GAZİANTEP - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "İnşallah daha fazla mülteci akınıyla karşı karşıya kalmayız ancak Türkiye, hangi millet, din ve etnik milliyetten olursa olsun herkese yardım eli uzatmaya gayret ediyor" dedi.

Kurtulmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacıların barındığı kampların yabancı misafirler tarafından sürekli ziyaret edildiğini söyledi.

Yaklaşık 220 bin Suriyelinin Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bünyesinde kurulan kamplarda misafir edildiğini vurgulayan Kurtulmuş, komşu ülkede insanlık dramı yaşandığına işaret etti.

Kurtulmuş, Türkiye'nin, 2011 yılının Nisan ayından bu yana sadece Suriyeli mülteciler için yaklaşık 4 milyar dolar mali külfetle karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Harcanan paraları şikayet etmediklerini belirten Kurtulmuş, "Çünkü biliyoruz ki insanları ceplerindeki para ve zenginlik hamiyetperver yapmaz. Gönül zenginliği, ülkeleri ve insanları hamiyetperver yapar. Milletimiz ve Türkiye Cumhuriyeti bu gönül zenginliğini, Suriyeli mülteciler konusunda göstermiştir. İnşallah daha fazla mülteci akınıyla karşı karşıya kalmayız ancak Türkiye, hangi millet, din ve etnik milliyetten olursa olsun herkese yardım eli uzatmaya gayret ediyor" diye konuştu. 

Türkiye'nin Suriye konusunda üzerine düşeni yerine getirdiğini vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Hazin bir tabloyla karşı karşıyayız. Sığınmacıları en güzel yerlerde yaşatmaya muktedir olsanız dahi bu insanların memleketlerinden uzak kalması başlı başına bir hüzündür, onlar için büyük bir gurbettir. Buna rağmen kamplarda barınan misafirlerin son derece memnun olduğunu görüyoruz. Çünkü Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara sağladığı şartlar, Birleşmiş Milletlerin standartlarının çok üstündedir."

 "Tampon Bölge" önerisi

Türkiye'nin gündeme getirdiği "Tampon Bölge" önerisine değinen Kurtulmuş, bu tür uluslararası kavramların yerli yerinde kullanmak gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadele, uluslararası koalisyon ve orada alınacak kararlar gibi pek çok konuya ilişkin birtakım kavramları gündeme getirebileceğini ifade eden Kurtulmuş, "Ama şu aşamada Türkiye ağırlıklı olarak kendisinin güvenliğini sağlamak konusunda gerekli tedbirleri alıyor. Ayrıca gelebilecek mülteci akınlarına karşı da gerekli hazırlıklarını yapıyor" dedi.