İnsan sağlığı için adeta doğal ilaç olan Yaban Mersini (Ligarba), Karadeniz bölgesinde tarım ilacı, çevre kirliliği, egzoz dumanı olmayan yerlerde tamamen doğal olarak yetişen bir bitki. Düzenli olarak kullanıldığı takdirde kalp damar hastalıkları, alzheimer hastalığı gibi sinir sistemi hastalıkları, yüksek kolesterol ve kansere yakalanma ihtimalini azaltan doğal bir ilaç...

Karadeniz’in 2000-2300 rakımlı yüksek yaylalarında doğal yetişen yaban mersinini toplayıp, özellikle kanser ve şeker hastalarına gönderen Cevat Sarmusak konu ile olarak gazetemize açıklamalarda bulundu:

“Geçen yıl kanser hastası olan ağabeyimin, ‘Yaylalardan topla biraz bana gönder’ demesi ile bu işle uğraşmaya karar verdim. Önce bu konu ile ilgili geniş bir araştırma yaptım. Toplama koşulları, zamanı, şekli, yöresel şekilde işlenmesi, saklama koşulları gibi... Bilim adamlarının yaptığı açıklamalarda yaban mersininin faydaları saymakla bitmiyor. Başlıca yararları; bitki, meyve ve sebzelerin içerisinde en yüksek antioksidan içeriğine sahip olması, şekeri düşürmesi, tansiyonu dengelemesi, görme sağlığı üzerine etkileri ve en önemlisi anti kanser özelliğe sahip olması geliyor.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında yurt dışına en fazla ihraç edilen gıda ürünüymüş. Maalesef çarpık sistem unutturmuş. Dünya ülkelerinde ortalama yüzde elli civarı sürekli kullanımı var iken, Türkiye’de yüzde 2 olması ve bu doğal ilacı insanların bilmemesi çok üzücü ve düşündürücü. Devletin, vatandaşlarını sağlık programları ile bir şekilde yaban mersini kullanımı konusunda bilinçlendirmesi gerekiyor.

Türkiye’de yaban mersinin faydaları hakkında açıklamalarda bulunan Saracoğlu gibi birkaç hocanın gayreti maalesef birilerinin hoşuna gitmeyip, bu hocaları karalaması çok düşündürücü” dedi.