WASHINGTON - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Washington temaslarının ardından AA ve TRT’nin sorularını yanıtladı. DAEŞ ile mücadelede Türkiye’nin, birçok çaba ve fedakarlığı ortaya koyduğu halde, eksik ve yanlış bilgilendirme ve bilgi kirliliği nedeniyle zaman zaman zan altında kaldığını belirten Çiçek, DAEŞ’in bir terör örgütü olduğunu ama bölgedeki tek terör örgütü olmadığını, bunların başında da PKK’nın geldiğini kaydetti.

Çiçek, “Eğer bu bataklık kurutulamazsa, bölgede istikrar sağlanamazsa, yeni terör örgütleri ortaya çıkar, biri azalır diğeri çoğalır. Bölge terör açısından çok verimli coğrafya haline geldi. Bu nedenle bu konuda evvela doğru bilgilenmeye ihtiyaç var” dedi.

“Terör örgütleri akreptir, fırsat buldu mu sokar”

DAEŞ ile mücadele ediyor diye bazı terör örgütlerini meşrulaştırma, sempatik gösterme gayretleri olduğunu hatırlatan Çiçek, şunları kaydetti:

“Bunların başında PKK geliyor. Terör örgütleri akreptir, fırsat buldu mu sokar. Bugün kendi politikası icabı, falanca-filanca terör örgütü DAEŞ ile mücadelede birilerine yardım ediyorsa, bunu meşrulaştırmak teröre yapılacak en büyük destek belirsizliktir. Bölgemiz böyle bir hatayı yaşıyor ve yaşamak üzere. Bu beraberinde başka sıkıntılar getirecek”.

ABD’nin PYD gibi örgütleri terör örgütü olarak görmemesine yönelik soru üzerine Çiçek, “Terör örgütleri arasında derecelendirme yapar, DAEŞ’e karşı çarpışıyor diye onları meşru hale getirmeye çalışırlarsa, korkarım ki en büyük hatayı bir kere daha yapmış olurlar” diye konuştu.

"DAEŞ ile mücadelede politik belirsizlik, tutarsızlık ve kararsızlık var"

Ateşin düştüğü yeri yaktığını, ateşin yanı başında da Türkiye’nin bulunduğunu dile getiren Çiçek, 2 milyon mülteciye ev sahipliği yaparak, “başkalarının ortaya çıkardığı problemin bedelini Türkiye’nin ödediğini” bildirdi.

Çiçek, DAEŞ ile mücadelede “politik olarak belirsizlik, tutarsızlık ve kararsızlık” da olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her gün farklı açıklamalar yapılıyor. Şunu herkesin bilmesi lazım, Suriye’de huzur, istikrar, barış sağlanmadığı sürece ve bugünkü ortamın müsebbipleri iktidarda kalmaya devam ettiği sürece, bölgede barış ve huzur olmaz. Barış ve huzur olmadığı takdirde de havadan 5-10 bomba atarak bu işin üstesinden gelmek mümkün değil. Suriye ve Irak’ı da esas olarak bütünlükçü bir politikaya ihtiyaç var.”

 Çiçek, ABD’nin DAEŞ politikasındaki belirsizliğin karşı cephenin işini kolaylaştırdığını, direnme gücünü artırdığını ve Şii yayılmacılığını daha da kolaylaştırdığını anlattı. Çiçek, “Bu durum, o bölgede nüfuz elde etmek ve kendi nüfuzunu orada tahkim etmek isteyen ülkelere fırsat veriyor” diye konuştu.