PARİS/NEW YORK

Fransız Alternatif Enerji ve Atom Enerjisi Kurumu (CEA) tarafından yapılan açıklamada, kurum bünyesinde çalışan bilim adamlarının, insan vücudunda Ebola virüsü bulunup bulunmadığını 15 dakikada belirleyen bir test geliştirdikleri bildirildi.

Açıklamaya göre, yeni test laboratuvarların dışında, kapsamlı araç ve materyale gerek görülmeden, şüpheli kişiden alınan kan veya idrar örneğinde virüsün bulunup bulunmadığına ilişkin 15 dakika içinde sonuç veriyor.

Testin kısa bir süre sonra piyasaya sürüleceği kaydedildi. Testin geçerliliğinin Lyon’daki bir laboratuvarda da denenip başarısının onaylandığı belirtildi.

Mevcut Ebola testlerinin tam teşekküllü laboratuvarda yapılması gerekirken, yine bu testlerin sonucunu alabilmek için iki saatten fazla beklemek gerekiyor.

Son olarak Japonlar, buldukları testin 30 dakika içinde Ebola virüsünü tespit ettiğini iddia etmişti. Amerikalı bilim adamları ise bu süreyi 10 dakikaya düşürmek için uzun zamandır çalışıyor.

ABD'den Ebola'yla mücadelede havalimanı tedbiri

Öte yandan, ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Ebola hastalığının görüldüğü Batı Afrika ülkelerinden ABD'ye gelecek yolcuların sadece 5 havaalanından ülkeye girişine izin verdi.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Ebola hastalığının görüldüğü Batı Afrika ülkelerinden gelen yolcuların, New York'taki John F. Kennedy (JFK), Washington'daki Dulles, Chicago'daki O'Hare, Atlanta'daki Hartsfield-Jackson ve New Jersey'deki Newark havalimanları dışında, ABD'ye girişini yasakladı.

Bu havalimanlarındaki geliştirilmiş Ebola kontrolü nedeniyle alınan kararla ilgili açıklamada bulunan ABD İç Güvenlik Bakanı Jeh Johnson, uygulamaya Çarşamba günü başlanacağını bildirdi. Johnson, "Bu sınırlamaların uygulanmasında, en az seyahat sınırlamasının sağlanması için, havayolu firmalarıyla çok yakından çalışıyoruz.'' dedi.

Liberia, Sierra Leone ve Guine'den gelen yolcuların geliştirilmiş Ebola incelemesine, New York'taki JFK Havalimanında 11 Ekim'de geçilirken, diğer 4 havalimanında 16 Ekim'den itibaren başlandı.

Yeni uygulamaya göre, günde yaklaşık 150 yolcunun girdiği bu havalimanlarında, yolcuların yüzde 94'ünün izlenmesi gerekiyor.

Öte yandan bazı siyasiler Ebola'yla mücadele için vizelerin iptali veya Ebola'nın görüldüğü 3 ülke vatandaşlarının ABD'ye girişine izin verilmemesi gibi çok daha sıkı tedbirlerin getirilmesini savunuyorlar.

Cumhuriyetçi Parti Virginia Kongre üyesi ve Temsilciler Meclisi Adalet Komitesi Başkanı Bob Goodlatte daha önce yaptığı açıklamalarda, Ebola'yla mücade konusunda ''gerçek çözüm''ün, 1952 Göç ve Vatandaşlık Yasası çerçevesinde, Ebola virüsünün görüldüğü 3 Batı Afrika ülkesinden herkesin ABD'ye girişinin yasaklanmasını istemişti.