ANKARA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye Cumhuriyeti milletimizin ortak eseridir, aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti cumhurun tamamının yani istisnasız 77 milyonun cumhuriyetidir, 77 milyonun her bir ferdi bilaistisna bu Cumhuriyetin öz evladıdır, bu Cumhuriyetin eşit derecede sahibidir" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit düzenlendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile üstü açık klasik araçtan, TSK Atlı Tören Kıtası ve Cumhurbaşkanlığı Motosikletli Timi eşliğinde tören birliklerini denetledi, vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutladı. 

Selamlama öncesi TSK Bando Okulları Komutanlığı Bandosu öğrencileri ve Çankaya Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Korosu kısa bir konser verdi. 

Tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın protokoldeki yerini almasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 91. kuruluş coşkusunu, heyecanını, gurur ve iftiharını 77 milyonun hep birlikte idrak ettiğini söyledi. 

Türkiye'yi 91 yıllık süreçte her alanda büyütmek için yoğun bir mücadele verdiklerini, bu kutlu mücadelede çok önemli başarılar elde ettiklerini ve "Türkiye Cumhuriyeti'nin, aziz milletimiz için olduğu kadar dünyanın mazlum ve mağdurları için de bir umut ışığı olarak doğduğunu" ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "91 yılın ardından geldiğimiz noktada ekonomisiyle göz kamaştıran, demokrasisi her geçen gün ileri standartlara kavuşan, milli birlik ve kardeşliğini her türlü engel ve saldırıya rağmen en güçlü şekilde yücelten bir Cumhuriyetimiz var. Dahası kurulduğu ilk gün olduğu gibi bugün de dünyanın her yerindeki mazlumlar, mağdurlar ve muhtaçlar için yegane umut olma özelliğini en güçlü şekilde koruyan, umutlara karşılık bulmanın asil mücadelesini veren bir Cumhuriyetimiz var" diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Kuruluşunun 91. yıl dönümünde bir kez daha altını kalın çizgilerle çizerek ifade etmek isterim ki; Türkiye Cumhuriyeti milletimizin ortak eseridir, aynı şekilde Türkiye Cumhuriyeti cumhurun tamamının yani istisnasız 77 milyonun cumhuriyetidir, 77 milyonun her bir ferdi bilaistisna bu Cumhuriyetin öz evladıdır, bu Cumhuriyetin eşit derecede sahibidir. Rabbimize sonsuz şükürler olsun ki bugün ulaştığımız seviyede Cumhuriyet, tüm etnik kökenlere, inançlara, dillere, kültürlere eşit mesafede duran bir yapıya kavuşmuş, yani kendi özüyle, ruhuyla gerçek manasıyla yeniden buluşmuştur. Devlet ile millet, cumhur ile cumhuriyet bugün daha büyük bir muhabbetle kucaklaşmış eski acılar, kırgınlıklar, dargınlıklar tedavi ve telafi yoluna girmiştir. İşte bu dayanışma ve kardeşlik ruhuyla geleceği inşa etmeyi sürdüreceğiz.

İnşallah 9 yıl sonra Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü yeni ve büyük kazanımlarla daha büyük bir coşku ve heyecanla idrak edeceğiz. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere Cumhuriyetimizin sağlam temellerini atan herkese, TBMM'ne, aziz şehitlerimiz ve gazilerimize milletçe bir kez daha minnettarlığımızı ifade ediyoruz. Cumhuriyetimizi daha da büyüteceğimize, yücelteceğimize, onu insanlığın bir umut kaynağı olarak muhafaza edeceğimize dair tüm şehitlerimize buradan bir kez daha söz veriyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden kazasını da anımsatarak, "Karaman'da yaşanan acı maden faciası sebebiyle üzüntümüz büyük. Umudumuzu hala kesmiş, bitirmiş değiliz" dedi. Şu anda bazı bakanların bölgede bulunduğunu, törenlerin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve kendisinin de bölgeye gideceğini bildiren Erdoğan, "Temennimiz odur ki 18 kardeşimize  kavuşalım, son ana kadar mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ermenek'teki maden kazası nedeniyle bu akşam düzenlenecek Cumhurbaşkanlığı Cumhuriyet Resepsiyonu'nun iptal edildiğini belirten Erdoğan, "Bu olaydan sonra bizim böyle bir resepsiyonu yapmanın doğru olmayacağı kararını verdik ve bu yıl Cumhuriyet Resepsiyonunu yapmıyoruz. Aziz milletim, sevgili vatandaşlarım Cumhuriyet Bayramı hepinize, hepimize kutlu olsun diyorum" diyerek konuşmasını bitirdi. 

Atatürk Kültür Merkezi (AKM)'nde tören

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) düzenlenen resmigeçit törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eşi Gülten Çiçek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve eşi Sare Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve eşi Kamuran Özel, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Ali Babacan, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulunun bazı üyeleri, kuvvet komutanları, yabancı misyon şefleri ile subay, astsubaylar ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel ile üstü açık klasik araçtan, TSK Atlı Tören Kıtası ve Cumhurbaşkanlığı Motosikletli Timi eşliğinde tören birliklerini denetledi, vatandaşlar ile öğrencilerin bayramını kutladı. 

