Estetisyen ve Sağlıklı Yaşam programının moderetörü Demet Kaytan PRP tedavi yöntemi ile ilgili Dermotoloji uzmanı Dr. Semra Akıntürk Eroğlu ile en çok merak edilenleri konuştu…

Saçlarınız dökülüyorsa, ince kırışıklık çizgileriniz varsa, cildinizde lekeler varsa üzülmeyin!
Yeni nesil PRP tedavi yöntemiyle buluştu…

PRP tedavi yöntemi nedir ?PRP bir tür kök hücre tedavisi midir ?

PRP(Platelet Rich Plazma, trobositten zengin plazma), kişinin kendi kanının belli bir miktarı (10cc) özel tüplere alınarak, belli  bir işlemden (santrifüj) geçirilerek  trombositten zengin kısmının, özel ve küçük iğnelerle hastanın ihtiyacı olan bölgeye uygulanması
işlemidir.
PRP, bir kök hücre tedavisi değildir. Ancak dolaylı yollardan kök hücre uyaranı yaparak  salgılanan büyüme faktörleri ile etki göstermektedir.

PRP hangi branşlarda kullanılmaktadır?

Ortopedi, spor hekimliği, göz, veteriner hekimlik, göz, plastik cerrahi, diş hekimliği, dermatolojide kullanılmaktadır.

PRP etki mekanizması nasıldır?

Santrifüj sonucunda normalin 3-4 katı kadar yoğun elde edilen PRP, yoğun trobombosit sebebiyle yoğun büyüme faktörleri içermektedir. Bu büyüme faktörleri hasarlanan dokuda onarım sürecini başlatmaktadır.

PRP hangi durumlarda ( ne amaçla) kullanılmaktadır ?

Saç dökülmelerinde, ince kırışıklık tedavisinde, akne izleri ve yara izlerinde, cilt lekelerinde, el ve kol sarkmalarında, strialarda(doğum sonrası ve kilo artışı sonrası cilt çatlaklarında), göz altı morluklarında ve torbalanmalarında kullanılmaktadir.

PRP nasıl hazırlanıyor?

Hastalarımız muayene edildikten sonra, şikayeti olan bölge değerlendirilip yaklaşık 10 cc kadar kan alınmaktadır.Özel tüplere alınan kan yüksek hız ve devirde santrifüj edilerek trombositten zengin kısım elde edilmektedir.

PRP için hastalara hangi hazırlıklar yapılıyor?

Işlem yapılacak bölgeye lokal anestezik kremler sürülmektedir. Özel iğnelerle belli aralıklarla işlem uygulanmaktadır.


PRP herhangi bir yan etkisi ya da enfeksiyon riski var mı ?

PRP, kişinin kendi kanıyla yapılan bir işlem olduğundan herhangi bir yan etkisi yoktur.

PRP gözle görülen sonuçları nelerdir?

 Cilde uygulandığında daha sağlıklı, parlak, aydınlık, daha genç bir cilde kavuşmak mümkündür. Saçlı deriye uygulandığında saçlı deride 2-3 kat artış gözlenmektedir.

PRP uygulamalarında nasıl bir protokol izleniyor? Sonuç almak için kaç seans uygulanır?

2-3 hafta aralıklarla ortalama 3-6 seans şeklinde uygulanmaktadır. Hasta 6 ay sonra tekrar değerlendirilip  seanslar konusunda karar verilmektedir.Ortalama 1 yıl sonra tek seans şeklinde idame tedavisi yapılmaktadır.

PRP diğer tedavilerle (lazer, dolgu) gibi birlikte yapılabilir mi ?

Hastanın ihtiyacına göre diğer tedavilerle birlikte uygulanabilir. Botox ve dolgu tedavisinden 2 hafta önce ya da 2  hafta sonra yapılması daha uygun olmaktadır.

PRP sonrasında hastaların dikkat etmesi gereken şeyler nelerdir?

Saça PRP yapıldıktan sonra 24 saat süreyle saçın yıkanmaması gerekmektedir. Yüze PRP yapıldıktan sonra sabunve kimyasal temizleyiciler  temas ettirilmemeli, yoğun makyaj yapılmamalıdır.

PRP kimlere yapılmamalı ?

Trombosit sayısı düşük olanlara, antikoagülan ilaç kullananlara, hamile ve emzirenlere, aktif enfeksiyonu olanlara, kanser hastalarına ve metastaz olanlara uygulanmamalıdır.