İnsan yaşamında önemil yere sahip olan dişler, 20 birincil diş genellikle bebek altı aylıkken çıkmaya başlar. Çocuk yaklaşık 6 yaşına geldiğinde bunlar yerlerini kalıcı dişlere bırakır, 20 yaşına gelmiş yetişkinler için dişler oluşumunu tamamlamış ve 32 dişe ulaşmış olur.

Uzman Diş hekimleri, "Herşeyin bir ömrü olduğu gibi dişlerimizinde bir ömrü vardır ve dikkat edilmediği sürece onları çok kolay keybederiz" der.

Peki dişlerimiz varlığını nasıl kaybeder?

Bu konuda bilgi veren çene cerrahi uzmanları, tekrarlayan çürükler, yıpranma, sızıntı, çatlaklar, aşınmalar, yanlış estetiik işlemleri, diş eti hastalıkları, başka rahatsızlıklar, sinirsel hastalıklar ve sdişlerin yapısı'na bağlı olarak diş sağlığı sorunu yaşandığını bildiriyor. Ağız sağlığına ülkemizde çok önem verilmediğini belirten diş hekimleri özellikle çocukların çocuk cerrahilerine karşı antipati duymasını doğru bulmayan diş doktorları, bu konuda ebeveynleri uyarıyor.

Peki diş'e uygulanılan yönetemler nelerdir?

Bitmeyen diş ağrıları;

Dişteki ağrı her yaştaki insanın karşılaşacağı en büyük sorunlardan biri'dir. Dişlerde çürüme, diş minesinde aşınma ya da diş eti iltihapları gibi etkenler nedeniyle dişlerde ağrılar görülür.Diş ağrısı ilk aşamada hafif derecede olduğundan genellikle fazla önemsenmez. Fakat ağrı kendiliğinden geçmediğinden ve giderek dayanılmaz bir hale geldiğinden, diş doktoruna gitmek zorunda kalınır. Bunun için ağız ve diş sağlığı uzmanları, ayda bir mutlaka diş kontrollerine gidilmesi gerektiğini vurgularlar.

Diş eti hastalıkları;

Ağız ve dişte zamanla oluşan bakterilerin enfeksiyona uğraması sonucu diş eti hastalıkları oluşur. Bunun ilk sebebi ağız hijyenine önem verilmemesidir. Bunun için diş hekimlerinin tavsiyesi günde en az iki defa dişleri fırçalamaktır. Düzenli bakım yapıldığında dişlerin kaybedilmesi durumu ile karşı karşıya kalınma riski ortadan kalkacaktır.

Diş çekimi;

Bir çok doktordan kaçmasını sağlayan kişinin korkulu ruyası olan diş çekimi,  İleri derecede çürük ve madde kaybı yüzünden tedaviyle kurtarılamayan, çarpma sonucu, tedavisi mümkün olmayan, kanal tedavisine rağmen kurtarılamayan, apseli, ileri derecede dişeti iltihabı nedeniyle sallanan dişler ilk müdehale ile çeklien dişler arasındadır. Ayrıca sorunlu yer darlığı nedeniyle ortodontik tedaviye yardımcı olmak amacıyla, yapılan bir işlemdir.
       
Kanal tedavisi;

Dişin  geri dönülmez bir şekilde iltihaplandığında gerçekleştirilen bir müdahaleye kanal tedavisi  denir ve dişin damar ve sinir paketini içeren pulpanın alınmasıyla gerçekleştirilir. Dişin içine yapılan dolgu ile kapatılması sonradan da üzerine yapılan kaplama işlemidir. Genelde yetişkinler için yapılan bu işlem çürük sonrası çocuklarda da uygulanabilmektedir.


İmplant tedavisi;

Dental implant, diş hekimlerince,  eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini tekrar sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve uygun malzemeden yapılan yapay diş kökü olarak tanımı yapılır. Geleneksel kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli, fonksiyonel alternatif tedavi şekli olarak ifade edilir. Diş eksikliğini gidermeye ve ağız bölgesinde kayba uğrayan kısımları tamamlamaya yönelik çene kemiğinin içine veya üzerine yerleştirilen protezlerdir. Diş kyıplarını önleyen bu uygulamada implant tedavisi olmuş bir hasta aynı gün normal hayatına dönebilmektedir.

Diş porseleni;

Diş hekimlerinin çok ça tercih ettiği  malzemelerden biride dişte porselen kullanmadır. Diş hekimliğinde kuron ve köprü çalışmaları yapılırken genellikle metal veya polikristalin altyapılar üzerine porselen uygularlar. Bu da hem sağlık hemde görüntü açısından dişleri doğal gösterir. Diş tedavisinde mucize görülür.

Ortodonti tedavi;

Ortodonti, Çene ve yüz bölgesindeki bozukluklarının teşhis ve tedavisi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Küçük çocuklarda çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru pozisyonlarda olmalarına yardımcı olurken, yetişkinlerde var olan çapraşıklık ve kapanış bozukluklarının düzeltilmesini sağlar. Toplumdaki gelişim ve sosyal ilerlemeyle birlikte, güzel bir ağız yapısı ve mutlu gülümsemeleri tercih eden insanlar  hem iş, hem de sosyal yaşamın en önemli unsurlarından birisinin dişler olduğunu öne sürerek  ortodontik tedavi ihtiyaçlarından söz etmekteler. Aynı zamanda ciddi bir rahatsızlık olan diş çarpıklıkları, diş teli yardımı ile belirli bir süre içinde düzenli görünen dişlere ve gülüşlere sahip olmayı sağıyor.

