İSTANBUL - SUMRU AYDIN
Bebeğinizi ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslemek onu ishal, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklardan korurken, alerjik hastalıklara daha az yakalanmasını ve daha sağlıklı büyümesini sağlıyor. Bu mucize iksir hakkında tüm detaylı bilgiyi aktarmak üzere Avrasya Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı ile röportaj yaptım. Siz de bebeğinizin en iyi şekilde beslenmesini istiyorsanız yazımızı mutlaka okuyun. Herkese sağlıklı, mutlu günler dilerim…                                              
  6-9 ay arası bebek beslenmesi nasıl olmalıdır?
Yalnız anne sütü ile beslenen bebeklerde yeterli ek gıdalar kilo aldığı sürece  6. aydan sonra başlanır. Bu dönemde çocuğunuza verdiğiniz ek gıdaların anne sütünün tamamlayıcısı olduğunu unutmayınız. Ek gıdaya geçişte, özellikle katı gıdaların verilmeye başlandığı dönemde bebekler dilleri ile besinleri itebilir. Bebeklerin, istem dışı yaptıkları bu hareket genellikle 6. aydan sonra düzelir. Bebeğiniz ek gıdaları sevmedi diye endişelenmeyiniz. Çocukların beslenme durumu en iyi kilo alışları ile değerlendirilir. Bunun için çocuğunuzu düzenli sağlık kontrollerine götürünüz. Bu dönemde çocukların doğru beslenme davranışı kazanmaları için çocuk desteksiz oturmaya başladıktan sonra en kısa sürede mama iskemlesi alınmalıdır. Mama iskemlesine oturan çocukların önüne iskemlenin tepsisine ufak besin parçaları konarak çocuğun bunları ellerini kullanarak yemesi sağlanmalıdır
Bebeğe ek besinler verilmeli midir?
Çocuğu değişik tatlara ve kıvamlara alıştıran, ileri yaşlar için kolay yeme alışkanlığı kazandıran, besleyici değeri yüksek besinlerdir. Bu dönemde verilecek ek besinler meyve püresi, sebze püresi, muhallebi, yoğurt gibi yiyecekleri içerir. Ek besinler kaşıkla veya bardakla az miktarlarda başlanarak verilir, daha sonra öğün haline getirilir. Ek besinlerin hepsine aynı haftada başlamayınız. Yeni besinleri en az 3 gün ya da bir hafta aralıklarla çocuğunuzun beslenme programına ekleyiniz. Yeni verilecek yiyeceklerin alerji yapıp yapmadığına dikkat ediniz. Bebeğinize hiçbir zaman şekere veya reçele batırılmış yalancı meme vermeyiniz. Çocuğunuzun hoşlanmadığı önemli yiyecekleri 2-3 haftalık aralarla tekrar vermeyi deneyiniz. Tüm yiyeceklerin temiz, taze ve iyi pişmiş, olmasına dikkat ediniz. Bebeğinize 18. ayın sonuna kadar kaynatılmış su veriniz.
Meyve suyu ve meyve püresi nasıl verilir?
Elma, şeftali, üzüm, mandalina gibi meyvelerin suları, tercihen püreleri 1-2 tatlı kaşığından başlanarak verilir ve yavaş yavaş arttırılır. Hazırlanışı: Meyveler iyice yıkanır, kabukları soyulur, cam rendede rendelenir. Günde bir veya iki kez öğün aralarında olmak üzere yarım muz veya orta büyüklükte bir meyve verilebilir. Meyve suyu ve pürelerine şeker eklenmemelidir. Meyve püreleri yoğurt ile karıştırılarak bir öğün olarak verilir.
Muhallebi: Genellikle akşam öğünü olarak 18.00-20.00 saatleri arasında verilir. Muhallebi pastörize süt veya SMA, Nutrilon, Aptamil, Guigoz Hero gibi hazır mamalarla hazırlanabilir.
Hazırlanışı: 1 su bardağı pastörize inek sütü, yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu, 2 tatlı kaşığı şeker ile yapılır. Pirinç unu soğuk sütün bir kısmı ile iyice ezilir. Kalan süt eklenir ve karıştırılarak pişirilir. İnmeye yakın şeker eklenir. Hazır mama (formül süt) ile hazırlanışı: 1 su bardağı su ve yaklaşık 3 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılarak su muhallebisi yapılır. Ateşten indirilir, hafif soğuduktan sonra 6 ölçek hazır mama toz halinde katılır. Gerekirse tel süzgeçten geçirilir.
Yoğurt: Genellikle ikindi öğünü ek  gıdası olan yoğurt muhallebi yerine de verilebilir.
Hazırlanışı: Süt kaynatılır, elin dayanabileceği sıcaklığa (40 dereceye) kadar soğutulur. Bir litre süte, 1-2 çorba kaşığı süt içinde sulandırılmış bir çorba kaşığı yoğurt maya olarak eklenir ve yavaşça karıştırılır. Hareket ettirmeksizin sıcak bir yerde 4 saat bekletilir.
Sebze çorbası ve püresi: Genellikle öğle öğününde, 1-2 tatlı kaşığından başlanarak yavaş yavaş artırılarak verilir.
