Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Emin Kalkan, Dünya Kalp Günü dolayısıyla  yaptığı açıklamada, kalp-damar hastalıkları ve kötü sonuçlarından korunmak için etkili biçimde tedbir almanın önemli olduğunu vurguladı.

Bu tedbirlerin genel olarak, sağlıklı yaşam önerilerini toplumun tüm kesimlerine uygulatmanın yanı sıra, kalp damar hastalığı veya gelişme riski orta-yüksek olan kişilerde bilinen risk faktörlerini azaltmayı amaçladığını dile getiren Kalkan, şöyle devam etti:

"Kalp ve damar hastalıkları, tanı ve tedavideki tüm gelişmelere rağmenölümlerin en sık nedeni olmaya devam ediyor. Ancak hastalığı oluşturan risk faktörleri ve sağlıksız yaşam şartlarının düzeltilmesiyle, kalp damar hastalıkları ve oluşabilecek kötü sonuçlar yüzde

Kalp sağlığı için beş kritik uyarı 

Doç. Dr. Kalkan, sağlıklı kalmak ve kalp-damar hastalığına yakalanma riskini azaltmak için temel olarak yapılması gerekenlere ilişkin şu bilgileri verdi:

"Öncelikle sağlıklı beslenin. Yemeklerde tam tahıllı ürünler ve bakliyat tercih edilmeli. Mevsimsel taze sebze ve meyveler bolca, haftada 1-2 kez de ızgara ya da buğulama şeklinde balık tüketilmeli. İkincisi, fiziksel aktiviteyi arttırın. Hareketsizlikten kaçınılması, haftada en az 3 gün 30-45 dakika orta yoğunlukta fiziksel aktivite yapılmalı. Üçüncüsü, herhangi bir formdaki tütünden uzak durun. Sigara içiliyorsa bırakılmalı. Dördüncüsü, risk faktörleri için düzenli sağlık kontrolleri yaptırılmalı. Doktorun önerilerine, ilaç tedavisine ve kontrollerine uyulmalı. Beşincisi fazla kilolardan kurtulun."