ANKARA - 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ant içme töreni öncesi, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in söz talebini reddettiği CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Anayasa ve İçtüzük kitabını Başkanlık Divanı'na fırlattı. CHP milletvekilleri, Çiçek'in tutumunu protesto ederek, Erdoğan ant içmeden Genel Kurul salonundan ayrıldı.

TBMM Genel Kurulu, Erdoğan'ın ant içme töreni için olağanüstü toplandı. 

TBMM Başkanı Çiçek'in, birleşimi açtığını duyurmasının ardından Altay söz istedi. Çiçek, önce toplantı yeter sayısı olup olmadığının tespitine ilişkin elektronik yoklama yapacağını belirtti. 

Toplantı yeter sayısı olduğunu açıkladıktan sonra tekrar söz isteyen Altay'ın talebini kabul etmeyen Çiçek, "İçtüzüğe göre yemin törenini icra etmek mecburiyetindeyiz" dedi. 

Cumhurbaşkanlığı ant içme törenlerinin devlet hayatında çok özel ve anlamlı yeri olduğunu belirten Çiçek, "Bu anlamlı günü Meclisimiz'e yakışan onurla, vakarla bugüne kadar hep icra ettik. Bugüne kadarki gelenek ve teamüller neyse bunu hiç istisnasız bugün de uygulamak durumundayız" diye konuştu.

Altay'ın usule ilişkin söz talebi ısrarını sürdürmesi üzerine Çiçek, "Bu tartışmaları her vesileyle yaparız ama bugün tartışma yapma imkanımız yok. Bugünkü toplantı olağanüstüdür ve özel mahiyette toplantıdır. Usul ve teamül açısından tartışma imkanı yok" dedi.

Bunun üzerine Altay, elinde tuttuğu Anayasa ve İçtüzük kitabını, ayakta durduğu CHP sıralarının önünden Başkanlık Divanı'na doğru fırlattı ve CHP milletvekilleriyle birlikte Genel Kurul salonunu terk etti. 

Altay'ın Anayasa ve İçtüzük kitabını fırlatmasına, AK Parti milletvekilleri yuhalayarak ve laf atarak tepki gösterdi. 

TBMM Başkanı Çiçek, gerginlik üzerine milletvekillerinden sabır ve Meclis'e yakışan tavır beklediğini ifade ederek, "Sükunetle gündemin icrasını bekleyin" dedi.

Çiçek'in TBMM Başkanlığı'nın olağanüstü çağrı yazısını okutmasının ardından ant içme törenine geçildi.

Tutanaklara yansıdı

CHP Grup Başkanvekili Altay ile TBMM Başkanı Çiçek arasındaki tartışma tutanaklara da yansıdı. 

Genel Kurul tutanağına göre Çiçek, olağanüstü birleşimi açtıktan sonra Altay, "Sayın Başkan" diyerek söz istedi. 

Elektronik yoklama yapıldıktan sonra, Çiçek'in gündeme geçildiğine ilişkin açıklaması sırasında da söz talebinde bulunan Altay'a, Çiçek, "İçtüzüğe göre bugün bu töreni icra etmek mecburiyetindeyiz" karşılığını verdi.

Çiçek'in gündemi icra edeceğini belirtmesi üzerine Altay, "Benim meramımı dinlemek zorundasınız" diye itirazda bulundu. 

TBMM Başkanı Çiçek, Cumhurbaşkanlığı ant içme törenlerinin devlet ve millet hayatında, parlamento tarihinde çok özel ve anlamlı yeri olduğunu ifade ederek, bu törenin bugüne kadar Meclis'e yakışan onur ve vakarla icra edildiğini, bugün de gelenek ve teamüller neyse istisnasız uygulanacağını söyledi. 

Çiçek ile Altay arasında yaşanan tartışmanın devamı tutanaklarda şöyle yer aldı: 

" - Altay: Sayın Başkan, neden önyargılı bir hüküm veriyorsunuz? Benim ne söyleyeceğimi biliyor musunuz?

- Başkan: Hayır. Şimdi, gündemimizin 'Başkanlığın Genel Kurula Sunuşları' kısmında yer alan Başkanlığın olağanüstü çağrı yazısını evvela okutacağım.

- Altay: Sayın Başkan… Sayın Başkan… Sayın Başkan…

- Başkan: Bu tartışmaları her vesileyle, her fırsatta yaparız ama bugün tartışma yapma imkanımız yok.