1'nci hafta (sebze çorbası): 4 su bardağı su, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates, 1 tatlı kaşığı pirinç konarak 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir. Düdüklü tencerede pişirecekseniz 1 su bardağı su ve 15 dakika pişirmek yeterlidir. Tel süzgeç veya Blender' dan geçirilir. Bu sulu çorba önce yarım çay bardağı ile başlanır, çocuğun isteğine göre yavaş yavaş artırılarak verilir. Doyacak miktarda yiyebilene dek öğünler anne sütü ile tamamlanır.2'nci hafta (basit sebze püresi): Yukarıdaki gibi daha az su ile ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı konarak    pişirilir. Havuçlar, patatesler tamamıyla ezilerek püre haline getirilir.3'ncü hafta (karışık sebze püresi):Mevsim sebzeleri eklenerek içerik zenginleştirilir. Küçük kaplarda 1-2 gün buzdolabında saklanabilir. Ancak yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, maydanoz, pazı vb.) günlük eklenip hemen tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebze içeren çorbalar bir kereden fazla ısıtılmamalıdır. Bu dönemde hazırlanan sebze püresine tepeleme bir çorba kaşığı kıyma (3 kez çekilmiş) eklenebilir.
Kahvaltı: Çocuk yukarıdaki besinlere alıştıktan sonra kahvaltıya başlanır.
Hazırlanışı: Hazır mama (formül süt) veya pastörize inek sütü, peynir, reçel (ev yapımı) ya da pekmez ve ekmek  ile hazırlanır. Tuzu çıkarılmış peynir ve reçel süt içinde ezilir ve karışıma ekmek içi katılır. Önce 1-2 tatlı kaşığı olarak başlanır ve giderek artırılır. Bir yaşından önce bal verilmemelidir. Kahvaltıya arzu edilirse 1 çay kaşığı tereyağı eklenebilir. Kahvaltı yarım ince dilim ekmek yerine 2-3 bisküvi ile de hazırlanabilir.
Yumurta: Katı pişmiş yumurta sarısı çocuk kahvaltıya alıştıktan sonra 1 çay kaşığı olarak beslenme programına eklenir, yavaş yavaş miktarı artırılır. Bir haftanın sonunda bebek tam bir yumurta sarısını yiyebilir. Yumurta sarısı, alıştırma süresinde katı daha sonra kayısı kıvamında verilebilir. Alerjisi olmayan çocuklara yumurtanın beyazı da verilir.
Et: Bir tepeleme çorba kaşığı pişmiş kıyma veya orta boy ince bir biftek veya derisiz tavuk eti parçası sebze püresi hazırlanırken içine eklenir.
Tahıllı çorbalar: Çocuğa değişik tatları öğretmek açısından 8. aydan mercimek, yoğurtlu yayla, acısız tarhana çorbaları verilebilir. Hazır çorbalar çocuklara verilmemelidir.
Köfte: Baharatsız olarak hazırlanmış ızgara köfte veya terbiyeli sebze köfteler 8. ayda verilebilir.
Pilav, makarna ve dolmalar: 8. aydan sonra yoğurt ile karıştırılarak verilebilir.
Su: 8. aydan sonra bebeklerin hareketleri artar. Öğün aralarında da susayabilirler.
Balık (kılçıksız): 8. aydan sonra öğle öğünlerinde püre şeklinde et yerine değiştirilerek verilebilir.
Karaciğer: 8. Ayda öğle öğünlerinde et ile değiştirilerek haftada bir kez olmak üzere verilebilir.
Hazırlanışı: Kuzu, koyun veya dana ciğeri kullanılır. Karaciğer az tuzlu suda haşlanır, zarı çıkarılır püre şeklinde sebze püresinin içine eklenir.
Çay: Besleyici değeri olmayan bu içeceğin çocuk beslenmesinde yeri yoktur. Aksine diğer gıdaların ve özellikle demirin barsaktan emilmesini engelleyerek çocuğunuza zarar verebilir.
 
6 aylık bebek için örnek menüsü
Sabah uyandığında..........Anne sütü
Sabah.................................Meyve püresi ve anne sütü
Öğle...................................Anne sütü
İkindi.................................Sebze püresi ve anne sütü
Akşam................................Anne sütü ve / veya muhallebi
Gece...................................Anne sütü **
*Muhallebi akşam yerine sabah öğününde verilebilir.
**Bebek isterse
 
 
9 aylık bebek için örnek menüsü
06.00-06.30 Anne sütü:
08.00-09.00 Kahvaltı:  1 çay bardağı meyve suyu (evde yapılmış taze)
                                        Bir yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı peynir
                                        1 çay kaşığı yağ, 1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez
                                        3-4 bisküvi
 
12. 00-13: 00 Öğle:          2 yemek kaşığı kıymalı veya tavuk etli sebze püresi ve anne sütü
 
16: 00-16.30 İkindi:       ¾ kâse yoğurt  ve yarım meyvenin püresi
 
16.30-20.30 Akşam:      1kase muhallebi ve anne sütü
Bu dönemdeki bebeklere uygun dozda D vitamini verilmesine devam edilmelidir.