Opr. Dr. Volkan Yahya, KBB uzmanı, hem gülen yüzü, hem samimi tavırlarıyla tüm korkularınızı siliyor bir hastası olarak, özellikle de konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler vermesi, sorunlarınıza çözüm bulup, doğru yönlendirmesi, gülen gözleri sıcak yaklaşımlarıyla hem güveninizi kazanıyor hem içinizi rahatlatıyor.
Bahçelievler Medicana Hastanesi’nin ortak özelliği zaten tüm doktorlarının güler yüzlü, sıcak olması ve sizi, aile ortamı içinde hissettirmesi.

Volkan Bey sizi tanıyabilir miyiz?

13.01.1978 yılında Almanya da doğdum.ilk.orta ve lise öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul Tıp Fakültesinde tıp eğitimimi aldım. Uzmanlık eğitimimi eski vakıf gureba hastanesi şimdiki Bezmialem Üniversitesinde yaptım. Ulusal ve uluslar arası birçok kongrelere katıldım. Bu kongrelerdeki çalışmalarım ve sunumlarımlar 2 adet birincilik ödülü aldım. Uluslararası hakemli dergilerde 15 in üzerinde yayınım bulunmaktadır. Ayrıca İtalya ve Amerikada 1 er aylık gönüllü misafir hekimlik deneyimim bulunmaktadır. Özellikle burun cerrahileri ve burun estetiği konularına özel ilgim vardır.

Kulak, burun, boğaz uzmanısınız, boğaz iltihapları çok yaygındır, kış aylarında, iltihaplanma, grip, nezle vb. bunlardan nasıl korunabiliriz, neler önerirsiniz? Gripler pek ciddiye alınmaz tavsiye üzerine ilaçlar alınır ya da hemen antibiyotik  tedavisi başlanır, neler söylersiniz?
Tüm bu bahsettiğiniz bu hastalıkların ortak bir noktası vardır. Oda 'KORUNMA'.
Eğer soğuk havalarda kendimize dikkat edersek, sigara içmezsek, havasız, oksijensiz ve güneş görmeyen toplu yaşam alanlarında çok vakit geçirmezsek, düzenli spor yaparsak.ellerimizi sık yıkarsak, bol su içersek, mevsim meyvelerinden tüketirsek hastalıklara kolay kolay yakalanmayız.
Eğer bu kadar dikkat etmemize rağmen yine de hasta olduysak ve doktora ulaşamıyorsak hemen antibiyotiğe sarılmamak gerekir.
Öncelikle ateş takibi yapmak gerekir. Ateşimiz yoksa ve boğazda yanma ve hafif kırgınlık varsa sadece soğuk algınlığı ilaçları kullanmak yeterlidir.
Bu durum  Nezleyi işarat eder. Fakat bu duruma ateş eşlik ediyorsa GRİP olmuş olabilirsiniz. Bu durumdada antibiyotiğe ihtiyaç yoktur. Ateş düşürücüler ve istirahat yeterlidir. Fakat 3 günden uzun sürdüyse,dermansızlık hakimse veya şiddetli boğaz ya da baş ağrısı varsa mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine baş vurunuz.

Sinüzit kolay geçmeyen bir hastalık, hatta ameliyatla bile kurtulamıyor insan, yakalanmamak için nelere dikkat etmeli ve nasıl tedavi uygulanmalı?
Aslında sinüzit kolay geçen bir hastalıktır. Fakat öncedende bahsettiğimiz korunma yollarının tercih edilmemesi veya altta yatan  alerji, burun polipleri, burun etleri, geniz eti, burun içi kemik kıkırdak eğrilikleri sinüzit hastalığının sık tekrarlamasına yok açmakta veya 12 haftadan uzun süren kronik sinüzite yol açmaktadır.
Tanı öncelikle uzman kulak burun boğaz hekimi tarafından konulur ve ilaç tedavisi ile yapılır. 10 günlük tedavi sonrası iyileşme olmazsa yani burun tıkanıklığı, baş ağrısı ve sarı yeşil burun ve geniz akıntıları geçmezse ozaman ayrıntılı bir endoskobik muayene ve gerekli görülürse sinüs tomografisi ile tam tanı konulur ve tedavi ona göre şekillendirilir. Cerrahi en son verilecek karardır. Unutulmamalıdır ki cerrahi sonsuza dek sinüziti yok etmez sadece kolay sinüzit olma nedenlerini ortadan kaldırmaktadır.

Ses tellerindeki  nodüller, ses kısıklığına neden olabiliyor hatta kansere kadar gidebiliyor, fark edilmezse, bu sorun nasıl teşhis edilebilir, önlemler ve tedavi şekli nasıl olabilir?
Ses tellerindeki sorunlardan bahsedecek olursak bu sorunların bir çoğu hatalı kullanımdan kaynaklanıyor. Bunlar içinde en yaygın olanları; sigara içmek, yüksek sesle uzun süreli konuşmalar, tedavisiz mide reflü sorunları gibi..
Özellikle sigara içilmesi ses teli sorunlarının büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Ses telinin anatomisini bozmakta ve çalışması sekteye uğratmaktadır.
En sık ses kısıklığı ve kalitesinin bozulması ile başlar. Ve o çok korktuğumuz gırtlak kanserinin kanıtlanmış tek nedenidir. Ses teli nodülleri genellikle sesi kötü kullanma sonucu olmaktadır. Aynı şekilde ses teli ödemi ve polipleride aynı şekilde yıllar içerisinde oluşmaktadır. Fakat sigarada bu hastalıkların oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
Bu gibi sorunlarda Kulak Burun Boğaz hekimine gidilmeli ve ayrıntılı endoskobik ses teli muayenesi yapıldıktan sonra duruma göre; ses istirahati ve bir takım yardımcı ilaçlar verilmektedir. Eğer iyileşme olmazsa lazerle ya da klasik yöntemlerle cerrahi uygulanmaktadır.