- Altay: Sayın Başkan, sizi bu Anayasa'ya uymaya davet ediyorum.

- Başkan: Bugünkü toplantı olağanüstüdür ve törensel mahiyette toplantıdır.

- Altay: Sizi bu İçtüzüğe uymaya davet ediyorum.

- Başkan: Usul açısından da teamül açısından da imkanı yoktur.

- Altay: Böyle bir hakkınız yoktur. Ayıp ediyorsunuz. Etik olmayan bir davranış içindesiniz.

- Başkan: Evet. Katılırsınız, katılmazsınız ama ben bu töreni icra edeceğim.

- Altay: Başkanlık Divanı'nı usulüne uygun yönetmiyorsunuz.

- Başkan: Evet, şimdi…

- Altay: Yazıklar olsun! Yazıklar olsun! Yazıklar olsun! Al öyleyse! (Anayasa kitapçığını Divan'a fırlatması)

- Başkan: Hiç yakışmadı, hiç yakışmadı size... (AK Parti sıralarından "Yuh! Yuh!" sesleri)" 

"Yine olsa yine yaparım" 

CHP Grup Başkanvekili Altay, TBMM'de partisinin milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında, "Bugün TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek, aldığı bir muhtemelen 'Alo Cemil' talimatı ile TBMM İçtüzüğünü ayaklarının altına alıp çiğnemiştir. Kendisini kınıyorum. Benim anamuhalefet partisi grup başkanvekili olarak bu İçtüzüğü, başkana doğru fırlatmam benim demokratik tepki hakkımı kullanmamdır. Yine olsa yine yaparım" şeklinde konuştu.

İşler: CHP'nin yüzünü gösterdiler

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, CHP'li Altay'ın TBMM Başkanlık Divanı'na Anayasa ve İçtüzük kitapçığını fırlatmasına ilişkin, "İsminde halkın geçtiği bir partinin halkın iradesine saygısızlık yapması hiç yakışmamıştır. Bu tavırla hem 77 milyona kendilerini rezil ettiler, hem de dünyaya CHP'nin bu yüzünü göstermiş oldular" dedi.

Ala: CHP kötü adam rolünü oynuyor

İçişleri Bakanı Efkan Ala, parlamentoda gazetecilerin konuyla ilgili sorusu üzerine, "Bu ülke cumhurbaşkanını yüzde 52 oyla çıkarmıştır. Bunu görmemezlikten gelmek ne kadar doğrudur; halk bunu görecektir. CHP kötü adam rolüne bürünmüştür, o rolü de oynuyor" diye konuştu.

Elitaş: Açık ve net terbiyesizliktir

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "CHP'nin yaptığı açık ve net terbiyesizliktir, seviyesizliktir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmenin verdiği hezeyanla birlikte CHP kendi karışıklığını bertaraf edebilmek için, Genel Başkan koltuğunu sağlamlaştırmak için TBMM'de olmamış bir eylem yapmıştır. Grup Başkanvekili, Meclis Başkanı'nı 'İçtüzüğe uyun' diye hatırlatma yaptığını zannederken, Anayasa'yı Meclis Başkanı'na fırlatmak terbiyesizliğini göstermiştir" dedi.

Demirtaş: Nezaket ötesi bir durum

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da tavrın CHP'nin kendi bileceği iş olduğunu söyleyerek, şunları kaydetti:

"Kendi bilecekleri iş. Böylesi bir günde protesto veya katılmama gibi bir tavır anlaşılırdır. Parti kararı olarak yapmışlarsa elbette buna saygı duyarız. Ama kitapçık fırlatma nezaket ötesi bir durumdur. Bu normal bir günde yasama faaliyetinde bile yapılsa genel kurul adabına uygun bir tutum olmaz. Kaldı ki bir yemin töreni. Halk tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanı. Beğenmeyebiliriz. Ben de kendisinin düşüncelerini beğenmediğim için adaydım zaten. Ama düşüncesini beğenmek başka, halkın iradesine saygılı olmak başka. Nezaketsiz bir tutum olmuştur."

Sendikalardan kınama

Cumhurbaşkanlığı devir teslim töreninde biraraya gelen Türk- İş, Hak-İş, TOBB, Memur-Sen, TESK, TİSK, TESKOMB başkanları, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın TBMM Başkanlık Divanı'na Anayasa ve İçtüzük kitapçığını fırlatmasını kınadı.