İSTANBUL

Edinilen bilgiye göre, Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye dönmesinin ardından yüksek ateş ve öksürük nedeniyle dün Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen 66 yaşındaki H. E, daha sonra MERS virüsü taşıdığı şüphesiyle Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Ebola virüsü taşımadığı kesinleşen ve MERS virüsü ön tanısı konulan hastadan alınan örnekler, tetkikler için İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Viroloji Laboratuvarı'na gönderildi.

Burada yapılan incelemenin ardından kadının MERS virüsü taşımadığı tespit edildi. 

Sağlık durumu iyi olan hastanın, üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği ve tedavisine Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde devam edildiği öğrenildi.

Gözlem altına alındı

Öte yandan, Adana'nın Pozantı ilçesinde hac dönüşü fenalaşan ilçe müftüsü Ali Hayri Çelik, hastanede gözlem altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, geçen cumartesi günü kutsal topraklardan dönen Çelik, soğuk algınlığı şikayetiyle Pozantı Devlet Hastanesi'ne başvurdu.

Buradaki tedavisinin ardından Adana'ya sevk edilen Müftü Çelik'in MERS virüsü şüphesiyle TOKİ Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde müşahade altına alındığı öğrenildi.

Sivas'ta da gözlem

Sivas'ta da, hacdan döndükten sonra rahatsızlanan 82 yaşındaki kadın, hastanede gözlem altına alındı.

Edinilen bilgiye göre, bir süre önce kutsal topraklardan dönen 82 yaşındaki C.G, yüksek ateş, bulantı ve kusma şikayetiyle Sivas Devlet Hastanesine başvurdu.

Çeşitli önlemlerin alındığı bu hastanenin acil servisinden MERS virüsü şüphesiyle ambulansla özel kıyafetli ekip tarafından Numune Hastanesine sevk edilen C.G, gerekli tetkiklerin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine götürüldü.

C.G'nin götürüldüğü 3 hastanenin personelinin de koruyucu önlemler aldığı görüldü.

Numune Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Hilmi Ataseven, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Hastamız, MERS virüsü ön tanısıyla bize geldi. Hastanın mevcut şikayetleri ve fiziki tedavisi her ne kadar bu hastalığı düşündürse de bunu söylemek için erken bir durum, gerekli tedbirleri aldık" dedi.

Hastadan kan örneği alındığını ve laboratuvar çalışması yapıldığını ifade eden Ataseven, şunları kaydetti:

"Tedbir olsun diye, yüzde 100 tanımız olmasa da bir kanaat oluşmuş olduğu için Üniversite Hastanesiyle görüşerek hastamızı sevk ettik. Umarım bu hastalık çıkmaz. Biz gerekli önlemleri almış durumdayız. Bu hastalık için yüzde 100 demek için erken bir durum. Takip edeceğiz."

Numune Hastanesinde görevli enfeksiyon hastalıkları uzmanı Mustafa Merdan Özcan da hastanın genel durumunun iyi olduğunu söyledi.

Özcan, "Hastanın ateşi 39 dereceydi, şuuru açıktı. Bu durumda 'MERS virüsüne yakalandı' diyemiyoruz. Numune alıp Ankara'ya gönderdik, takip ediyoruz" dedi.

Konya'da da gözlem

Konya'da  da, hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan 80 yaşındaki kadın gözlem altına alındı.

Merkez Selçuklu ilçesi Bedir Mahallesi'ndeki evinde hac dönüşü yüksek ateş ve öksürük nedeniyle fenalaşan L.G (80) için sağlık ekibinden yardım istendi. 112 Acil Sağlık ekibi, gerekli tedbirleri alarak özel kıyafetlerle kadının evine gitti. MERS (corona virüsü) şüphesi üzerine Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İntaniye Servisi'nde  izole edilmiş bir oda hazırlandı.

Hastanede alınan önlemlerin ardından L.G, özel donanımlı ambulansla izole edilmiş sedye içinde hastaneye götürüldü. İntaniye Servisine alınan L.G'nin 3 gün önce hac farizasını yerine getirerek Konya'ya döndüğü öğrenildi.