Burun estetiği en hassas konulardan, bir arkadaşım iki kez üst üste burun estetiği yaptırdı, mutlu olamadı, neler söylersiniz, her insana, istediği estetik, yapılmalı mı?

Estetik cerrahiler son yıllarda hızla artan cerrahiler içerisindedir. Sosyalleşen toplumda özellikle sosyal medya ve internet kullanımının artmasıyla birlikte güzel görünmek ve ilgi çekebilme isteği hızla artmıştır. Özellikle öz çekim modasının gelmesiyle insanlar daha fazla kendilerine bakar oldu. Kamera ile kendilerini çeşitli açılardan çekmeleri ve yakın kadraj çekim yapmaları nedeniyle tüm burun şekil bozuklukları ortaya çıkmakta ve yakın çekim nedeniyle daha büyük görünmektedir. Böylelikle en sık yapılan estetik cerrahiler sıralamasında burun  en ön sırada olmaktadır. Bu konuda benim sizlere tavsiyem böyle bir karar alırken defalarca düşünmeniz ve neden bu operasyonu olmak istiyorsunuz onu düşünmeniz....
Eğer kararınızı verdiyseniz ve makul istekler içerisindeyseniz burun estetiğinizi yaptırabilirsiniz. Fakat unutmayın ki çok eğri bir burnunuz. Ya da çok büyük bir burnunuz varsa belirli ölçüler de düzelmeler olabilir. Aşırı değişim isteklerinin olması ve gerçek dışı istekler hayal kırıklığından başka bişey getirmez.

Burun içindeki et ve kemikler nefes almayı zorlaştırabiliyor ancak çoğu zaman da bir ameliyatla geçmiyor ya da tekrarlıyor, bu konudaki fikirleriniz neler?

Bu durum iki sebeple olmaktadır. Uygun tanının konmaması ya da hatalı cerrahi. Uygun tanı için mesela hastanın eğer alerjisi varsa ameliyat dahi olsa burun tıkanıklığı yer yer devam edebilir. Ya da burun dış görünümünde bir çökme varsa sadece burun kemik eğriliğini ve burun etlerini düzeltmek yetmez tüm burun yapısını düzeltmek gerekir. Cerrahi sonrası hatalara zaten çok fazla söylenecek Bir şey yok onları yeniden ele almak gerekir.

Siz yeni evlendiniz biliyoruz, tebrik ederiz, mutluluklar dileriz, doktorluk ve özel hayat beraber rahat sürüyor mu?

Evlilik zaten kendi başına emek ve sabır isteyen bir kurumdur. Tabiki doktor olunca çok anlayışlı ve sizi anlayan bir eşiniz olması gerekmektedir. Çünkü işimiz birebir insanla ve yeri zamanı yok. O yüzden de özel hayatımızda kısıtlı oluyor. Fakat bu durumuda kendimize ufak kaçamaklar ayarlayarak aşıyoruz. Tabi eşimin fedakarlığını hiçbir zaman göz ardı edemem.

Bir doktor olarak fiziğinize dikkat ediyorsunuz, sporla aranız nasıl?

Spor gerçekten hayatımızda önemli bir unsurdur. Son zamanklarda biraz ihmal etsemde dinamik  bir spor olan cross-fit yapmaktayım böylece günlük hayatımdada zinde olmamı sağlamaktadır. Ayrıca snowboard ve surf yapmayı çok severim.
Hastalarınızı hep güler yüzle ve pozitif karşılıyorsunuz, bu sıcak tavırlarınızın ne gibi sonuçlarını alıyorsunuz?
Bu benim genel mizacım genelde gülmeyi ve eğlenmeyi severim.İşimide severek yaparım. Bu da hastalarıma olumlu yönde yansımaktadır. Hastalarım karşılarında konuşabildiiği ve derdini anlatarak hafiflediği bir hekimi gördüklerinde iyileşmeseler bile pozitif duygular içinde kendilerini daha iyi hissetmekte ve tedavilerime daha çabuk ikna olmaktadırlar.

Medicana Bahçelievler Hastanesi’nde olmak nasıl bir duygu, artıları nelerdir?

Tabiki bır ailenin içinde olmak kişiye güven ve aitlik hissi vermektedir. Ve tabiki daha çok hastaya ulaşma ve yardımcı olabilme şansı vermektedir.

Önce Vatan Gazetesi okurlarımıza mesajlarınız nelerdir?

Sağlıklı ve mutlu günler onlarlar olsun.