TBMM

Bağımsız Kütahya Milletvekili İdris Bal, "Uzunca süredir çalışmalarımız var, farklı kesimlerden arkadaşlarımızla beraber. Yeri zamanı geldiğinde onu açıklayacağız. Ve bu, partileşme noktasına geldi" dedi.

Bal, TBMM'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Bal, iç ve siyasete dair görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu'nun ülkenin içinden geçtiği zor dönemde demokrasi ve hukuk adına önemli uyarılarda bulunan bir lider olduğunu ifade eden Bal, Türkiye'nin darbe dönemlerindeki gibi bir kutuplaşma ortamında olduğunu ileri sürdü.

Siyasi farklılıklar bir yana bırakılarak ülkenin tekrar hukuk zeminine oturtulması için çaba harcanması gerektiğini belirten Bal, "Hangi siyasi görüşten olursak olalım, neye inanırsak inanalım beraber hareket etmemiz gerekir. Bu ülkenin normalleşmesi gerekir. Herkesin ortak kanaati odur" diye konuştu.

Kısır parti tartışmaların bir tarafa bırakılmasının önemli olduğunu söyleyen Bal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"O çerçevede bizim uzunca süredir çalışmalarımız var, farklı kesimlerden arkadaşlarımızla beraber. Yeri zamanı geldiğinde onu açıklayacağız. Ve bu, partileşme noktasına geldi. Biz diyoruz ki tüm partiler bu ülkenin hayrına çalışmalıdır. Demokrasiye inanan herkesle el ele, hiçbir ayrımcılık yapmadan, merkezin sağında fakat solu da kucaklayan bir şekilde yolumuza devam ediyoruz."

Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bal, partinin liderinin kim olacağı sorusuna, "1.5, 2 yıldır çalışmanın liderliğini ben yapıyorum. Ama biz geçmişte liderlikten ağzı yanan insanlar olarak, istişare diyoruz" karşılığını verdi.

"2015 seçimlerine yeni parti ile girebilecek misiniz?" sorusu üzerine ise Bal, "2015 seçimine giremeyen bir hareket yaşayamaz" dedi.

Bal, bir başka soruyu yanıtlarken de kendisiyle birlikte hareket eden milletvekillerinin sayısına ilişkin net bir bilgi vermesinin şu anda etik olmayacağını, bunu daha sonra açıklayacaklarını kaydetti. İktidar partisinin içinde de ülkenin içinde bulunduğu durumdan rahatsız olan çok sayıda milletvekili olduğunu savunan Bal, "Bizim kırmızı çizgimiz radikaller, teröristlerdir. Onun dışında herkese kapımız açık" değerlendirmesinde bulundu. 

Yeni bir parti kurulurken bir başka partinin lideriyle görüşmenin alışılmadık bir durum olduğunun ifade edilmesi üzerine de Bal, Kılıçdaroğlu'nun Türkiye'nin en eski siyasi partisine liderlik yaptığını hatırlatarak, farklı kesimlerle istişare etmenin önemini vurguladı. Bal, Kılıçdaroğlu ile samimi bir sohbet gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu ülkenin sorunlarını çözme noktasında işbirliğine açık, çalışan, çalışmaya hazır iyi niyetli bir siyasi lider gördüm. Zaten öyle olmalı" dedi.

Bal, "Kılıçdaroğlu destek verdi mi?" sorusuna ise "Türkiye'deki sorunların çözülmesi bağlamında aynı düşünüyoruz. Zira bu, millet meselesidir. Ülkemizin itibarını korumak, demokrasiyi tesis etmek, devlet kurumlarının itibarını korumak, bu hususlarda benzer düşüncelere sahibiz. Bu hususta herkesle işbirliği yapacağız. Sayın Kılıçdaroğlu ile de zaten bu hususta işbirliğine dair görüş alışverişinde bulundum" karşılığını verdi.