AŞKABAT

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'ndeki "Perinçek Davası" ile ilgili değerlendirmede bulunan Çavuşoğlu, bu konuda AİHM Küçük Daire'nin verdiği kararın son derece net olduğunu anımsatarak, "İsviçre'nin aldığı kararlar ve çıkardığı kanun, ifade özgürlüğüyle çelişiyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarıyla çelişiyor. Bugün görülen dava da bu yöndedir. Bu dava aslında sözde soykırımla ilgili bir dava değil, ifade özgürlüğü ile ilgili bir davadır" dedi.

Çavuşoğlu, davaya müdahil olduğu için Türkiye'nin, hem yazılı bir şekilde görüşünü bildirerek savunmasını yaptığını hem de Türkiye'nin avukatının ifade özgürlüğünü ön plana çıkararak sözlü savunmasını yaptığını kaydetti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin mahkemenin kararlarına önceden ipotek koymak istemediğini vurgulayarak, "Umarım alt mahkemenin aldığı karar Büyük Mahkeme'de de onaylanır" değerlendirmesinde bulundu.

Ermenistan'ın tutumu

Ermenistan'ın ve Ermeni lobisinin 2015'de üçüncü ülkeler nezdinde çabalarının arttığını belirten Çavuşoğlu, özellikle işin kolayına kaçarak ve Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı önerilere sıcak bakmayarak, siyasi yollarla sonuç elde etmeye çalışan bir Ermenistan ve diasporası olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ortak komisyon kurma teklifinde bulunduğunu ve bilim adamlarının bu işi araştırmasını önerdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Biz, 'sonucu ne olursa olsun kabul edelim' dedik. Geçen sene sayın cumhurbaşkanımızın, başbakan olarak yaptığı açıklama, ezber bozan bir açıklamaydı. Buna benzer iyi niyetli çabalarımızı da tüm dünya gördü. Biz, bu olaya insani boyuttan bakıyoruz. Kesinlikle böylesine bir trajedinin siyasallaştırılmasına da karşıyız. Tabii Ermenistan'ın bu çabalarına karşı içeride ve dışarıda bulduğu destekler de var maalesef, bunu da üzülerek söylüyoruz. Biz de tedbirlerimizi alıyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve diğer bakanlıklarımız koordineli bir şekilde siyasi, diplomatik ve kültürel çalışmaları yapıyoruz."

"Son derece verimli bir ziyaret" 

Türkmenistan ziyaretinin Orta Asya bölgesine ilk resmi ziyareti olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, hem Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov hem de Dışişleri Bakanı Raşid Meredov ile görüşmelerinde ikili ilişkileri enine boyuna değerlendirdiklerini belirtti.

Çavuşoğlu, ikili ilişkilerde çok önemli fırsatlar olduğunu ifade ederek, son 7 yılda taraflar arasında 14 üst düzey ziyaretin gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Her şeyden önce karşılıklı üst düzey ziyaretlerin liderler düzeyinde devam etmesi bizi mutlu ediyor. 3-4 Mart'ta sayın Berdimuhammedov Türkiye'ye gelecek. Bu sene Türkmenistan tarafsızlığını 20. yılını kutluyor, bazı etkinlikler düzenlenecek. Biz de en üst düzeyde katılım sağlayacağız. Yine Çanakkale Savaşlarının 100. yılı anma etkinliklerine davet ettik, inşallah sayın Berdimuhammedov bu törenlere de katılacak."

Türkiye-Türkmenistan ekonomik ilişkilerini geliştirmek için çalışmaların devam ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, her ziyarette Türkmenistan'ın ne kadar geliştiğini ve kalkındığını fark ettiğini belirtti. Bu gelişmede Türk firmalarının da katkısı olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Bugüne kadar 46 milyar dolarlık proje üstlendiler. Türkmenistan'ın 2030 Devlet Kalkınma Programı çerçevesinde önemli projeler gerçekleştirilecek. Bu süreçte Türk firmaları da önemli rol üstlenecek" dedi.

Berdimuhammedov'un Türk firmalarına olan güvenini bildiklerini belirten Çavuşoğlu, bu çerçevede Türk firmalarına bu güveni boşa çıkarmadıkları için çok teşekkür etti.

Çavuşoğlu taraflar arasında askeri ve eğitim alanında da önemli işbirliği olduğunu kaydederek, ortak üniversite kurulması için anlaşmalar imzaladığını anımsattı. Bu yıl Merv şehrinin Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, ikili ilişkilerin güçlü bir şekilde önümüzdeki dönemde de yoluna devam edeceğini ifade etti.

Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan üçlü dışişleri bakanları toplantısının gerçekleştirileceğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Üç ülke arasındaki ilişkilerin daha ileri noktaya gidebilmesi için ulaşım ve enerji başta olmak üzere bölgeyi ve hatta Avrupa'yı ilgilendiren çok önemli projeler konusunda görüş alışverişinde bulunacağız. Üç ülkenin birlikte hareket etmesi önemli. Dışişleri bakanları arasında olan bu üçlü mekanizmanın liderler tarafından da devam ettirilmesi tarafındayız. Bu sene içinde inşallah Türkemnistan'da üçlü cumhurbaşkanları düzeyinde zirveyi de gerçekleştirmek istiyoruz."

Çavuşoğlu temaslarının ardından Meredov ile birlikte Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nü ziyaret etti.