurlu ve güzel bir meslek olduğu kadar da zor bir meslek. Ailenize ayıracağınız vakitlerde dahi çalışmanız gerekebiliyor. Bu konuda sıkıntı yaşadığınız anlar oluyor mu?
Doktor olmak bazen herşeyin önüne geçebiliyor. Siz istesenizde mesleğiniz çoğu zaman gerek aileniz gerekse çevrenizden zamanlar çalabiliyor. Fakat bu da mesleği kutsal hale getiriyor. Konu insanların sağlığı olduğu sürece sorun yaşayacağımız durumlar olmuyor. İnsanları iyileştirmeyi sevdiklerimizle vakit geçirmeye tercih ediyoruz. Çünkü mesleğimizi severek ve onurla yapıyoruz.

Bizlere yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz? Hangi sorunları yaşayan hastalar size gelebilir?

KBB uzmanıyım. Kulak burun boğaz ile ilgili her türlü soruna bakmakla beraber ilgi alanlarım burun tıkanıklığı problemleri, burun ve kulak estetiği, kronik sinüzit problemleri, horlama ve uyku problemleri, thermal welding yöntemi ile geniz eti bademcik operasyonları ve yüz estetiği ile ilgili  (dolgu,botox gibi) müdahalelerdir.

Hastalarınızla estetik bir operasyona karar verme aşamasında neler yapıyorsunuz?
Burun, kulak ya da yüz estetiği düşünen hastalarımla önce ön görüşme yapıyorum. Bu görüşmelerde önce hastanın benden beklentisini anlamaya çalışıyorum. Daha sonra hastanın yüzünün anatomisine uygun burun şeklini bilgisayar ortamında hasta ile birlikte belirliyoruz. Burun estetiği için 6 farklı açıdan burun fotoğraflarını çekip kişinin yüz orantısına uygun burun şeklini özel bir program ile çizip hastamla paylaşıyorum.

Bildiğimiz kadarıyla estetik operasyon konusunda hastalarınızın büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Kadınların güzellik konusunda toplum baskısı altında kaldığını düşünüyor musunuz? Bize biraz bu işin psikolojik yanlarından da bahseder misiniz?
Kadınlar erkeklere göre daha özel ve güzel yaratılmış varlıklardır. Günümüz toplumunda çoğu kadında genç kalma ve güzel olma arzusu vardır. Kendini güzel görme, hemcinslerine ve karşı cinslerede güzel görünme isteği temel neden olabilir. Burun ile ilgili nefes alamama gibi sağlık problemi olan hastalar burun şeklinde de bir rahatsızlık varsa anestezi almışken ikisine beraber düzelttirmek istiyorlar. Size ilginç bişey daha söyleyeyim; günümüzde erkek hastalarda estetik burun operasyonlarını giderek artan oranlarda yaptırmaya başladı. Herkes aynaya baktığında kendini güzel görmek ve kendine güven duymak istiyor. Bende bu konuda insanlara bıraz olsun güven duygusu kazandırdığım için mutlu oluyorum.

Ameliyat sonrasında hastalarınız evlerine mutlu dönüyorlar mı?
Estetik operasyon geçiren hastalar daha mutlu daha özgüvenli tablo sergiliyorlar. Hastalarımı mutlu gördükçe benim mutluluğum çoğalarak artıyor ve sonraki operasyonum daha verimli ve keyifli geçiyor.

Burun tıkanıklığı yaşayan ve nefes almakta zorlanan hastalarınıza nasıl bir tedavi uyguluyorsunuz? Ameliyat olmaktan korkan hastalar için neler söylemek istersiniz?
Burun tıkanıklığının çeşitli sebepleri vardır. Bunu ortaya koymak için mutlaka endoskopik muayene ve sonrasında burun tıkanıklığının sebebine yönelik tıbbi yada cerrahi müdahaleler uyguluyorum. Yani her burun tıkanıklığında operasyon gerekmeyebiliyor.

Ultrasonik rinoplasti nedir? Hangi hastalarda bu teknik kullanılır?
Ultrasonik rinoplasti burun estetiği ameliyatlarında yeni ve çok olumlu sonuçlar elde edilmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntemde burun kemiği üzerinde yapılacak tüm şekillendirme ve kontrollü kırıklar "piezotom" adı verilen bir cihaz ile yapılır, morarma ve şişme yok denecek kadar azdır. Şişlik ve morluk korkusu olan hastalarımız için tasarlanmıştır.

Derdine çare bulmak isteyen hastalar size nasıl ulaşabilirler?

İzmir Çiğli’de Kordon KBB Merkezinde görev yapmaktayım. Sosyal medya hesaplarım aktif durumda. Facebook, instagram ve web sayfası üzerinden iletişim bilgilerine ve hastalarımla ilgili mutlu değişimlerin örneklerine ulaşabilirsiniz.

Son olarak gazetemiz okuyucularına neler söylemek istersiniz?
Biz doktorların çok büyük sorumlulukları vardır ve mesleğimizi de bu yüzden titizlikle yapmak zorundayızdır. Tek isteğim, bize güvenmeniz. Bildiğiniz gibi biz bu mesleğe yıllarımızı veriyoruz. Sanırım saygı duyulmasını da hakediyoruzdur. İyileştirdiğim bir hastamla röportaj yapmak benim için büyük mutluluktu. Teşekkür ediyorum ve Önce Vatan Gazetesi okurlarına da sevgilerimi sunuyorum...