Selamlama öncesi TSK Bando Okulları Komutanlığı Bandosu öğrencileri ve Çankaya Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Korosu kısa bir konser verdi. 

Tören, Erdoğan'ın protokoldeki yerini almasıyla başladı. İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, günün anlam ve önemine değindiği bir konuşma yaptı.

Böylelikle, uzun yıllar sonra cumhurbaşkanı tarafından AKM'deki törende konuşma yapılmış oldu.

Daha sonra öğrenciler şiirler okudu ve halk oyunları ile seymen gösterileri yapıldı. Bu sırada, Türk Hava Kurumu ve TSK paraşütçüleri atlayış gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Forsu, Türk bayrağı, Atatürk posteri taşıyan paraşütçülerin atlayışı hem protokol hem de vatandaşlarca alkışlarla karşılandı.

Geçit töreni

Gösteriler, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun alandaki yerini almasıyla devam etti. Tören komutanı ve tören birlikleri karargah askerlerinin geçişinin ardından sırasıyla muharip gaziler ve iç güvenlik gazileri, 81 ili temsilen Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, sancakları taşıyan askerler, TSK Onur Taburu, büyük boy Atatürk posteri ve Türk bayrağı taşıyan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı izci grupları ile başkentteki bazı okulların öğrencileri de ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak tören alanından geçtiler.

Türk bayraklarının ve sancakların geçişinde protokolün tamamı ayağa kalkarak, bayrak ve sancakları selamladı. Daha sonra polis akademisi ve polis koleji öğrencileri, Kara, Deniz ve Hava harp okullarının öğrencileri, Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu, Sağlık Astsubay Meslek Yüksekokulu, GATA Hemşirelik Yüksekokulu öğrencileri ve Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı geçiş yaptı.

HÜRKUŞ ve ATAK da bir uçuş gerçekleştirdi

Tören, Çanakkale, Kurtuluş Savaşı, Kore ve Kıbrıs savaşlarında yer alan askerleri temsil eden tarihi bölük ve atlı tören kıtasının geçişiyle sürdü.

TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun pisti terk etmesinin ardından seymenler ve Genelkurmay Başkanlığı Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğü tören geçişi yaptı.

Polis motorlu araçları, Ankara Büyükşehir Belediyesi motosikletli zabıta ekipleri geçişleri izledi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı zırhlı araçlar, füze ve topçu birlikleri ile taarruz ve genel amaçlı helikopterler ile F-4 ile F-16 uçakları törene katıldı.

Törende Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ ile milli imkanlarla üretilip TSK envanterine katılan taarruz helikopteri T-129 ATAK da uçuş gerçekleştirdi. Tören, Türk Yıldızları Akrobasi Ekibi'nin gösterisi ile sona erdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören geçişini ayakta izledi.
Tören alanında vatandaşlara ayrılan bölümde, izleyiciler, ellerindeki Türk bayraklarıyla bayram coşkusuna katıldı. Tören alanı ve çevresindeki binalar, Türk bayrakları ve Atatürk resimleriyle donatıldı. Tören alanında tarihteki Türk devletlerinin bayraklarına da yer verildi.  

İstanbul

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni yapıldı. 

Tören, İstanbul Valisi Vasip Şahin, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı. 

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vali Şahin'e gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Mesajında, Vali Şahin'in şahsında İstanbul'daki vatandaşların Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığını ifade eden Erdoğan, Cumhuriyet'in kuruluşunun 91. yıl dönümünün hayırlara vesile olmasını niyaz ederek, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetimiz, bugün ulaştığı seviyeyle bölgesinde ve yeryüzünde elde ettiği güç ve itibarla milletimizin iftihar vesilesi, mazlum ve mağdur halklar için de umut kaynağı olmuştur. Her bir vatandaşımın bilmesini isterim ki Türkiye Cumhuriyeti, 77 milyon aziz milletimin ortak eseridir. Aynı şekilde cumhuriyetimizin sahibi de 77 milyonun her bir ferdidir. Gerçekleşen köklü reformlarla, cumhur ile arasında oluşan mesafeleri kaldırmış, cumhuriyetimizi, etnik köken, din, dil, mezhep, ekonomik şartlar ayırımı yapmaksızın, herkesi kucaklayan bir yapıya kavuşturmuş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimiz, kendisini ötelenmiş hisseden küskün, gönlü kırık kesimlerin her birine ulaşmak için samimi bir gayret içindedir. Herkesi eşit ve adil biçimde kucaklayarak, kardeşlik hukukunu yücelterek, cumhuriyetimiz, tarihinin en güçlü seviyelerindedir."

Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıl dönümüne 9 yıl kaldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

"İnşallah daha fazla gayret etmek suretiyle, büyük hedeflerimize ulaşacak; barış, refah, kardeşlik içinde aydınlık bir geleceği inşa edecek; cumhuriyetimizi çok daha büyük başarılarla buluşturacağız. Bu düşüncelerle, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, cumhuriyetimizin kuruluş mücadelesini veren, kuruluştan bu yana cumhuriyeti yüceltmek için gayret gösteren herkesi minnet ve şükranla yad ediyorum. Gerek cumhuriyetin ilanına giden yolda gerek 91 yıllık kalkınma ve büyüme hamlesinde, istiklalimiz adına canlarını feda etmiş tüm şehitlerimizi bu anlamlı günde bir kez daha hatırlıyor, onlara Allah'tan rahmet diliyorum. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91'inci yılının coşku, heyecan ve kardeşlik ikliminde kutlanmasını dilerken, ilimizdeki tüm vatandaşlarımıza selam ve muhabbetlerimi iletiyorum."

"Demokratik cumhuriyeti yüceltip sürdürmek hepimizin milli görevi olmalı"

İstanbul Valisi Vasip Şahin de günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'te ilan ettiği cumhuriyetin, Türk ulusuna bırakılmış büyük bir miras ve önemli bir değer, ortak bir varoluş, ortak yaşama kararlılığı olduğunu belirterek, "Milletimiz, cumhuriyetle birlikte milli bir devletin, onurlu, bağımsızca düşünebilen ve eşit haklara sahip olan yurttaşları haline gelmiş ve devletin tek ve gerçek sahibi olmuştur" dedi.

Cumhuriyeti, "demokrasiyi geliştiren mükemmel bir sistem" şeklinde tanımlayan Şahin, "Bireyin hak ve özgürlükleri demokrasiyle yüceltilmiş bir cumhuriyetle güvencede olabilmektedir. Bu nedenle demokratik cumhuriyeti yüceltip sürdürmek hepimizin milli görevi olmalıdır. Cumhuriyet, bir yönetim şekli olmanın ötesinde, aynı zamanda tarihimizin en kapsamlı çağdaşlaşma hamlesidir. Getirdiği çağdaş açılımlarla Türk insanının önünü açmış, ufkunu genişletmiştir. Cumhuriyet, çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkma idealine erişmek adına attığımız her adımın, aldığımız her yolun şaşmaz güvencesi olmuştur" diye konuştu.

Şahin, her türlü olumsuzluk karşısında gösterdiği birlik ve beraberlikle geleceğe emin adımlarla yürüyen Türkiye'nin, her geçen gün öz güveni artan, kararlı duruşuyla dünya siyasetini etkileyen, birbirinden kıymetli eserlerle dünya ülkeleri arasında boy gösteren ve hak ettiği yeri alan güçlü bir ülke haline geldiğini söyledi.

Medeni dünya tarafından takdir edilen, demokrasi, ekonomi, hukuk, eğitim, kültür, sağlık, sanat ve siyaset alanlarında yaşanan her türlü zihniyet değişikliği ve gelişmelerin, Türkiye Cumhuriyeti'nin ideallerinin ne derece yüce ve yüksek olduğunu açıkça ortaya koyduğunu ifade eden Şahin, "Bu nedenle bizlere ve bizden sonra gelecek olan nesillere düşen en önemli görev, Türkiye Cumhuriyeti'nin bölünmez bütünlüğünü savunmak, iç ve dış tehdit unsurlarına karşı çok dikkatli olmaktır. Amacımız, 91 yıllık bir mücadelenin ve gayretin ürünü olan üniter yapımızdan, cumhuriyetimizden, demokrasimizden ve diğer kazanımlarımızdan vazgeçmeden daha ileriye ulaşmaktır" dedi.

İstanbul'daki Cumhuriyet Resepsiyonu iptal edildi

Şehremini Anadolu Lisesi öğrencisi Nilay Cansızgün ve Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Muhammed Emin Altunel'in şiir okuduğu törende, İstanbul genelinde Cumhuriyet'in kuruluşunun 91. yıl dönümü kapsamında düzenlenen kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere, Vali Şahin, Orgeneral Çolak ve Başkan Topbaş tarafından ödülleri verildi.

Törende, bando takımı eşliğinde askeri ve sivil okullardan öğrenciler, muharip gaziler, kara, hava ve deniz kuvvetlerinin askerleri, yunus timleri, bisikletli gruplar ve klasik araçların katılımıyla resmi geçit töreni gerçekleştirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait helikopterlerin alan üzerinde uçuş yaptığı törende, asker ve araçların geçişi, Vatan Caddesi'nin tören için ayrılan kısmında bulunan vatandaşlardan alkış aldı.

Tören için geniş güvenlik önlemleri alınırken, vatandaşlar arama noktalarından aranarak alana alındı. Tören alanının çevresindeki yüksek binalara ve alanlara da keskin nişancılar yerleştirildiği görüldü. 

Törenin sonunda, bu akşam İstanbul'da yapılacak Cumhuriyet Resepsiyonu'nun, Ermenek'te kömür ocağında işçilerin mahsur kalması nedeniyle iptal edildiği duyuruldu.