MADRİD/OSLO

İspanyol haber ajansı EFE'nin haberinde, Teresa Romero'ya yapılan ikinci Ebola analizinden de negatif sonuç çıktığı bildirildi.

Sierra Leone'den 22 Eylül'de Madrid'deki Carlos III Hastanesine getirilen ve 26 Eylül'de hayatını kaybeden Ebola hastası İspanyol misyoner Manuel Garcia Viejo'ya bakan sağlık personeli arasında olan Teresa Romero'nun Ebola virüsünü Viejo'dan kaptığı belirtiliyordu.

İlk olarak 30 Eylül'de hastalık belirtilerinin görüldüğü Romero, izinde olduğu o dönemde kendi rızasıyla gittiği Alcorcon Hastanesi acil servisinde doktor kontrolünden geçmiş, ancak Ebola virüsü taşıdığı kesinleşince 5 Ekim'de Alcorcon Hastanesinde yatırılmıştı. 6 Ekim'de Carlos III'e nakledilen Romero'ya farklı tedavi yönetemleri uygulandıktan sonra, "ZMapp" ilacı verilmişti.

Norveç'te Ebola bulaşan doktorun iyileştiği açıklandı

Öte yandan, Ebola salgınıyla mücadele için Sınır Tanımayan Doktorlar ekibiyle gönüllü olarak Sierra Leone'de iken virüsün bulaştığı 30 yaşındaki Norveçli doktor Silje Lehne Michalsen'ın "hastalığı atlattığı açıklandı.

Virüsün bulaştığı tespit edildikten sonra Norveç hükümeti tarafından 5 Ekim'de Sierra Leone'ye gönderilen özel bir uçakla başkent Oslo'ya getirilen Michalsen, iki haftalık tedavisinin ardından tedavisini yapan meslektaşlarıyla düzenlediği basın toplantısında kameraların karşısına geçti.

Michalsen, artık sağlığına kavuştuğunu ve virüsü taşımadığını ileri sürerek, "Norveç’e getirilişimin kısa zamanda ve sorunsuz olması beni mutlu etti. Tedavi gördüğüm Ullevol Hastanesi'ndeki doktorlarıma 2 haftadır gösterdikleri gayret ve verdikleri destek için teşekkür ediyorum. Kendimi çok şanslı hissediyorum. Salgını hiç yaşamamış gibi sağlıklıyım. Afrika'da ise bu salgına maruz kalanların durumları çok daha ciddi" dedi.

Michalsen, Afrika'daki hastalara yardım etmek için tekrar gitmeye hazır olduğunu belirtirken, sosyal medyada kendisine yönelik olumlu tepkiler için teşekkür etti.

Çok sayıda Norveçli sağlıkçının gönüllü olarak bölgeye gitmek üzere başvuru yaptığı belirtildi.