TBMM - CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, kamuoyu yoklaması yapan araştırma şirketlerinin, cumhurbaşkanlığı seçiminde sonuçları etkilemek amacıyla manipülasyona aracı olarak kullanıldıklarının kamuoyuna yansıdığı savunuldu.

Seçimler Hakkındaki Kanun'un, anketlerin yayımlanmasını yasakladığına işaret edilen gerekçede, YSK'nın her seçimden önce bu yasağı bir bir genelgeyle hatırlatmasına rağmen araştırma şirketleri, siyasetçiler ve medya bu yasağa uymadığı öne sürüldü.

Gerekçede, şöyle denildi:

"Kamuoyu araştırma şirketleri, bu seçimde adeta Recep Tayyip Erdoğan'a çalışmıştır. Siyasi partilerin ve bazı önemli adayların, araştırmacıları ve araştırma şirketlerini perde arkasında destekleyerek kamuoyunu yönlendirmeye çalıştıkları iddiası bu seçimde gün yüzüne çıkmıştır. Kamuoyu araştırmalarının önemli bir bölümünde tahmin olarak verilen rakamlarla sandıkta çıkan sonuçlar arasındaki 5-6 puanlık fark kabul edilebilir bir oran değildir.

Kamuoyu şirketlerinin, seçimlerde kişi veya bir parti lehine manipülasyon veya algı operasyonu yaptıkları iddialarının araştırılarak, seçimlere etkisinin belirlenmesi, bu şirketlerin veya siyasi partiler ile bağlantılarının tespiti ve manipülasyon yapan şirket sorumlularının yargı önüne çıkarılması amacıyla Meclis Araştırması açılmalıdır."