Diş beyazlatma;

Diş beyazlatma, dişlerin yapısında oluşan  sararmış renkleri gidererek doğal görünümüne getirme işlemidir. Ağız  diş hekimlerinin kolaylıkla yaptığı bu işlemler, ağrısız sızısız lazer ile  güzel görünüm kazandırır. En büyük diş sararma nedenleri arasında kahve, çay, kola, sigara gibi tüketimlerin neden olduğu vurgulansa da antibiyotik gibi ilaçların kullanımınında dişleri sararttığı uzmanlar tarafından belirtilir.

Peki gülüş tasarımı nedir?

Kadınlarda ön iki dişin biraz daha uzun olması, erkeklerin dişlerinin homojen dağılması, dişlerle yanakların desteğinin sağlanmasıyla daha estetik ve daha sağlıklı dişlere sahip olnması için bir çok işlem yapılıyor. Şimdiler de en çok karşımıza çıkan, bilgisayar destekli olan gülüş programları.  Bu programlar sayesinde öncesinde herhangi bir işlem yapılmadan, lazer uygulama sonrasında gülüşünüzün yüzünüzle nasıl bir uyum içinde olduğunu tahmini olarak görülebilmesini sağlayan en yeni uygulama  arasında. Doğru yapılacak bir gülüş tasarım,ı doktor ve hasta tarafından alınacak ortak kararlarla kısa sürede iyi bir sonucu yakalamak mümkün.

Bu hususta diş hekimleri ne öneriyor?

1. Bir çok diş çürüğünün oluşumu aylar sürer. Diş hekimine gitmek için dişlerin ağrıması beklenmemelidir. Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir .
2. Çocukluk dönemindeki beslenme diş sağlığı yönünden çok önemlidir. Kalsiyum, fosfor ve flor mineralleri yeterince alınmalıdır. Dişeti diş sağlığı ve sağlamlığı için gerekli C, A ve D vitamini eksikliği olmamalıdır. Süt, süt ürünleri ve taze meyvalar özellikle yararlıdır.
3. Sürekli yumuşak besinlerle beslenmekten kaçınmalıdır. Havuç, elma gibi yiyecekleri ısırarak yemek diş sağlığı için gereklidir.
4. Öğün aralarında rasgele yemekten ve şekerlemelerden kaçınmalı, her tatlı yiyecekten sonra ağız suyla çalkalanmalıdır. Asit, kola, gazoz gibi içeceklerden kaçınmalıdır.
5. Her akşam yatmadan önce ve yemeklerden sonra dişler tekniğine uygun olarak fırçalanmalıdır.
6. Dişler kürdan dahil hiç bir şeyle karıştırılmamalıdır. Diş araları temizliğinde diş ipi kullanılabilir.
7. Sigara ve alkol diş sağlığı için çok zararlıdır.
8. Fındık, ceviz gibi şeyler dişlerle kırılmamalıdır.
9. Sakız çiğneme, ağıza kalem, parmak sokma, tırnak yeme, dudak, parmak, yanak ısırma, özellikle ilk okul sıralarında çeneye el dayama gibi alışkanlıkların dişler ve çenei çin zararlı olduğu unutulmamalı, bunlardan kaçınmalıdır.
10. Çok soğuk ve çok sıcak yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
11. Diş hekimi gerekli görmedikçe diş çektirmemeli, özellikle bilgisiz kişilere diş çektirmekten kaçınılmalıdır.
12. Sağlığı için çocuklara 2 yaşından sonra yalancı meme, biberon kullandırtmamalıdır.
13. Ağzı açık uyuma dişlere zararlı olduğundan burunda böyle uyumaya sebep olan tıkanıklık nedenleri araştırılıp ortadan kaldırılmalıdır.

Sağlıklı diş için doktorunuza sorun!

Diş estetiği hekimleri en son verdiği bilgide "Diş sağlığı için bir çok tedavi yöntemleri söz konusu sizlerde en iyi dişlere sahip olmak istiyorsanız dental tedavilerinize ara vermeden sıklıkla kontrol edilmelisiniz. Dişlerinize her zaman ihtiyacınız var bu nedenle sağlıklı bir diş için her zaman tedbirli olmalısınız" diyor.


etiket: estetik diş, estetik diş hekimliği, ve tedavi yöntemleri, ve çene, diş eti hastalıkları, çocuk diş, ağız kokusu, çocuk diş hekimliği, dental tedavi yöntemleri, tedavisinde mucize yöntem, üst çene, diş tedavisinde mucize yöntem, ağız diş ve, diş çekimi, dr, hastanın, durumlarda, bir tedavi, tıbbi bölümler, lazer, ne kadar, özel olabilir, dış, diğer , ana