Gizli şekeri önlemenin yolu,uygun beslenme programı, düzenli spor ve egzersizdir.
Her gün 30 dakika yürümek diyabetin önlenmesinde çok büyük adım taşır. Peki Pre Diyabet nedir? Kimlerde görülür? Pre Diyabet önlenebilir bir hastalık mı? Tedavisi var mı? Pre Diyabet hastaları nasıl beslenmelidir? Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel, diyabet ile ilgili tüm merak edilen soruları sizler için yanıtladı.

Eğer bir kişinin kan şekeri normalden yüksek olmasına karşın diyabet tanısı koymaya yeterli değilse bu durumda kişi, Pre Diyabet (gizli şeker) hastası olarak tanımlanır. Pre Diyabetli çoğu kişide 10 yıl içinde Tip2 diyabet geliştiği saptanmıştır.  Medicana Bahçelievler Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesriye Demirel, Pre Diyabet hastalarının yaşam tarzındaki değişiklikler sayesinde diyabetin önlenebileceğini ve geciktirilebileceğini belirtti. Dr. Demirel, gizli şeker hastalarının bireysel beslenme tedavisi, düzenli yürüyüşün diyabetin önlenmesinde en önemli faktör olduğunu belirtti. Haftanın 5 gününde 30 dakika düzenli yürüyüş ve hekim tarafından önerilen beslenme tedavisi ile diyabet hastalarını kontrol altında tutabileceğini belirten Dr. Demirel, yüksek tansiyon, yüksek triglisend, ailede diyabet varlığı, 4 kg bebek doğum öyküsü gibi faktörlerin diyabet için risk taşıdığını ifade etti.

Pre Diyabet  Hastalarının Tanı ve Tedavisi


Diyabet hastalarının yaşam boyu tedavi ve takip edilmesi gerektiğini belirten Dr. Nesriye Demirel, Pre Diyabet saptanmamış olmasına karşın risk faktörlerine sahipseniz her 3 yılda bir test yaptırılması gerektiğini ifade etti.  Dr. Demirel, “Pre-diyabet tanısı konulurken, açlık kan şekeri ölçümleri yapılır ve eğer açlık kan şekeri 100-126 mg/dl arasında ise OGTT yapılarak tanısı konulur. Yaşam tarzı değişikliği ,vücut ağırlığının %10 azalması ile  prediyabetten diyabete geçiş önlenebilmektedir. Risk faktörlerinin tedavisi de son derece önemlidir.“ şeklinde konuştu.

İç Hastalıkları Uzm. Dr. Nesriye Demirel,  “Yürüyüş için en uygun  zaman ,yemek yenildikten sonraki 1-2 saattir. Böylece yiyeceklerle kana geçen şeker vücut tarafından  kolaylıkla kullanılır ve kan şekeri düzeylerinin kontrolü sağlanır.“

Pre Diyabet Dönemi Diyabetin Önlendiği Dönemdir


Tokluk kan şekeri yüksekliğinin vücutta ve damar sisteminde bozukluklara neden olduğunu belirten Dr. Nesriye Demirel sözlerine şu şekilde devam etti: “Bu dönemdeki kişilerin üçte ikisinde hipertansiyon,kan yağları yüksekliği ve obezite geliştiğini belirtti. Diyabeti mutlaka gizli şeker döneminde saptamak gerekir; çünkü diyabetin önlenebildiği tek dönem erken  ve  henüz hastalığın belirti ( ağız kuruluğu,zayıflık,çok su içme,sık idrara çıkma) vermediği dönemdir. Gizli şekeri önlemenin yolu,uygun beslenme programı,düzenli spor ve egzersizdir.“ dedi.

Şeker Hastalığı Kaderiniz Olmasın




Medicana Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül Öztürk, Pre Diyabetten korunmak için beslenme önerilerinde bulunurken özellikle risk faktörü taşıyan herkesin iedal kiloda ya da zayıf olması gerektiği konusunda uyardı. Risk faktörlerinin içinde olmasanız bile kilolu olmanın şeker hastalığı riskini arttığını belirten Öztürk, kendi kendine diyet yapmak yerine Pre Diyabetten korunmak için diyetisyen eşliğinde kontrolün önemli olduğunu vurguladı.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatmagül Öztürk, “Diyet, sağlıklı beslenme kurallarını öğrenmek ve kalıcı yaşam değişikliği davranışları yaratabilmektir. Diyet açlık değildir. Şeker hastaları aç kalarak kendilerine ve vücutlarına en büyük zararı verirler. Diyetisyen gözetiminde kilo ve program takibi sağlığınızın devamlılığı için ve hastalıktan kurtulmak için önemlidir. Aksi taktirde şeker hastalığı kaderiniz olur.“

Pre Diyabetten Korunmak için Uzmanından Beslenme Önerisi


Şeker ve şekerli tüm gıda tüketimi kaçınılması gerekenler arasındadır. Pre Diyabetin şansı gecici bir süre bunların yasak olmasıdır. İdeal kiloda hastalık ortadan kalkacaktır.
Karın yağlanmasının yüksek olduğu bu grup hastalarda bu bölgedeki yağlardan kurtulmak için kalsiyum tüketimine dikkat edilmelidir.
Aşırı saflaştırılmış, rafine edilmiş ürünlerden uzak durmak gerekir.
Etiket okuma alışkanlığınızın gelişmesi önemlidir. Light diye aldığınız bir ürün aslında tüketmemeniz gereken içerikte olabilir.
Alkol tüketiminden kaçınmak ve tuz tüketiminde aşırıya kaçmamak önemlidir.
Lif oranı yüksek gıdaların tüketimine dikkat edilmelidir.
Önemli olan yağ düzeyinizin azalmasıdır. Kas kaybı ile oluşan kilo verimi tartıda sizi mutlu etse de hastalıktan kurtulmanızı sağlamaz.
Sağlıklı beslenme kurallarına uygun size özel hazırlanmış bir diyet programı takip etmeniz önemlidir.