ANKARA - Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sindirim sistemi hastalığı reflünün görülme sıklığının yüksekliğine dikkati çekti.

Reflünün teşhisi ve tedavi yöntemleri konusunda hazırlanan "Türkiye Reflü Uzlaşı Raporu"na değinen Bor, Türkiye'de her dört erişkinden birinin bu sorunu yaşadığını bildirdi. Prof. Dr. Bor, "Yaklaşık 13 milyon kişi reflü sorunu yaşıyor. Reflü en çok Marmara Bölgesi'nde, en az ise Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde görülüyor." dedi.

Türkiye'de geçen yıl 64 milyon kutu "proton pompa inhibitörü" denilen reflü ilacı kullanıldığını ve Türk halkının yüzde 23'ünün reflü hastası olduğunu ifade eden Bor, her hastaya, sindirim sisteminin incelenmesinde kullanılan "endoskopi" yapılmasının uygun olmadığını vurguladı.

"Takip endoskopileri çok az hastada gerekir"

Prof. Dr. Bor, şunları kaydetti:

"Yapılan bir ankette, 'Reflü yüzünden kanser olmaktan korkuyor musunuz?' sorusu üzerine, katılımcıların yüzde 59'u kanser olmaktan korktuğunu belirtmiştir. Bu hastalar çok kolay suistimal edilebilir. Türkiye'de bazı hastaların doktora gittiğinde ilk isteği, endoskopi yaptırarak kanser olup olmadığını teyit etmek şeklindedir fakat endoskopi, özellikle de takip endoskopileri çok az hastada gerekir.

Reflüde kanser başlaması, Barrett özofagusu hastalığından geçer. Eğer yeterli ellerde yapılmış iyi bir endoskopide Barrett yoksa, kanser gelişip gelişmediğini teyit etmek amacı ile endoskopi yapılması gibi bir bilimsel kriter yoktur.

Reflü Uzlaşı Raporu'na göre, endoskopi, birinci derece akrabalarında Barrett veya mide-yemek borusu kanseri öyküsü bulunan, yutma güçlüğü veya yutarken ağrı hisseden, istemsiz kilo kaybı, açıklanamayan kansızlık veya inatçı kusma gibi rahatsızlıkları olan hastalar için mutlaka gerekir. Ayrıca 50 yaşın üzerindeki, özellikle 5 yılın üzerinde reflü bulguları gösteren hastaların ve 8 hafta süresince kullanılan reflü ilaçlarıyla sonuç alamayan hastaların bir defa endoskopi yaptırmaları yeterlidir. Bu belirtilen rahatsızlıkların dışında yaptırılan endoskopilerin geneli kanser korkusuyla yapılmaktadır ve gereksizdir."