Kemik erimesinin vücudumuzun sessiz hırsızı olduğunu söyleyen Avrasya Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Şenay Şıldır bu hastalığın tesadüfen ortaya çıktığını söylüyor. Dr. Şıldır, bu hastalığın genelde fark edilmediğini belirterek 40 yaşına kadar herkesin 1 kez kemik ölçümü yaptırmasında fayda olduğunu anlattı. Herkese sağlıklı ve mutlu haftalar dilerim.

Kemik erimesinin en önemli nedeni nedir?

Kemik erimesinin en önemli nedeni kalsiyum ve D vitamini eksikliğidir. Son dönemlerde D vitamini eksikliğinden ortaya çıkan kemik erimesi hastalığı sık bir şekilde görülüyor. Güneşe çıkamayanlar, örtülü insanlar ya da güneşe karşı alerjisi olanlar, güneşten yeterince yararlanamayanlar, bodrum katlarda çalışan kişilerde bu hastalık görülebiliyor. Bu nedenle dışarıdan D vitamini almamız ve güneşlenmemiz gerekiyor.  Her gün 15 dakika çıkıp güneşte oturmak D vitamini ihtiyacını karşılar. Bunu düzenli bir şekilde uygulamak gerekiyor.

Kemik erimesinin engellenmesi için ne tür yiyecekler tüketmeliyiz? Ek gıdalar neler olabilir?

Kemik erimesinin engellenmesi için kalsiyum açısından zengin olan sütlü gıdaların sıkça tüketilmesi gerekiyor. Süt, yoğurt, peynir, yeşil sebzeler özellikle kıvırcık bolca kalsiyum içeriyor.

30 yaşına kadar vücudunuza kalsiyum depolayın!

Ancak kemik erimesi olduktan sonra bu besinlerin bize pek 30- 35 den önce  faydası olmayacaktır. Çünkü önemli olan depomuzu önceki senelerde doldurmuş olmamız. İleriki yıllarda ise ilaçlarla bu açığı kapamamız gerekecektir. Ayrıca biz 24 saat sütlü ürünler yesek de vücudumuzun kalsiyum ihtiyacını karşılayamayız. Bu yüzden 30 yaşımıza kadar vücudumuza maksimum kalsiyumu yerleştirmemiz gerekiyor. Vücudumuzda yeterli kalsiyum ve D vitamini yoksa ekstradan kalsiyum ve D vitamini takviyesi almamız yararlı olacaktır. Menopozdaki kadınlarda günde bin 500 miligrama kadar kalsiyum ihtiyacı görülür. Biz ne kadar süt ürünleri tüketirsek tüketelim onu karşılayamayacaktır. O yüzden bu takviyeyi almak şart.

Kemik erimesi sadece menopoz sonrası kadınlarda mı görülür?

Kemik erimesi sadece menopoz sonrası kadınlarda görülmüyor. Mide ve bağırsaklarında emilim problemi olan çocuk, kadın ve erkelerde düşük kemik yoğunluğu görülmektedir. Ayrıca uzun süre antidepresan, kemoterapi ilaçları kullananlarda, fastfood ( hazır yiyecek ) kola, aşırı kafein ( günde 5 bardaktan çok kahve ) tüketenler ve hiç çay içmeyenlerde de düşük kemik yoğunluğu olabilmektedir. Çünkü çayda bitkisel östrojen vardır.

Kemik erimesinin ilk belirtileri ne zaman başlıyor?

İlk belirtiler olarak vücutta yaygın ağrılar görülüyor. Hasta bunun pek farkında olmuyor. Bir yeri kırıldığında bunu fark ediyor.  Kırık sonrası yapılan kemik ölçümünde tespit ediliyor. Herkes bunu yaptırabilir. Ayrıca menopozdan sonra kadınlar kontrole geldiğinde kemik ölçümü yapılıyor. Bu ölçüm esnasında vücutta kemik erimesi tespit ediliyor. 40 yaşına kadar herkesin 1 kez kemik dansitometri ( kemik ölçümü )yaptırmasında fayda vardır.

Kemik erimesini engellemek içi spor şart!

Kemik erimesi hastalığının önüne geçebilmek için düzenli olarak spor yapmamız gerekiyor. Spor yapmazsak hareket etmezsek, aldığımız kalsiyum da kemiklerimize yerleşmez. En iyi ve ucuz spor da yürüyüş,  yürürken ağılıklarla yürümek sporun faydasını daha da çok arttıracaktır. Tempolu yürümek de vücudu iyi bir şekilde çalıştırıyor.