İSTANBUL

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bir kadın aday çıkaramadık. Bu aslında hepimizin öz eleştirisidir. Bir sonraki seçimde mazeretsiz bir şekilde giderilmesi gereken bir olaydır" dedi.

Kadın Adayları Destekleme Derneği (ka.der) tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen "Kadın Örgütleri Cumhurbaşkanı Adaylarıyla Buluşuyor" etkinliğinde konuşan Demirtaş, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası vesilesiyle kadın sorununu bir kez daha tartışmasının önemli olduğunu söyledi.

Cumurbaşkanlığı seçim sürecinin en büyük eksikliğinin kadın aday olmaması olduğunu belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler kendi platformlarımızda, bizi destekleyen bütün çevrelerde yaptığımız tartışmalarda, en büyük eksikliğin bu olduğunu her zaman ifade ettik. Ama maalesef ilk defa halk tarafından seçimin yapılacağı cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde bir kadın aday çıkaramadık. Bu aslında hepimizin öz eleştirisidir. Bir sonraki seçimde mazeretsiz bir şekilde giderilmesi gereken bir olaydır. Bir kadın adayın kendi cinsiyet kimliği ile bu süreçte var olması, seçimi kazanır kazanmaz, o ayrı bir mevzu ama kadının görünürlülüğü açısından, kadının kendi dünya görüşünü, bakışını sorunlarını taleplerini projelerini kendi ağzından Türkiye kamuoyuna anlatabilmesi önemli bir fırsat olacaktı. Ama siyasal dengeler, siyasal konjonktür, iç ve dış dengeler buna bu defa fırsat vermedi ama bu eksikliği mutlaka gidermemiz lazım." 

"Hakkari'de belediye başkanı kadındır"

Cumhurbaşkanı olması durumunda genel sekreterin kadın olabileceğini ifade eden Demirtaş, kadının eş cumhurbaşkanı olarak Çankaya'da olabileceğini dile getirdi.

Doğu ve Güney Doğu bölgesinde var olan aşiretlerle ilgili soru üzerine Demirtaş, "Hakkari milletvekiliyim. Burası aşiret yapısının en güçlü olduğu bir yerdir ama belediye başkanı Hakkarili olmayan bir kadındır. Dolayısıyla bu değişime, dönüşüme ne kadar açık olunduğunun göstergesidir" değerlendirmesinde bulundu.

"Cumhurbaşkanı öldürülen kadının tabutunu omuzlamalı"

Demirtaş, kadına yönelik şiddeti nasıl durduracağına dair soru üzerine cumhurbaşkanının bunları tek başına değiştireceği iddiasının, çok ciddi bir iddia olmayacağını dile getirdi.

Demirtaş, "Doğru dürüst bir devlet politikası sürdürülemezse kadına şiddetin önüne geçemezsiniz. Cumhurbaşkanı bu konuda doğrudan sorunun yaşandığı yerde yer almalı. Kadının öldürüldüğü yerde, tabutu cumhurbaşkanı da omuzlamalı. 'Bizzat ben sahip çıkıyorum, siz bunu yapamazsın' demesi lazım" diye konuştu.

"Türkiye'yi bölme açısından elverişli bir makam değil"

Bir başka soru üzerine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu, bu ülkenin herkesin ortak vatanı olduğunu ifade eden Demirtaş, "Bu vatanı ben de yönetebilirim. Türk etnik kimliğinden biri hepimizi yönetirken sorun olmuyor da, 20 milyon Kürt buna itiraz etmiyor veya Ermeniler, Süryaniler, Yezidiler buna itiraz etmiyor da bir Kürt hepimizi yönetme iddiasında olunca niye sorun çıkıyor. Mevzu bu değil. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Atatürk'tür. Bu konuda hiç kimsenin tartışması yok, kurucu önderdir" dedi.

Selahattin Demirtaş, "Türkiye'de bir bölünme olur mu, nasıl bir cumhurbaşkanı olacaksınız?" sorusu üzerine, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanı olacak kişi 'ben bölmek için oldum' düşüncesini ortaya koyamaz. Orası da Türkiye'yi bölme açısından elverişli bir makam değil, doğrusu birleştiriciliği açısından elverişli bir makamdır. Türkiye  Cumhuriyeti tarihi, politikacıların halkı kandırdığı örneklerle doludur. Sorgulayıcı olun, geçmişimize bakın, konuşan herkese inanmayın, objektif bakın. Bana da öyle bakın. Kaygılar devam etsin ki denetlenebilir bir devlet kültürü oluşturalım. Bu biat kültüründen kurtulalım. Bu ülke Kenan Evren'e 'hepimizin cumhurbaşkanı' diyebildi. Bana niye diyemez, onu da çok anlamış değilim." 

"İkinci kinci turda sorular kaybeden adaya yönlendirilecek"

Demirtaş, "İkinci turda kimi destekleyeceksiniz?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Seçimden iki gün sonra parti meclis toplantısı var. Dolayısıyla partim o gün tavrını, kararını belirleyecek. İkinci tura biz kalmışsak kampanyanın geri kalanını nasıl yürüteceğimizi kararlaştıracağız. İkinci tura kalmamışsam, partimiz tavrını resmileştirecek ve kamuoyuyla paylaşacak. Bu HDP'nin kararı. Bir de HDP dışında bizi destekleyenler, elbetteki ikinci turda kararını verecek. Kim ne karar alırsa biz buna saygı duyacağız. Ama partinin Eş Genel Başkanı olarak şunu söyleyebilirim. Partim, kesinlikle herhangi bir adaya destekleme kararı almayacak. Bunun yerine alternatif olarak ne sunacağız. Seçim sonucunu oy ve bölgeler dağılımını gördükten sonra bizler bunun taktiğini konuşacağız. Ama 'biz şu adayı, bu adayı' destekleme kararı aldık gibi HDP'nin asla böyle bir tavrı olmayacak."

Savundukları ilkesel ilkelerin çok önemli olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Ortaya çıkacak sonuç bence iyi olacaktır. Belki de ikinci turda sorular bana değil kaybeden adaya yönlendirilecektir" dedi.

Kadınların toplumun yarısını oluşturduğunu belirten Demirtaş, "Yüzde 50 artı bir oy alan kazanıyor. Kadınlar bana oy verse bir erkeğe ihtiyacımız var sadece. Ben de kendime veririm" ifadesini kullandı.