SAKARYA 

Engelli Dernekleri Federasyonu (EDF) Genel Başkanı Abdurrahman Kurtaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için birçok çalışma yürüttüklerini söyledi. 

Engellilerin sağlık hizmetlerinden kolayca yararlanmaları amacıyla hazırladıkları projenin Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nca onaylandığını belirten Kurtaslan, Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gelecek 40 katılımcıyla hastanelerde çalışma yapacaklarını, bunun sonuçlarını rapor haline getireceklerini anlattı. 

Kurtaslan, engellilerin başka birinin desteği olmaksızın hastaneye gidip muayene olabilmesini istediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Sağlıklı insan nasıl kimseye ihtiyaç duymadan hastaneden hizmetini alıp evine gidebiliyorsa aynı şekilde bütün engel grupları da başkasının desteği olmaksızın o hizmetlere erişebiliyor mu, erişebilmesi için neler yapılması lazım, bunları ele alacağız. Özellikle bu konuda fiziki imkanlar önemli oluyor. Diyelim ki bir işitme engelli hastaneye geldi. Bütün kamu hizmeti yapılan yerlerde işaret dilini bilen personel mutlaka olması lazım, tabii olmayabiliyor. Olmasa bile kendisi için özel yazılımlı bilgisayar bulunması lazım. Onun başına gidecek, ne istiyorsa randevusunu alacak, işlemlerini kendisi yapacak. Bilgisayar yazılımının yönlendirmesiyle gidecek, muayenesini olacak. Bu şekilde düzenleme gerekiyor."

Proje mart ayında başlıyor

Görme engelliler için de benzer çalışmaların gerektiğini ifade eden Kurtaslan, hastanelerdeki yürüyüş alanlarının düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi. 

"Hastane odasına kendi başına gidebilirliğini sağlayacak düzenlemeler var mı, yok mu, o konular üzerinde çalışacağız" diyen Kurtaslan, "Yabancılarla çalışma yapacağız, elde ettiğimiz sonuçları Sağlık Bakanlığı'na vereceğiz. Bu sayede kendi faaliyetlerinde bizim çalışmamızı dikkate alacaklar" ifadesini kullandı. 

Kurtaslan, Bakanlığın daha önce kendilerini davet ederek, Ankara'daki hastanelerin denetlenmesi ricasında bulunduklarını anımsatarak, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Biz hastanelerde engellilerin sağlık hizmetlerine erişebilirliğiyle ilgili denetim yaptık, onları raporladık. Oldukça eksiklik vardı. Onları da bu proje sayesinde tekrar göreceğiz. Acaba yeni düzenlemeler yapıldı mı, yapılmadı mı? Hastanelerin bu açıdan durumunu Avrupalı katılımcılarla değerlendireceğiz. Avrupa'dan gelecekler de proje ortaklarımız. Estonya, İtalya, İngiltere, Bulgaristan, Romanya ve Almanya'dan gelen uzmanlarla çalışacağız. Onlar proje konusunu bildikleri için kendi ülkelerindeki faaliyetlere çalışmış olarak gelecek. Burada da birlikte karşılaştırmalı olarak çalışacağız. Projenin Türkiye'deki faaliyet toplantısı mart ayında olacak."