KONAKRİ

Gine Sağlık Bakanlığı, başkent Konakri'nin Kalum mahallesinin girişinde bulunan, 6 bez çadırdan oluşan en büyük karantina merkezinde Ebola vakaların tedavi edildiğini duyurdu. Bakanlık, bugüne dek 134 vakadan 87'sinin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünden yapılan açıklamada da salgının doğrulanmasından bu yana örgütün 2 uçakla 33 ton tıbbi malzeme getirdiği bildirildi.

Karantina merkezinde birçok ülkeden sağlık ekiplerinin görev yaptığı ve durumun İkinci Dünya Savaşı sırasında bombardımanlarda yararlananlara yardım çabalarını anımsattığı kaydedildi.

Merkezin denetiminden sorumlu, ulusal sağlık krizi komitesi başkanı Abubekir Sıdıki Diakite ise salgının kötüleşeceğini düşünmediklerini belirtti.

Hastalarla doğrudan temasta bulunan sağlık ekiplerinin korunma kitleri kullandığını ifade eden Diakite, uluslararası ortakların desteğiyle tüm önlemlerin alındığını vurguladı.

Aşısı ya da ilacı bulunmayan hastalığın tedavisinin ancak belirtileri gidermekle sınırlı olduğuna işaret eden Diakite, hastalıktan ölüm oranının yüzde 90 olduğunu bildirdi.

Karantina merkezinin bağlı olduğu Donka hastanesinin müdürü Hadja Fatu Sikhe Camara da idarenin tamamen MSF'ye ait olduğunu, hastaların tedavisi ve hastalarla doğrudan temas kuran sağlık ekiplerine destek veren uluslararası ortakların çok yardım yaptığını söyledi. 

Gine'deki MSF misyonunun başkanı Corinne Benazech ise hükümetin işlerin kolaylaştırılması için hiç çaba göstermediğine dikkati çekti.

Hastalarla sadece uzmanların temas kurması nedeniyle, korunma kitleri bulunsa da bölgedeki gazetecilerin merkeze girmesine izin verilmiyor.